ABD'den Türkiye'ye yumuşak tehditcikler!

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Füze kalkanı konusunda Baskı uygulamıyoruz dedi fakat Türkiye'ye 'Aba altından sopa' göstermeyi ihmal etmedi.

ABD Savunma Bakanı Robert Gates, NATO bünyesinde kurulmak istenen füze savunma sistemine potansiyel katkıları hakkında Türkiye'yle diyalog içinde olduklarını ancak katkıda bulunması için baskı uygulamadıklarını iddia etti.

Türkiye ile ortak paydalarının varlığına ve bu ortaklıkların çokluğuna işaret ederek Füze kalkanı için kapıyı aralama çabasına giren Robert Gates, Amerikan-Türk Konseyi'nin (ATC) 29'uncu yıllık toplantısında yaptığı konuşmada, Türk-Amerikan ilişkilerinde son dönemlerde bazı gerilimler yaşansa da son 4 yılda ilerleme katedildiğine inandıklarını belirtti.

İSRAİL'LE İLİŞKİLERİ SÜRDÜR!

Türkiye'nin BM Güvenlik Konseyi'nde İran'a yaptırım oylamasında ''hayır'' oyu kullanması gibi, aralarında bazı anlaşmazlıklar olduğuna işaret eden Gates, Türkiye'ye İsrail'le yapıcı ilişki sürdürmesi çağrısında bulunmaya devam ettiklerini kaydetti.

Gates, ''Bazı konulardaki görüş ve yaklaşımlarımız farklılık gösteriyor olsa da müttefikiz'' dedi.

Bölgede temel çıkarları paylaştıklarını, hedeflerinin aynı olduğunu ifade eden Gates, bu hedefleri ''egemenliğe ve hukukun üstünlüğüne saygı, ekonomik büyüme ve kalkınma, istikrar ve güvenliğin sürdürülmesi'' olarak sıraladı.

ANİDEN BELİREN TÜRK ASKERİ AŞKI!

ABD'nin, Türkiye'nin bin 700'den fazla Türk askerinin hizmet verdiği Afganistan'daki uluslararası askeri çabalara katkısını takdir ettiğini söyleyen Gates, Türkiye'nin bu ülkedeki Uluslararası Güvenlik ve Destek Gücü'ne (ISAF) katkılarından övgüyle bahsetti.

Bakan Gates, Irak konusunda da iki ülkenin Türkiye, Irak ve ABD arasında kurulan üçlü güvenlik diyaloğu yoluyla güvenin inşası, iş birliğinin geliştirilmesi ve ortak sınırlar, istikrar ve terörle mücadele gibi iki tarafı ilgilendiren konuların ele alınması için birlikte çalıştığına değindi.

Türkiye'nin birçok bakımdan Irak'la olumlu temas noktasında model olduğunu ifade eden Gates, Türkiye'nin, Irak'ta demokrasinin güçlendirilmesi, ulusal uzlaşı girişimlerinin teşvik edilmesi ve Irak güvenlik güçleriyle savunma ve güvenlik bağlarının yeniden inşası yolunda Iraklı liderlerle düzenli olarak birlikte çalıştığını kaydetti.

''PKK BÜYÜK BİR TERÖRİST TEHDİT''

Gates, ABD'nin terör örgütü PKK ile mücadelede Türkiye'yle yakından çalışmaya bağlılığını vurguladı.

PKK'yı Türkiye'nin ulusal güvenlik çıkarlarına karşı büyük bir terörist tehdit olarak gördüklerini kaydeden Gates, PKK'nın Türk ordusu ve sivillerine yönelik olarak son yıllarda yükselen terör saldırılarına karşılık verilmesi çerçevesinde ABD'nin PKK'ya ait suç şebekelerine baskınlarını artırdığını, istihbarat desteğini genişlettiğini ve Avrupalı müttefikleri PKK'nın Avrupa'daki mal varlıklarını dondurmaya çağırdıklarını belirtti.

Gates, ABD Başkanı Barack Obama'nın geçen yıl Ankara'da yaptığı konuşmayı hatırlatarak, Türkiye ve ABD'nin Kore'den Kosova'ya ve Kabil'e kadar birlikte savaştığına dikkati çekti.

İki ülke arasındaki ilişkilerin sadece karşılaştıkları düşmanlar yoluyla değil paylaştıkları temel çıkar ve değerler yoluyla tanımlandığını ifade eden Gates, ''İki ülke de Atatürk'ün sözleriyle 'kültür, akademi, bilim ve ekonomi gibi alanlarda zaferler kazanmak için mücadele eden' demokrasiler" diye konuştu.

Gates, bu ortak çıkar ve değerlerin ABD'nin Türkiye'nin Avrupa kurumlarıyla daha fazla entegrasyonuna verdiği desteğin de temelini oluşturduğunu söyledi.

ABD'nin Türkiye'nin AB'ye katılım çabasını uzun süredir desteklediğine işaret eden Gates, NATO Genel Sekreteri'nin Türkiye ile Avrupa Savunma Ajansı arasında daha fazla iş birliği çağrısına katıldıklarını kaydetti.

Gates, her iki ülke için en önemli uluslararası güvenlik çerçevesinin ''tarihin en başarılı askeri ittifakı'' NATO olmaya devam ettiğini belirterek, soğuk savaştan sonra da ''batının demokrasilerinin çabalarını toplu savunma ve barış ve güvenliğin muhafazası için birleştirmesi ihtiyacının devam ettiğini'' belirtti.

Güvenilirliğini ve geçerliliğini korumak için NATO'nun uyum sağlama ve reform çabasını sürdürmesi gerektiğine işaret eden Gates, bu kapsamda gelecek ay düzenlenecek Lizbon Zirvesi'nin ittifak için dönüşümsel bir an olabileceğini kaydetti.

Gates, zirvede yeni stratejik konseptin kabul edilmesinin beklendiğine işaret ederek, bu konseptin karmaşık ve belirsiz bir güvenlik atmosferinde NATO açısından önemli bir rehber niteliği taşıdığını söyledi.

Bu değişen güvenlik atmosferinin yansıması olarak NATO'nun coğrafi sınırlarından uzakta yeni misyonlar peşinde olduğunu, NATO'nun kurumsal yapıları ve bürokratik kültürünün operasyonel gerçekliklerin arkasında kaldığını belirten Gates, kurumsal alanda planlanan reformların önemine işaret etti.

Gates, bu bağlamda Türkiye'nin NATO'nun reformu konusundaki çabalarına ABD olarak teşekkür ettiklerini kaydederek, NATO Genel Sekreter Yardımcılığı gibi önemli bir göreve getirilen Hüseyin Diriöz'le çalışmayı sabırsızlıkla beklediklerini söyledi.

BÖLGESEL FÜZE SAVUNMASI

Kurumlarının yanı sıra NATO'nun askeri kapasitelerinin bugünün güvenlik doğasına uyum sağlaması gerektiğini ifade eden Bakan Gates, bu noktada ''NATO'nun 21'inci yüzyılda sahip olması gereken en kritik kapasitelerden biri olarak nitelendirdiği bölgesel füze savunması'' konusuna değindi.

Gates, NATO ülkelerinin devlet ve hükümet başkanlarının 2,5 yıl önce Bükreş'te ittifaka zarar ya da gözdağı verme çabası içinde olabilecek kesimlerin ellerindeki balistik füze tehditlerine karşı NATO genelinde karşılık verilmesi ihtiyacını kabul ettiğini belirtti.

Daha sonra tüm Avrupa müttefikleri ve nüfuslarını içine alacak korumanın sağlanması için seçenekler geliştirilmesine karar verdiklerini ifade eden Gates, ''NATO'ya ABD'nin aşamalı uyarlanabilir yaklaşımını benimsemesi yönünde güçlü tavsiyede bulunduk'' dedi.

Gates, bu yaklaşımın gelecekteki tehlikelere uyum sağlayabilme ve NATO topraklarını koruyabilmede kanıtlanmış teknolojileri temel alan bölgesel füze savunma sistemi önerdiğini belirtti.

''Balistik füzeler tehdidi büyüdükçe NATO'nun onlara karşı savunmasının boyutu ve etkinliği de büyüyecek'' diyen Gates, hedeflerinin NATO müttefiklerinin mümkün olan en geniş derecede koruma altına alınması ve zaman içinde tüm NATO için korumanın sağlanması olduğunu kaydederek, ABD'nin füze kalkanı projesiyle ilgili teknik bilgi verdi.

Gates, bölgesel füze savunma sisteminin NATO'ya 5'inci maddenin gelecekteki kredibilitesinin teminat altına alınması ve müttefiklerin güvenliğinin bölünmezliği ilkesinin desteklenmesi adına eşsiz savunma kapasitesi ve fırsatı sunduğunu bildirdi.

BASKI UYGULAMIYORUZ AMA...

NATO şemsiyesi altında müttefik ülkelerin kendi sahip oldukları sistemlerle füze savunma sistemine katılabileceğini ve bu sistemi hayata geçirecek önemli kararlar ve angajman kurallarının geliştirilmesinde iş birliği yapabileceğini ifade eden Gates, şöyle konuştu:

''Aşamalı uyarlanabilir yaklaşım üzerinde kapsamlı olarak çalışıldı. Etkili, düşük maliyetli ve hızlı biçimde sahaya yerleştirilebilir. ABD, NATO'nun bu yaklaşımı benimsemesi halinde, Türkiye'nin potansiyel teknik ve operasyonel katkıları hakkında Ankara ile siyasi ve askeri diyalog içinde oldu. Basında çıkan bazı haberlerin tersine, Türkiye'ye katkıda bulunması için baskı uygulamıyoruz ancak Türkiye'den Lizbon Zirvesi'nde NATO'nun bölgesel füze savunma kapasitesini benimsemesine destek vermesini istiyoruz.''

Bölgesel füze savunmasının 21'inci yüzyılın güvenlik atmosferine uyum sağlamakta olan NATO açısından kritik bir rol olduğunu ifade eden Gates, ABD'nin aşamalı uyarlanabilir yaklaşımın bu kapasitenin edinilmesinde en iyi yol olduğuna inandığını belirtti.

Gates, ''Lizbon'da Türkiye dahil tüm NATO müttefiklerimizin 60 yılı aşkın süredir güçlü destek verdiğimiz şekilde hem kendilerinin hem de ittifakın güvenliği için bu amaca ulaşılması doğrultusunda destek vereceğini umuyoruz'' diye konuştu.

Bakan Gates, Türkiye ve ABD'nin gerek anlaşma gerekse anlaşmazlık dönemlerinde aralarındaki dostluğu akıllıca hatırladığını ve böyle devam etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Bakan Gates'in açıklamalarının ardından konuyu tartışmaya açan uzmanlar "baskı yapmıyoruz" diyen ABD'nin bu konuda Türkiye'yi resmen tehdit ettiğini ve kabul edilmemesi durumunda Türkiye ile ilişkilerin bozulacağı imasında bulunduğunu dile getirdiler. Türkiye'nin bu tatlı sert açıklamalarla çaresiz bırakılmak istendiği konusunda görüş birliğine varan uzmanlar, Füze kalkanı projesinin Türkiye ile ilişkilerde istedikleri gerilimin sağlanabilmesi için ABD adına dev bir fırsat olduğuna dikkat çekiyorlar..
tımeturk

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri