ABD’de, ’Japonlar otomotivi ele geçirir’ korkusu

ABD'nin ön gelen New York Times gazetesi, General Motors, Chrysler ve Ford'u kurtarma planının başarısız olması durumunda, ülkenin otomotiv sanayinin tahmin edilemeyecek kadar kısa bir sürede Japonlar'ın kontrolüne geçebileceği uyarısında bulundu.

Sektör temsilcileri ve ekonomistlerin görüşlerine dayandırılarak yapılan haber analizde, ABD'li otomotiv devlerinden bir veya birkaçının iflas etmesi durumunda, Japonların ülkedeki üretimlerini artırarak, bu boşluğu kısa sürede doldurabilecekleri savunuldu. GM, Chrysler ve Ford'un bu hafta Kongre'de görüşülecek olan ve yeni Başkan Barack Obama'nın da desteklediği ekonomiyi canlandırmak için çıkarılması beklenen 'uyarıcı' pakete dahil olmak için lobi faaliyetlerini artırdığına değinen gazete, sektörün acil olarak 25 milyar dolara ihtiyacı bulunduğunu kaydetti.

1970'lerde geldiler

Otomotiv devlerinin doğrudan 240 bin çalışana istihdam sağladığına dikkat çeken gazete, yan sanayiyle birlikte sektördeki çalışan sayısının 2.5 milyona ulaştığı kaydedildi. Sadece GM'nin iflas etmesi durumunda 100 binden fazla kişinin işsiz kalacağı belirtilen haberde, otomotiv sektörünün ABD'deki toplam istihdamın yüzde 2'sini sağladığının altı çizildi. Japon üreticilerin ABD pazarına 1970'lerde küçük. yüksek kaliteli ve yakıt ekonomisi sunan araçlar ihraç ederek girdiğini hatırlatılan haberde, başta Toyota olmak üzere Japonların kendilerine uygulanan ithalat kotası nedeniyle 1980'lerde ABD'de fabrika kurmaya başladıkları belirtildi. Haberde, Japon otomotiv üreticilerinin çok uzun süreden beri ABD pazarında bulunduklarına dikkat çekilerek, Detroit merkezli ABD'li üreticilerin sahneden çekilmesi durumunda, Japonların otomotivin kontrolünü ele alacağı, daha önce GM, Chrysler ve Ford'a üretim yapan yan sanayi firmalarıyla kısa sürede çalışmaya başlayacağı yorumu yapıldı.

GM, Suzuki'deki hisselerini satıyor

ZOR durumdaki ABD'li otomotiv devi General Motors (GM), nakit ihtiyacını karşılamak için Suzuki'deki hisselerini 230 milyon dolara satıyor. Japon otomotiv şirketi Suzuki Motor, tarafından yapılan açıklamada, GM'nin elinde bulunun yüzde 3 oranındaki hissesinin tamamının 230 milyon dolara geri alınacağını belirtti. GM ve Suzuki arasındaki ortaklık ilişkisi 1981 yılına dayanıyor. GM, 2006 yılında da Suzuki'ye hisselerinin yüzde 17'sini geri satmış, geriye yüzde 3.02 hissesi kalmıştı.

Otomotive Avrupa Yatırım Bankası yardımı göründü

ABD'li rakiplerinin 25 milyar dolarlık düşük faizli kredi paketiyle destek sağlamalarının ardından Avrupa Birliği'nden 40 milyar Euro yardım talep eden Avrupalı üreticilere olumlu bir haber geldi. Otomotiv pazarındaki daralma nedeniyle zorlu bir dönümden geçen Avrupalı üreticilere destek olmak için ilk olarak Avrupa Yatırım Bankası'nın harekete geçeceği belirtildi. Fransa Ekonomi Bakanı Christine Lagarde, küresel mali kriz ile birlikte zor durumda kalan Avrupa'daki otomobil sektörüne ilk yardımın Avrupa Yatırım Bankası'ndan geleceğini söyledi. Fransız bakan, Avrupa Yatırım Bankası'nın desteğinden sonra ulusal seviyede, ülkelerin kendi otomobil fabrikalarına nasıl yardım edecekleri konusuna bakacaklarını kaydetti. Avrupa'daki otomobil pazarında gelecek yıl yüzde 20 daralma bekleniyor.

Renault üretimi azaltacak

KÜRESEL krizin tüm dünyada vurduğu otomotiv sektörünün Fransız temsilcisi Renault grubu, yılın son üç ayı için dünyadaki otomobil fabrikalarındaki üretimi yüzde 25 düşüreceğini açıkladı. Renault Genel Müdürü Patrick Pelata, bir önceki yılın son üç ayına oranla, dünyadaki fabrikalarda üretimini yaklaşık 25 oranında düşürüleceğine söyledi.

Hürriyet

 


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri