ABD ‘Kara Cuma’ya kilitlendi

ABD'de hem ekonomistlerin hem de tüketicilerin gözü 27 Kasım'daki Kara Cuma'ya çevrildi.

26 Kasım perşembe günü kutlanacak Şükran Günü'nün hemen ertesi günü ABD'de 'Kara Cuma' olarak adlandırılıyor. Noel alışverişlerinin başladığı ve ABD'deki hemen hemen tüm dükkânların müşteri çekmek için büyük indirimlere gittiği Kara Cuma'da yaşanacak tüketici talebi, ekonominin gidişatıyla ilgili önemli bir gösterge sayılıyor. Kara Cuma deyiminin dükkânlara akın eden müşterilerin yarattığı kargaşa nedeniyle verildiği belirtiliyor.
Zor geçen bir yılı iyi bir satışla kapatmak isteyen ABD'li perakendecilerin müşteri çekmek için kıyasıya bir yarışa girdiği belirtiliyor. Ünlü giyim markası Gap, Kara Cuma için yüzde 25 indirime giderken, zaten indirimli satış yapan perakendeci Wal-Mart birçok ürünün fiyatlarını yüzde 40 indirecek. Bir diğer perakende devi JC Penny mağazalarını sabaha karşı 4'te açma kararı aldı.

Cüzdanlar dolu mu, boş mu?
Finans şirketi Federated Clover Capital Advisors yöneticisi Lawrence Creatura, “Tüketimde artış olmadan ekonominin toparlanması mümkün değil. Geleneksel Amerikalı tüketici cebinde doları kalmayana kadar alışveriş yapar. Ceplerinde dolar olup olmadığını Kara Cuma'da göreceğiz” diyor.
Varlık yönetim şirketi Boenning and Scattergood yöneticisi Cummins Catherwood ise, “Kara Cuma ticaret dünyasının tüylerini diken diken ediyor. Çünkü cuma günü her şey belli olacak” yorumunda bulunuyor.


437 milyar DOLAR bekleniyor
Ekonomistler, geçen yıl kriz nedeniyle Noel alışverişi yapmaktan çekinen ABD'li tüketicilerin bu yıl harcama yapmasını bekliyor. Ancak ABD Ulusal Perakende Federasyonu, ABD'li tüketicilerin bu yılbaşı döneminde ortalama 682.74 dolar harcamasını öngörüyor. Bu da geçen yıla yüzde 3.2 düşüş demek. ABD'de bu yıl kasım ve aralıktaki alışveriş gelirlerinin de 437.6 milyar dolar olacağı ve geçen yıla göre yüzde 1 düşeceği tahmin ediliyor.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri