ABD: İzmir'deki NATO üssü kalsın

Tarihinde ilk defa ortak toplantı yapan NATO dışişleri ve savunma bakanları, önümüzdeki 10 yılın stratejisini tespit etmeye çalışıyor


Türkiye'yi Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün temsil ettiği toplantıda İzmir'deki NATO üssü de gündeme geldi. Bir süre önce NATO'nun küçülmesi projeleri çerçevesinde kapatılabileceği iddia edilen İzmir'deki üssün hizmetlerine son vermesine ABD karşı çıkıyor. NATO savunma bakanları, NATO'nun yeniden yapılandırılması kapsamında personel sayısının 13 binden 9 bine ve karargâh sayısının 12'den 8 ya da 9'a düşürülmesini onaylarken, ABD Savunma Bakanı Robert Gates, Türkiye'de en az bir NATO üssünün bulundurulması gerektiğini söyledi. Diplomatik kaynaklar, NATO savunma bakanlarının İttifak'ın halen 12 olan karargâh sayısının üçte bir oranında azaltılmasına yeşil ışık yaktığı toplantıda, Türkiye'de en az bir NATO üssü bulunması gereğini vurgulayan Gates'in, NATO bünyesinde tartışılan İzmir'deki Müttefik Hava Unsur Komutanlığı Karargâhı'nı kastettiğini belirtti.

NATO kuvvetlerinin yeniden yapılandırılmasıyla ilgili bağlayıcı siyasi kararı, 19-20 Kasım'da Portekiz'in başkenti Lizbon'da toplanacak NATO devlet ve hükümet başkanları alacak, fakat hangi üslerin kapatılacağı daha sonra kararlaştırılacak. Türkiye, komuta yapısını gözden geçiren NATO'nun İzmir'deki hava üssünü kapatmasına sıcak bakmıyor. NATO'nun Almanya ve İtalya'da ikişer ve Türkiye ile birlikte İngiltere, Belçika, Hollanda, İspanya, Bosna-Hersek, Makedonya ve Arnavutluk'ta birer karargâhı bulunuyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen ise toplatıdaki konuşmasında İttifak'ın temel görevinin 28 üye ülkedeki 900 milyon vatandaşı muhtemel saldırılardan korumak olduğunu vurgulayarak, bu sorumluluğun değişmeyeceğini fakat değişen tehdit yapısına karşı modern savunmaya ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Dışişleri ve savunma bakanları, müzakere ettikleri strateji belgesinde terör ve siber saldırılar, enerji güvenliği ve deniz korsanlığı gibi yaygınlaşan tehditleri dikkate alarak NATO'nun görev ve sorumluluklarını yeniden belirleyecek. Ayrıca belge kapsamında, ABD'nin Avrupa'ya yerleştirmek istediği füze savunma sistemi de tartışılıyor. Füze kalkanı için bir süredir Polonya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya'yla müzakereler yürüten ABD, "haydut devlet" olarak gördüğü İran ve K.Kore'den gelebilecek muhtemel saldırılara karşı güvence olarak sunduğu projeyi, NATO şemsiyesi altında gerçekleştirmek istiyor. Türkiye ise komşularına kuşatılmışlık hissi vererek rahatsız edecek bir füze kalkanına sıcak bakmıyor. Türkiye ayrıca füze kalkanının ABD değil NATO tarafından yönetilmesi gerektiğini düşünüyor. NATO bir yandan 10 yılın planlamasını yapmaya çalışırken ABD savunma bütçeleri giderek azalan Avrupalı müttefiklerden dertli. Savunma Bakanı Gates, Avrupa'da azalan savunma bütçesinden duyduğu tedirginliği dünkü toplantıda gündeme getirdi. İngiltere bu yıl savunma bütçesini yüzde 10 (58,5 milyar dolar) azaltmayı planlarken, Almanya da 13 milyar dolarlık kesintiye gidecek.


ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri