ABD Başkanı 2. kez Obama seçildi

Dünya'nın takip ettiği ABD Başkanlık seçimlerinde ABD'nin seçimi yine Obama oldu.

ABD başkanlık seçiminde Demokrat Parti'nin adayı Barack Obama, ikinci kez ABD başkanı seçildi. Obama 303 Romney ise 203 delege kazandı. Başkan seçilebilmek için en az 270 delegeyi kazanmak gerekiyor.


Son duruma göre, Obama 50 eyaletten 22'sinde, Romney de 23'ünde galip geldi.

OBAMA:303
ROMNEY: 203

Başkan seçilmek için 538 seçici delegeden 270'ini kazanması gereken Obama, Ohio'daki sonuçların açıklanmasıyla birlikte delege sayısını 303'e çıkardı. Obama böylelikle ABD'nin 45. başkanı oldu.

OBAMA'NIN KAZANDIĞI EYALETLER

Iowa, Ohio, Oregon, California, Hawaii, Washington, New Mexico, Minnesota, New Hampshire, Wisconsin, Pennsylvania, Michigan, New York, Connecticut, Delawere, Illinois, Maine, Maryland, New Jersey, Massachusetts, Rhode Island ve Vermont eyaletlerinde zafer kazanan Obama aynı zamanda, eyaletlerden farklı bir statüye sahip başkent Washington DC'de de galip geldi.


DEMOKRATİK EŞEK CUMHURİYETÇİ FİLİ EZDİ

Amerika seçimlerinde Demokratların sembolü eşek ve Cumhuriyetçilerin sembolü fil ne anlama geliyor?

 

2. KEZ ABD BAŞKANI SEÇİLMESİ ÜZERİNE
BU MESAJLARI ATTI


Obama'nın zaferinde, seçime damgasını vuran 7 kritik eyaletten 4'ünü elde etmesi belirleyici oldu.

ROMNEY'İN KAZANDIĞI EYALETLER

Romney ise, Kuzey Carolina, Idaho, Arizona, Missouri, Montana, Utah, Kansas, Texas, Louisiana, Wyoming, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Nebraska, Oklahoma, Arkansas, Mississipi, Alabama, Indiana, Georgia, Güney Carolina, Kentucky, Batı Virginia, Tennessee'de yarışı Obama'nın önünde tamamladı. Buna göre, Romney'nin delege sayısı 203'te kaldı.

Başkan seçilebilmek için 270 delegenin desteği gerekiyordu.

SEÇİCİ KURUL OYLARI BAŞKANI BELİRLEDİ

Başkan Obama oyunu geçen ay kendi eyaleti Chicago'da "erken oy" usulüyle kullanmıştı.
Romney ise yerel saatle 09.00 Massachusetts'te gittiği sandık başında, "çok iyi hissettiğini" söyledi.

Seçim sistemi "Seçici Kurul" yöntemiyle işliyor. Her eyalete kabaca nüfusuyla orantılı delege kotası veriliyor. Bir eyalette en fazla oyu alan aday, oradaki tüm delegelerin oylarını kazanmış sayılıyor.

Sonuçta başkanı Seçici Kurul oyları belirliyor. 270 seçici kurul üyesinin oyunu alan aday başkan oluyor.

Bu sistem büyük nüfuslu eyaletlerin sonuçta belirleyici olmasını getiriyor.

Seçimde ayrıca eyaletlerin bazılarının valileri, 100 üyeli Senato'nun üçte biri ve 435 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nin tamamı da belirlenecek.

Yoklamalar Cumhuriyetçilerin Temsilciler Meclisi'nde, Demokratların ise Senato'daki hakimiyetlerini sürdürebileceklerine işaret ediyor.

SEÇİM MARATONU BÖYLE GELİŞTİ:
06:24: Kilit rol oynayan Iowa eyaletinde seçimi Obama kazandı.

06:22: Serkan Demirtaş: "Demokrat Parti seçim karagahında büyük kutlama. Binlerce kişi Obama'nın bir kez daha seçilmesini kutluyor. Barack Obama'nın birazdan konuşma yapmak üzere buraya gelmesi bekleniyor."

06:17: CNN ve MSNBC, seçimi Obama'nın kazandığını tahmin ediyor.

05:57: BBC Kuzey Amerika editörü Mark Mardell: "Obama, eviden ayrılıp Chicago'daki etkinliklerin yapılacağı yere doğru yola çıktı."

05:50: 2000 yılında seçimi kaybeden Al Gore: "Başkan Obama'nın Florida'da kazanacağından eminim."

05:41: Chicago'da Demokratların seçim karargâhındaki gazeteci Serkan Demirtaş: "Romney ülke genelindeki oylarda %48'e %51 önde görünüyor. Ancak seçici delege sayısında gerekli 270 oya ulaşıp ulaşamayacağı şüpheli. Bu durum, 2000 seçimlerinde Demokrat aday Al Gore'un başına gelenleri anımsatıyor." 2000 seçimlerinde Al Gore, oyların %48,4'ünü almış; ancak seçici kurulda kazandığı delege sayısı 266'da kaldığı için %47,9 oy oranına karşın 271 delege kazanan George W. Bush, Başkan seçilmişti.

05:21: New Mexico'da Obama kazandı.05:01: Montana ve Utah'ta Romney kazandı.

04:54: New Hampshire ve Minnesota'da Obama kazandı.

04:33: Chicago'daki BBC muhabiri Paul Adams: "Romney'nin kazanması gereken eyaletler bir bir elinden kaçıyor: Pennsylvania ve Wisconsin, Obama'ya gitti."
04:20: Fox, Cumhuriyetçilerin başkan yardımcısı adayı Paul Ryan'ın eyaleti Wisconsin'de Obama'nın kazandığını söylüyor.

04:08: Temsilciler Meclisi'nde Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olmaya devam edeceği tahmin ediliyor.

04:06: BBC muhabiri Ian Pannell: "Romney'nin iletişim direktörü Gail Gitch Ohio'ya olumlu baktıklarını, Obama'nın performansının beklenenin altında olduğunu öne sürdü."

04:04: Kansas, Texas, Louisiana, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Nebraska (5 oydan 4'ü) ve Arkansas'ta Romney; Michigan ve New York'ta da Obama kazandı.

03:54: Mitt Romney'nin Massachusetts'da kaybettikten sonra yine de başkan seçilmesi durumunda, bu, 1916'dan beri ilk defa bir adayın kendi eyaletinde seçimi kaybetmesinin ardından başkanlığı kazanması olacak. 1916'da başkan seçilen Woodrow Wilson, kendi eyaleti New Jersey'de seçilmemişti.

03:51: Mississippi'de Romney kazandı.

03:49: Chicago'da Demokratların seçim karargâhındaki gazeteci Serkan Demirtaş: "Haritaya baktığımız şu saat itibariyle kırmızıların (Cumhuriyetçiler) mavilerden (Demokratlar) daha fazla eyalet kazandığını görüyoruz. Oransal olarak da Obama'nın oy oranı yüzde 47, Romney'nin yüzde 52. Ama seçici kuruldaki delege sayısında Obama iki oy farkla önde: 78-76. Burada kampanyanın başından beri söylendiği gibi Ohio'nun kilit eyalet olacağı çok açık. Şu an için 18 delegenin Demokratlara gideceği tahmin ediliyor. Ama kesin değil bu. Buradaki Amerikalı meslektaşlarımız da hâlâ durumun belirsiz olduğu konusunda hemfikir. Bundan sonra gözler Iowa ve Colorado eyaletlerinden gelecek sonuçlarda olacak. Bu iki eyaleti 2008'de Obama kazanmıştı."

03:45: Washington'daki BBC muhabiri Paul Adams: "Obama üssünden sevinç çığlıkları geldi. Nedeni daha belli değil."

03:33: Tennessee'de Romney kazandı.

03:31: Georgia ve Alabama'da Romney; New Jersey'de de Obama kazandı.

03:25: BBC muhabiri Helena Merriman, Chicago'daki Obama partisine insanların gelmeye başladığını söylüyor. Bu ana kadar daha çok gazetecilerin bulunduğu yere şimdi Demokratların gönüllüleri gelmeye başlamış.

03:16: BBC muhabiri Philippa Thomas: "Michelle Obama, sandıkların kapandığı eyaletlerdeki gönüllülerin ülkenin batısındaki telefon numaralarını aramaya başlamasını istedi."

03:15: BBC Kuzey Amerika editörü Mark Mardell: "Obama ekibinin gönüllüleri son ana kadar seçmenleri seçim merkezlerine gitmeleri yönünde ikna etmeye çalışıyor."

03:11: Washington'daki BBC muhabiri Paul Adams: "Sandık çıkış anketlerine göre halkın sadece çeyreği Obama'nın sağlık sisteminin kaldırılmasını istiyor."

03:08: CNN, Obama'nın Connecticut'ta da kazandığını tahmin ediyor.

03:01: Obama'nın Rhode Island, Maine, Illinois, Delaware, Maryland, Massachusetts ve DC'de; Romney'nin de Oklahoma'da kazandığı tahmin ediliyor.

02:57: Ohio'da seçmen Andrew Gordon-Seifert, BBC muhabirine konuştu: "İki saat boyunca sırada beklerken Amerika Birleşik Devletleri'nin kaderinin benim elimde olduğunu hissetmek çok garip bir duyguydu."

02:54: BBC muhabiri Jonny Dymond: "Obama'nın Virginia'da kaybetmesi onu etkilemeyecektir. Ama Romney, Beyaz Saray'a taşınmak istiyorsa burada kazanmak zorunda. Cumhuriyetçiler Virginia'daki durum hakkında daha detaylı bilgi istiyor; ne de olsa Romney son birkaç haftada buraya sıklıkla gitti. Oyların başa baş olması onlar için iyiye alamet değil."

02:42: Güney Carolina'da Romney'nin kazandığı tahmin ediliyor.

02:37: CNN, Romney ve Obama'nın Kuzey Carolina'da %49 oy oranıyla eşit seviyede olduğunu söylüyor. Obama 2008'de bu eyalette ufak farkla kazanmıştı. CNN ayrıca Obama'nın Ohio ve Florida'da %51 oy oranıyla önde olduğunu söylüyor.

02:32Chicago'da Demokratların seçim karargâhındaki gazeteci Serkan Demirtaş: "Seçimler foto finish'e doğru gidiyor, burada heyecan arttı. Gözler birkaç dakika sonra açılacak Ohio'da."

:
02:31: Batı Virginia'da Romney kazandı.

02:28: Başkent Washington DC'deki BBC muhabiri Adam Blenford: "Cumhuriyetçilerin parti merkezinde ışıkların tümü yanıyor. Merkezin önünden geçen yoldaki arabalarda Romney/Ryan çıkartmaları var."

02:25: Florida, Georgia, Michigan ve Texas eyaletlerinde seçmenlere oy pusulalarının fotoğraflarını sosyal medya ortamlarına yüklememeleri uyarısı yapıldı. Bu eyaletlerde seçim merkezlerine kayıt cihazlarının sokulması yasalara aykırı.

02:22: Virginia eyaletinde sandıkların kapanma saati geçmiş olsa da kuyruklar uzun olduğundan yerel saatle 19:00'dan önce kuyruğa girenlerin oy kullanmasına izin veriliyor.

02:19: Chicago'da Demokratların seçim karargâhındaki gazeteci Serkan Demirtaş: "Florida yüzde 50-50."

02:05: Chicago'dan Serkan Demirtaş, 'Sandık çıkış anketleri, Virginia'yı yüzde 49-49 olarak gösteriyor' diyor.

02:00: İlk sandıklar kapandı.

Kentucky, Vermont, Virginia, İndiana eyaletlerinden ilk sonuçlar geliyor:

İndiana'yı Romney, Kentucky'yi Romney, Vermont'u Obama, Virginia (tahmin edilemiyor)

01:57: ''Demokratların kalesi Chicago’da herkes Barack Obama’nın yeniden seçileceğinden emin. 'Burası Obama’nın mahallesi. Buradan ondan başkasına oy çıkmaz' diyen Vote For adlı gönüllü hareketi üyesi, Corinne Tylor, sandıklar kapanana kadar oy kullanmamış ne kadar kişi varsa onları oy kullanmaya teşvik edeceğini söylüyordu.

Seçim kampanyasını göz yaşları içinde Des Moines, Iowa’da tamamlayan Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden, seçim gecesinde birlikte McCormick Place’de verilecek partiye katılacaklar. Seçim sonuçlarının geliş saatine göre Obama’nın bir konuşma yapması bekleniyor.

Dünyanın dört bir köşesinden gazetecilerin yanı sıra binlerce Obama seçmeni de McCormick Place’i dolduruyor. Ama partinin kutlama partisi yoksa veda partisi mi olacağı sandıklardan gelecek sonuçlara bağlı.''


ABD SEÇİMLERİ 2012

İlk sandıktan beraberlik çıktı

Romney, seçim gününü kilit öneme sahip olan Ohio eyaletinde geçirdi.

Obama'nın sağ kolu Başkan Yardımcısı Joe Biden da bu eyaletteki Cleveland kentine sürpriz bir ziyarette bulundu.

Neredeyse iki yıl önce başlayan başkanlık seçimi kampanyasının maliyeti toplam 2 milyar doları aşıyor.

Yoklamalar yarışın son ana kadar başa baş göründüğüne ama Başkan Obama'nın kritik eyaletlerde küçük bir farkla önde olduğuna işaret ediyor.

Washington Post/ABC News ve Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan iki ayrı kamuoyu yoklaması da Başkan Obama'ya rakibi karşısında 3 puanlık bir avantaj verdi.

30'u aşkın eyalette 30 milyona yakın Amerikalı oylarını erken kullandı. 2008 başkanlık seçimlerinde oy kullananların sayısı 130 milyonun biraz üzerindeydi.

İlk oylar New Hampshire eyaletinin Dixville Notch adlı küçük köyünde kullanıldı ve oylamanın tamamlanmasıyla sandık kapanarak sayım yapıldı. İlk sandıktan Obama ve Romney'e 5'er oy çıktı.

Son mesajlar
Adaylar kampanyanın son günü olan dünü yoğun geçirdiler ve mücadelede belirleyici olacak Ohio, Florida, Iowa ve Virginia eyaletlerini gezdiler.

Romney son konuşmalarında Obama'nın dört yıllık hizmetini eleştirmeye devam etti ve verdiği istatistiklerle başkanın Amerikan ekonomisini 1929'daki büyük bunalımdan bu yana içine girdiği en büyük krizden çıkarmayı başaramadığını savundu.

Romney, Virginia'daki konuşmasında, "Yorgunluktan yorulduysanız gerçekdeğişime oy verin" diyerek kendisini değişimin adayı olarak sundu.

Obama ise son mitinglerinde müzisyenler Bruce Springsteen ve rapçı Jay-Z ile sahne aldı.

Başkan Obamaekonominin hâlâ tam olarak canlanmadığınıkabul etmekle birlikte "Daha tamamlayacağımız işler var. Başladığımız işi bitireceğiz" diye konuştu.

Hukuk savaşı kaygısı
Yorumcular sonuçların son derece yakın olacağını tahmin ederken, her iki adayın hukukçu ekipleri de sonuçlara itiraz için şimdiden hazırlanıyor.

Sonuçlar özellikle kritik eyalet Ohio'da tartışmalı olabilir.

Seçim sonuçlarını Boston'da takip edeceği açıklanan Romney, seçim günü Ohio'nun Cleveland kentindeki bir toplantıya katıldı. Oradan da Pennsylvania eyaletinin Pittsburgh şehrine geçti.

Obama ise Chicago'da zafer gösterisine hazırlanıyor.

internethaber

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri