AB Türkiye'yi almak zorunda

Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nu düzenleyen Atlantic Council Başkanı Kempe, AB'nin küresel rol oynamak için Türkiye'yi bünyesine almak zorunda olduğunu savundu

İstanbul'da üç gün süren Karadeniz ve Avrasya'nın enerji geleceğinin masaya yatırıldığı Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu dün sona erdi. Organizasyonu düzenleyen ABD'nin saygın düşünce kuruluşlarından Atlantic Council Başkanı Frederick Kempe, Türkiye'nin önemli bir enerji koridoru olduğuna dikkat çekti ve Avrupa Birliği'nin(AB) geleceğinin Türkiye ile daha güvenli olacağını söyledi. ABD'nin yanı sıra Batı Avrupa'dan Orta Asya'ya, Balkanlardan Kafkasya'ya kadar birçok ülkenin siyasi liderlerini ve büyük şirket yöneticilerini bir araya getiren dev forumun son gününde SABAH'ın sorularını yanıtlayan Kempe, toplantıların son derece verimli ve yapıcı geçtiğini söyledi.

AB'NİN TAVRI YANLIŞ
Türkiye'nin görünenden daha hızlı geliştiğini vurgulayan Kempe, dünyadaki enerji rezervlerinin yüzde 70'inin Türkiye'nin doğusunda, enerji pazarının büyük bölümünün batıda yer almasının Türkiye'yi merkeze yerleştirdiğini belirtti. Kempe, Türkiye'nin bu konumunu tarafsız, şeffaf ve işbirliği içinde kullandığını kaydetti. AB'nin küresel rol oynama niyeti varsa Türkiye'yi de bünyesine almak zorunda olduğunu dile getiren Kempe şunları kaydetti: "Değişen enerji haritasına bakıldığında AB'nin tavrını anlamak güçleşiyor. AB, Türkiye ile daha yakın çalışmalı, jeostratejik açıdan bakıldığında Türkiye, AB'nin parçası olmalı. Enerji alanındaki gelişmelerle birlikte Avrupa'nın enerji geleceği Türkiye ile birlikte daha güvenli, çeşitli ve ekonomik alan açısından daha verimli bir hal alacak. Politik soruları bir kenara bırakıp işin ekonomik boyutuna bakarak Türkiye'nin AB'ye girişi sorunun çözülmesi gerektiği ortaya çıkıyor."

Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri