AB süreci tek yönlü, dönüşü yok

Türkiye ile AB arasındaki en yüksek karar mercii olan Ortaklık Konseyi'nin 47.sine katılmak üzere Brüksel'e gelen Ahmet Davutoğlu, Türkiye'ninüyeliğine karşı ittifak yapan Almanya ve Fransa'ya yüklendi.

Davutoğlu, Türkiye'nin AB sürecinin tek yönlü olduğunu vurgularken, "Ne geridönüşü, ne sağa ve ne sola çıkışı var." dedi. Olli Rehn, Davutoğlu'nu 'Türkiye'nin komşularla sıfır sorun politikasının fikir babası' diye övdü.



Dışişleri Bakanlığı'na atandıktan sonra Avrupa Birliği ile ilk defa bir araya gelen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, isim vermeden Fransız ve Alman liderleri eleştirdi. AB genişleme komiseri Olli Rehn ise Davutoğlu'nun ilk AB toplantısında yeni dışişleri bakanını övdü.

Türkiye ile AB arasındaki en yüksek karar mercii olan Ortaklık Konseyi'nin 47.sine katılmak üzere Brüksel'e gelen Davutoğlu, Başmüzakereci Egemen Bağış ile birlikte Türk basınıyla bir araya geldi. Davutoğlu, Türkiye'nin üyeliğine itiraz üzerine bir ittifak geliştiren Berlin ve Paris'e yüklenirken, Fransa lideri Sarkozy ve Almanya Başbakanı Merkel'i isim vermeden eleştirdi. Davutoğlu, Türkiye'nin AB süreci için "Ne geri dönüşü, ne sağa ve ne sola çıkışı var." ifadelerini kullandı. Başmüzakereci Bağış da CHP lideri Deniz Baykal'dan Brüksel'de söylediklerinin Ankara'da da arkasında durmasını istedi.

Ortaklık Konseyi'nden sonraki basın toplantısında ise Rehn, Davutoğlu'nu "Komşularla sıfır sorun politikasının fikir babası olarak Türkiye'nin komşularıyla ilişkilerinde her zaman yapıcı rol oynamasına çaba göstermiştir." diyerek övdü. Hükümetin AB reformları konusundaki kararlılığını memnuniyetle karşıladığını belirten Rehn, 'sivil toplumun da demokratik ve anayasal reformları destekleyeceğini umduğunu' dile getirdi.

AB'NİN EN ÖNEMLİ SORUNU KIBRIS

Rehn, Merkel ve Sarkozy'nin Türkiye'nin üyeliğine karşı çıktığının hatırlatılması üzerine, üye ülkelerin müzakereleri başlatma kararını oybirliğiyle aldığını ve sürecin bu çerçeveye uygun ilerletildiğini belirterek üyelik sürecinin 'zaman zaman zor ve dikenli olsa da AB'nin çıkarına olduğunu' ifade etti. Olli Rehn, "AB Komisyonu üyelik sözüne tam olarak bağlıdır." dedi.

Bir sonraki dönem başkanı İsveç'in Dışişleri Bakanı Carl Bildt ise 'bugün AB'nin en önemli sorununun Kıbrıs sorunu olduğunu' söyledi. Kıbrıs'ta BM öncülüğündeki çözüm müzakerelerinin, yeni AB anayasası Lizbon Anlaşması'nın yürürlüğe girebilmesi için İrlanda'da bu yıl içinde düzenlenecek referandumdan da önemli olduğunu vurgulayan Bildt, "Berlin Duvarı'nın yıkılışının 20 yıl ardından Avrupa'da hâlâ bölünmüş başkent olması çok yazık." diye konuştu.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri