9 yıl sonra ortaya çıkan yanlış atama

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Sadık Tural, “yanlış atama” gerekçesiyle görevinden alındı

Tural'ın, 2000'de yapılan atamasının 1994'te iptal edilen yasaya dayanılarak gerçekleştirildiği ve bu yanlışın belirlenmesinin ardından görevinden alındığı belirtildi. Tural, durum kendisine bildirilince 22 Nisan'da izne ayrıldı.
Kurumda 9 yıldır süren Tural dönemi, dün Resmi Gazete'de yayımlanan görevden alma kararıyla sonlandı. Tural'ın görevden alınmasında, Devlet Bakanı Mehmet Aydın ve aynı çatı altında bulunan Türk Dil Kurumu (TDK) ile Türk Tarih Kurumu yöneticileriyle uyumlu çalışamamasının da etkili olduğu öğrenildi.
Tural'ın, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu'nun bağlandığı Aydın ile daha ilk dönemde ters düştüğü öne sürüldü. Brifing için kuruma giden Aydın'ın, aynı çatı altındaki diğer başkanların çağrılmamasına ve brifing yerine çay ikramı yapılıp sohbet edilmesine tepki gösterdiği öğrenildi.
Tural'ın görevden alınmasında, TDK'ya, Kurum Başkanı Şükrü Haluk Açıkalın'ın yurtdışında olduğu süreçte Başkan Vekili atamasının da etkili olduğu bildirildi. Tural, hem öğrencisi hem de Kırıkkaleli hemşerisi olan İdris Karakuş'u, Aydın'ın olurunu alarak TDK Başkanvekili olarak atadı. Tural'ın, Aydın'ı yanlış yönlendirerek hukuka aykırı başkanvekili ataması yaptığı, olayın mahkemeye yansıması üzerine ortaya çıktı ve atamadan hemen dönüldü. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun (BTK), bu atama nedeniyle Tural hakkında inceleme başlattığı öğrenildi.

Başbakanlık belirledi
Tural'ın görevden alınmasının gerekçesini, kendi atamasının yanlış yapılmasının anlaşılması oluşturdu. Tural'ın atamasının, kurumun 1994'te Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen teşkilat kanunu uyarınca 2000'de yapıldığı belirlendi. Bu yanlışlık, usulsüz başkanvekili atamasını soruşturan BTK tarafından hukuki statü taraması yapılırken tesadüfen ortaya çıkarıldı.

Milliyet





İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri