8'inci sınıflar pazartesi-salı sınavda

Yaklaşık 1 milyon 200 bin 8’inci sınıf öğrencisi 28-29 Nisan’da, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında yapılacak olan ikinci dönem merkezi sınavlara girecek.

Öğrenciler 28-29 Nisan'da Türkçe, matematik, fen ve teknoloji, T.C inkılap tarihi ve Atatürkçülük, yabancı dil ile din kültürü ve ahlak bilgisi olmak üzere toplam 6 dersten sınava girecek. İlk gün sırasıyla Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, ikinci gün ise fen ve teknoloji, TC inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sınavları uygulanacak. Sınavlar 09.00'da başlayıp, 12.00'de sona erecek. Her bir oturumdan sonra 30'ar dakika dinlenme arası verilecek. Sınavlar 40'ar dakika sürecek. Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin sınavları ise 55'er dakika, dinlenme süreleri ise 15'er dakika olacak. Sınav sırasında herhangi bir sorun yaşanmaması için salon görevlisi olarak yeterince asıl ve yedek öğretmen bulundurulacak. Zamanında görevine gelmeyen öğretmene ücret ödenmeyecek.

PUAN HESAPLAMALARI DEĞİŞTİ

Liseye geçişte uygulanan sınav sistemi ile birlikte puan hesaplamaları da değişti. TEOG puanı hesaplanırken öğrencilerin birinci ve ikinci dönem merkezi ortak sınavlarda 700 üzerinden hesaplanan puanlarının toplamının yarısı (en çok 700 puan) yerleştirmeye esas puan olarak kabul edilecek. 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı da aynı şekilde birinci ve ikinci dönem sonu başarı puanlarının ortalaması ile belirlenecek. Öğrencinin üç yıllık yılsonu başarı puanları toplamı 300 puan olacak. TEOG puanı öğrencinin en çok 100 üzerinden hesaplanan üç yıllık Yılsonu Başarı Puanlarının toplamının (300 puan) yarısı ile 700 puan üzerinden hesaplanan merkezi ortak sınav puanının yarısının toplamı ile oluşacak. Devlet okulları için TEOG en yüksek 500 olarak hesaplanacak.

ÖZEL OKUlLAR 3 DERSİ DİKKATE ALACAK

Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği ise TEOG kapsamında uygulanan 6 sınavdan sadece 3'ünü dikkate alacağını duyurdu. Buna göre, sınavla öğrenci alan özel okullara girişte TEOG sınavlarından hesaplanacak puana sadece bu yıl geçerli olmak üzere, 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı eklenmesiyle oluşacak puana göre alacak. Derslerin ağırlık katsayılarının hesaplanmasında Türkçe 3, matematik 2, fen ve teknoloji 2 çarpanları dikkate alınacak. Özel okullar yerleştirmeye (ÖYP) esas puan hesaplanırken birinci merkezi sınavlarının yüzde 30, ikinci merkezi sınavlarının yüzde 70'i alınarak elde edilecek puana öğrencinin 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (en çok 100) eklenecek. Bir öğrencinin tüm merkezi sınavlarda 100 tam puan alması ve yine aynı öğrencinin 8'inci sınıf Yılsonu Başarı Puanının 100 olması durumunda ÖYP maksimum 800 olacak.

Veli bilgilendirme sistemi akıllı cihazlarda

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), velilerin, öğrencilerin devamsızlıklarından sınav sonuçlarına, sınav tarihlerinden karne notlarına, ders programlarından proje bilgilerine kadar, ihtiyaç duyulan tüm bilgilerine anlık erişebilmelerine imkan tanıyan Mobil Veli Bilgilendirme Sistemi'ni akıllı telefon ve tabletlerle uyumlu hale getirdi.

Bakanlık tarafından geliştirilen sistem ile veliler, çocuklarının, Bakanlığın Bilgi Hizmetleri Veritabanı'nda bulunan eğitim bilgilerine akıllı telefonları, tablet ve diğer mobil uygulama sistemleri üzerinden ücretsiz olarak ulaşabilecek. Türkiye'deki resmi ve özel tüm örgün eğitim kurumlarındaki 16 milyondan fazla öğrenci ve velileri, Android ve iOS işletim sistemine sahip tüm mobil cihazlardan, 7 gün 24 saat Mobil Veli Bilgilendirme Sistemi'ni kullanabilecek. Mobil Veli Bilgilendirme Sistemi mobil uygulama dükkanlarında (MEB, okul, e-Okul, MEB e-Okul) anahtar kelimeleriyle bulunabiliyor ve ücretsiz olarak indirilebiliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

SINAVLAR Haberleri