87 yıldır aynı coşku

87 yıldır ilk günkü gibi

30 Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dün tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Ankara'daki kutlamalarda ise ilkler yaşandı. Hipodrum'daki törenlerde ilk kez şehit yakınları şeref tribününde töreni izlediler ve asker geçmiş yılların iki katı daha fazla yaya ve araçla geçiş yaptı. “Güçlü Ordu, Güçlü Türkiye” sloganıyla gerçekleşen kutlama töreninde bir Genelkurmay Başkanı ilk kez halkın içine karışarak bayram kutladı.

8 BİN 881 ASKER GÖREV ALDI

Ankara'daki ilk tören, Anıtkabir'de düzenlendi. Ardından Org. Başbuğ ile kuvvet komutanları, Genelkurmay'da kutlamaları kabul etti. Daha sonra Atatürk Kültür Merkezi (AKM) Tören Alanı'nda resmi geçit yapıldı. Geçitte 8 bin 881 personel görev aldı. Şeref tribününde ilk kez bazı şehit yakınları da yer aldı.

OLCAY BAYKAL DA KATILDI

Töreni ayrıca Başbuğ ile kuvvet komutanlarının eşleri ile Deniz Baykal'ın eşi Olcay Baykal da izledi. Olcay Baykal'ın bu yıl törenlere ilk kez katıldığı bildirildi. Başbakan Erdoğan ve Olcay Hanım törende bir süre sohbet etti. Sevil Başbuğ ise törende eşiyle yan yana oturamadı. Sevil Hanım ile İlker Başbuğ'un arasında TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin oturdu.

BAYRAĞA BÜYÜK ALKIŞ

Tören dolayısıyla AKM'de yoğun güvenlik önlemi alındı. Çok sayıda vatandaşın izlediği AKM'deki geçit töreni, Org. Başbuğ'un, Jandarma motorize ekipleri ve süvari birlikleri eşliğinde tören birlikleri ve vatandaşları selamlamasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte protokoldeki yerini almasıyla başladı. Başbuğ, kendisini taşıyan aracın bir anda durması nedeniyle düşme tehlikesi atlattı. Protokolün tamamlanmasıyla İstiklal Marşı okundu.

EN GENÇ SUBAY

Törende ilk konuşmayı, “en genç subaylar” yaptı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, törenin ardından şeref tribününden ayrılırken, töreni bu yıl ilk kez şeref tribününden izleyen şehit yakınlarıyla bir araya geldi.

MİLLETLE ORDU BİRLEŞTİ

Çok sayıda ilkin yaşandığı  törenlerde ilk kez bir Genelkurmay Başkanı izleyicilerin yanına giderek halkın bayramını kutladı. Cumhurbaşkanı Gül ve diğer davetlileri yolcu ettikten sonra tören alanına dönen Başbuğ, kuvvet komutanları ile birlikte halkın arasına karıştı. Başbuğ, “İşte halkımız burada, millet burada, ordu burada birleştik” dedi.

İki liderin  bir yıl rötarlı tokalaşması

Genelkurmay'daki törenin başlamasından önce Başbakan Erdoğan ile CHP lideri Baykal'ın bekleme salonunda bir süre sohbet ettikleri görüldü. En son 8 Eylül 2008'de Yargıtay'da yapılan Adli Yıl Açılış Töreni'nde kamuoyu önünde tokalaştıkları görülen Erdoğan ve Baykal'ın böylece, yaklaşık 1 yıl sonra birbirleriyle sohbet ettikleri dikkatlerden kaçmadı. Demokratik açılım çalışmalarına “devam” diyen MGK bildirisini eleştiren MHP lideri Devlet Bahçeli de Genelkurmay'daki tebrik törenine katıldı. 

 Zafer törenlerinde 'protokol' krizi

Güneydoğu'daki törenlerde askerlerle  DTP'liler arasında protokol krizi yaşandı.  DTP'li belediye başkanları askerler tarafından yok sayıldı, eli sıkılmadı. DTP'li Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu, halk tarafından en yüksek oyla seçilmiş bir başkan olduğu halde zafer bayramı kutlamalarında yok sayılmasının üzüntü verici olduğunu söyledi. Bedirhanoğlu, sabah saatlerinde protokoldeki yerini almasına rağmen görevli sunucu tarafından isminin okunmadı. Dağ ve Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Lokman Ekinci, DTP'li Bedirhanoğlu'nun elini sıkmadı. Protokol listesinde olmasına rağmen isminin okunmamasının kendisini çok üzdüğünü dile getiren Bedirhanoğlu, yüzde 80'i aşan oyla halk tarafından seçilmiş bir belediye başkanı olarak katıldığı kutlamalarda adeta yok sayıldığını, bu nedenle kendisinin de Orduevi'nde devam eden kutlamalara katılmadığını söyledi. Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki kutlamalardaysa, Garnizon Komutanı İlhan Kavaklıoğlu, Belediye Başkanı Ruken Yetişkin'in elini sıkmadı.

 Hakkari'de törenden sonra asker “Pim çek, bomba at” sloganıyla yürüdü. •
Stargazete


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri