81 İlde İş Bıraktık! İl Milli Eğitim Müdürlükleri Önünde Şiddeti Protesto Ettik!

Türk Eğitim-Sen, 81 ilde eğitimde şiddeti protesto etmek amacıyla 10.05.2024 tarihinde iş bırakma eylemi gerçekleştirdi.

İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde okul müdürü olarak görev yapan İbrahim Oktugan öğretmenimizin, bir öğrenci tarafından canice öldürülmesinin ardından 09.05.2024 tarihinde ilk derse girmeyen, X platformunda hashtag çalışması yapan, bir hafta boyunca yakalarında siyah kokart/kurdele ile derse girecek olan Türk Eğitim-Sen üyesi öğretmenlerimiz, 10.05.2024 tarihinde de iş bırakarak, tüm illerimizde il milli eğitim müdürlükleri önünde basın açıklaması yaptı.

“Yeter Artık, İtibarsızlaştırıldık, Darp edildik, Sonunda Öldürüldük, Ötesi Var Mı?” pankartının açıldığı, “Mesleğime Kan Değdi”, “Asıl Mesele Ölüyoruz”, “Öğretmenime Dokunma”, “Eğitimde Şiddete Hayır, “Öğretmenler Yaşamın Mimarı. Onların Ardında Sessizlik Değil, Direniş Var” yazılı dövizlerin taşındığı eylemlerimizde, “ Kanunu Getirin Şiddeti Bitirin”, “Susma Haykır Şiddete Hayır”, “Öğretmene Şiddeti İstemiyoruz” “Öğretmene Dokunma, Geleceği Karartma” şeklinde sloganlar da atıldı.

Ankara’da yapılan basın açıklamasına Genel Sekreterimiz Haydar Urfalı ile Genel Merkez Yönetim Kurulu üyelerimiz de katıldı.

Türkiye genelinde yaptığımız basın açıklamalarında;

Disiplin yönetmeliklerinin yetersizliği, eğitimcilerin itibarını zedeleyen ve sadece adı değişen öğretmeni şikâyet hatları, öğretmenlik mesleğinin mülakat, torpilli yönetici görevlendirmeleri, rotasyon, performans, şeffaf olmayan ödül ve ceza gibi uygulamalarla rencide edilmesi, hem ekonomik ve sosyal hem de özlük haklarının gasp edilmesi, eğitimcilerimizi tahkir eden yayın, tutum ve açıklamalar, “eti senin kemiği benim” şeklindeki güven ve teslimiyet anlayışının çok gerilerde kalmasının tüm bu şiddet olaylarına zemin hazırladığı bildirildi.

Şiddete Yönelik Önlem Almanız İçin Daha Kaç Eğitimcimizi Yitireceğiz?

Artık Yeter!

EĞİTİMDE ŞİDDET YASASI ÇIKARILSIN!

Eğitimde şiddetin önlenmesi, etkili ve caydırıcı tedbirler geliştirilmesi, eğitim çalışanlarının güvenli bir ortamda çalışmasının yasal koruma altına alınması amacıyla Türk Eğitim-Sen’in hem 2019 hem de 2023 yıllarında iki kez kanun teklifi hazırlayarak, milletvekilleri aracılığıyla TBMM’ye ilettiği hatırlatılırken, Eğitimde Şiddet Yasası’nın bir an önce çıkarılması istendi.

Bunun yanı sıra Meclis Araştırma Komisyonu kurulması, Türk Ceza Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddetin ayrı bir suç tipi olarak düzenlenmesinin de Türk Eğitim-Sen’in öncelikli taleplerinden olduğu ifade edildi.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda eğitim çalışanlarına yönelik şiddet ile ilgili yasal düzenlemenin yer alması gerektiği belirtilirken, “Eğitimde şiddetin önlenmesi için yasal düzenlemenin yer almadığı bir ÖMK’yı hiçbir surette kabul etmiyoruz! Üstelik bu da YETMEZ! diyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı mutlaka kamu/özel ayrımı yapmadan eğitimde şiddete yönelik ÖZEL BİR POLİTİKA geliştirmesini istiyoruz” denildi.

Okullarda rehberlik birimlerinin daha etkin hale getirilmesi, rehber öğretmen sayılarının artırılması talep edilirken, “Eğitim çalışanlarına yönelik gerçekleştirilen itibar suikastları son bulmalı, statü kaybı önlenmeli, rehber öğretmen sayısı artırılmalı, siyasiler, sanatçılar, sporcular gibi topluma rol model olan insanların eğitim çalışanları ile birlikte görünürlükleri artırılmalı, yazılı, görsel ve sosyal medya haberlerinde kullanılan “dil”e özen gösterilmeli, eğitimde şiddeti önlemeye yönelik etkin kamu spotları hazırlanmalı, öğrenciler arasında çeteleşme, madde bağımlılığı gibi şiddeti de beraberinde getiren davranışlar için etkili tedbirler geliştirilmelidir. Özellikle okullarımızdaki rehberlik birimlerinin daha etkin hale getirilmesi gerekirken, bu noktada 100 öğrenciye bir rehber öğretmen düşmesi sağlanmalıdır” ifadelerine yer verildi.

Ailelere ve tüm topluma da çağrıda bulunurken, “Öğretmenlere verdiğimiz değer çocuklarımızın geleceğine yönelik verdiğimiz kıymettir. Bu bilinçle hareket etmek MİLLİ BİR ÖDEVDİR!” denildi.

Bu düşüncelerle;

Türk Eğitim-Sen olarak kıymetli meslektaşımıza Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve eğitim camiamıza bir kez daha başsağlığı diliyoruz.

Unutulmamalıdır ki; eğitim çalışanlarımıza yönelik şiddet aslında geleceğimize sıkılan kurşundur!

Bu nedenle geleceğimizin karartılmasına müsaade etmeyeceğiz, şiddete müsamaha göstermeyeceğiz. Türk eğitimcileri olarak şiddetle sonuna kadar mücadele edeceğiz.

Vandallara teslim olmayacak, bu vahşet olaylarının önüne geçilmesi için gerekli tedbirler alınana kadar konuyu gündemde tutmayı ve farkındalık oluşturmayı sürdüreceğiz. Eğitimcilerimizin can güvenliğinin sağlandığı çalışma ortamlarına kavuşması en büyük temennimizdir.

Video Görüntüsü için Tıklayınız

Basın Açıklamasının Tamamı İçin Tıklayınız.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

MEB PERSONEL Haberleri