Bilindiği üzere 14.03.2014 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 6528 Sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'la, Milli Eğitim Bakanlığına tabi bütün okul müdürü ve müdür yardımcıları başta olmak üzere bütün kurum yöneticileri görevlerinden alındı. Bu yöneticilerin büyük bir çoğunluğu sınavı kazanarak ve belirli kademelerde görev yaparak kurum yöneticisi olmaya hak kazanmıştı.
Bir çırpıda 100 bin kişiye yakın kurum yöneticisinin görevden alınmaları Milli Eğitim camiasında şok etkisi meydana getirdi. Kurum hafızasını kaybetme ile yüz yüze kaldı. Bakanlık, kazanılmış hakları yok sayarak yeni okul ve kurum yöneticilerini sözde mülakat sınavıyla belirlemeyi kararlaştırdı. Mülakat sınavını kimlerin kazanacağı veya kazanmaması gereken adaylar, bu sınav yapılmadan önce hazırlanan listelerle belirlendi. Konuyla ilgili belgeler İstanbul'da sendikamızca mahkemeye taşındı ve şu anda mahkeme süreci devam etmektedir. Birçok il ve ilçede Milli Eğitim Müdürü ve Şube Müdürü mülakatta yaptıkları usulsüzlük ve haksızlıklar nedeniyle yargılanmaktadır.
Haksızlığa uğrayan okul müdürleri ve kurum yöneticilerinin önemli bir kısmı mahkemeye başvurarak haklarını aramaktadır. Sadece İstanbul'da 800 kişiden fazla kişi mahkemeye başvurmuş ve hepsi haklı bulunarak görevlerine iadesi kararlaştırılmıştır. Mahkemenin göreve iade kararını başta Bakanlık olmak üzere İl Milli Eğitim Müdürleri keyfi olarak uygulamamaktadır. Davayı kazanan müdürlerin mahkeme kararları uygulanmamakta, bunun yerine mülakata çağrılmakta ve ikinci ya da üçüncü defa mülakata çağrılan okul müdürlerine 75'in altında puan verilerek tekrar tekrar kasti olarak elenmektedir. Birçok okul müdürü ikinci veya üçüncü defa mahkemeyi kazanmasına rağmen göreve başlatılmamaktadır. Aynı konuda üçüncü defa mahkeme kararı çıkmasına rağmen uygulanmaması eğitim tarihimizin önemli skandallarından biridir.
Müdür olarak görev yapmakta iken görev süresi sonlandırılan ve MEB'e Bağlı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmelerine İlişkin Yönetmelik ekinde yer alan "Görev Süreleri Uzatılacak Eğitim Kurumu Müdürleri İçin Değerlendirme Formu" uyarınca yapılan değerlendirme sonucunda verilen puanın 75'in altında olduğu gerekçesiyle görev sürelerinin uzatılmamasına karar verilen ve iptalle sonuçlanan davaların sonucunda, 06.10.2015 günlü ve 29494 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren MEB'in Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Görevlendirilmesine Dair Yönetmeliğin ilgili hükümleri uyarınca sözlü sınava davet edilerek, itiraz edenlerin; sözlü sınava davet edilmelerine ilişkin itirazlarının reddine dair işlemlerin yürütülmesinin durdurulması ve iptali talebiyle Kırşehir'den beş okul müdürü Yozgat İdare Mahkemesinde dava açmıştır.
Yozgat İdare Mahkemesi 21.04.2016 tarihli, 2016 / 208, 209, 210, 211, 242 E. sayılı kararlarında; hukuka aykırılığı açık olan dava konusu işlemlerin yürütülmesinin durdurulmasına hükmetmiştir.Adaletin hükümran olmadığı, insan haklarının ve hukukun çiğnendiği bir Bakanlıkta insanların geleceğe güvenle bakması, huzurlu ve mutlu olması mümkün değildir.
Huzurun olmadığı, hukukun çiğnendiği ve adaletin olmadığı bir kurumda sağlıklı bir eğitim yapılabilinir mi?
Hanefi BOSTAN