800 milyon kişi okumuyor

UNESCO, dünyada 800 milyon yetişkinin okuma yazma bilmediğini açıkladı. Benin, Burkina Faso, Etiyopya, Gambiya, Gine, Haiti, Mali, Nijer, Senegal, Sierra Leone ve Çad'da yetişkinlerin yarısından çoğu okuma yazma bilmiyor

Dünyada yaklaşık 800 milyon yetişkin okuma yazma bilmiyor. BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’dan yapılan açıklamada, dünyada çoğu kadın olmak üzere 793 milyon kişinin okuma yazma bilmediği belirtildi.
Benin, Burkina Faso, Etiyopya, Gambiya, Gine, Haiti, Mali, Nijer, Senegal, Sierra Leone ve Çad’da yetişkinlerin yarısından çoğunun okuma yazma bilmediğini açıklayan UNESCO, okul çağına gelen 67 milyon çocuğun ilkokula başlamadığına, 72 milyon gencin de liseye gidemediğine dikkati çekti. UNESCO Genel Müdürü Irina Bokova, dünyanın okuma yazma konusunda daha fazla siyasi taahhütte bulunması gerektiğini belirterek, taahhütlerin yanı sıra gerekli kaynakların sağlanmasının da önemli olduğunu ifade etti.
Bokova, hükümetleri, uluslararası örgütleri, sivil toplum kuruluşlarını ve özel sektörü okuma yazma konusuna öncelik vermeye çağırdı.
2009 yılında açıklanan UNESCO raporuna göre Türkiye yüzde 88.7 okuma-yazma oranıyla 179 ülke arasında 104’üncü olmuştu.

 Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri