750 Komisere Müjdeli Haber

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'ndan emniyet müdürü olmak isteyen komiserlere sevindirici karar.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu, Anayasa Mahkemesi'nin emniyet müdürü olmak isteyen 750 komiserin önünü kapatan yasanın iptaline rağmen, komiserler aleyhine karar veren Gaziantep 2. İdare Mahkemesi'nin kararını haksız buldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM)'nün 2001 yılında kursa giderek A' grubu polis amiri' sıfatıyla emniyet müdürü olma hakkı elde eden, ancak kursun devam ettiği dönemde çıkartılan bir kanunla sadece başkomiserliğe yükselme hakkı bulunan ve 6 yılda bir rütbe alan 'B grubu emniyet amiri' statüsüne sokulan 750 polis memuru, Anayasa Mahkemesi'nin yasayı iptal etmesine rağmen rütbelerini alamıyor.

Bir komiserin Gaziantep 2. İdare Mahkemesi'nde idare aleyhine açtığı davada, mahkeme Anayasa Mahkemesi'nin yasayı iptal etmesine rağmen komiser aleyhine karar verdi. İdare Mahkemesi'nin ısrar kararı, Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'na gitti. Kurul, Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımayan kararı haksız buldu ve bozdu.

Davacı komiserlerden 450'sinin avukatlığını yapan Serkan Güçlü, müvekkillerinin önlerindeki engelin kalkmasına rağmen, yasal düzenleme yapılmadığı için rütbelerini alamadığını söyledi.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu'nun da yasanın iptaline rağmen komiserler lehine karar veren idare mahkemelerini haksız bulduğunu kaydeden Güçlü, son kararla birlikte komiserlerin önündeki engelin kalktığını dile getirdi.

2001 yılında komiser yardımcılığı sınavını kazanan fakülte mezunu 750 polis memuru, sınavı kazandıktan sonra kursa giderek 'A' grubu amiri' sıfatıyla emniyet müdürü olma hakkı kazanmış, kurs devam ettiği dönemde çıkartılan bir kanunla sadece başkomiserliğe yükselme hakkı bulunan ve 6 yılda bir rütbe alan 'B grubu emniyet amiri' statüsüne sokulmuşlardı.

Emniyet müdürü olma yolları kapatılan 450 komiser kararın düzeltilmesi için bulundukları illerde idare mahkemelerine dava açmıştı. Anayasa Mahkemesi'ne taşınan davada, yüksek mahkeme 2007 yılında komiserler lehine karar vererek ilgili kanun maddesinin iptaline hükmetmişti. Danıştay 13. Dairesi'nin Anayasa Mahkemesi'nin kararında polislerin B grubundan A grubu polis amirliğine geçişleri için bir gerekçe göstermediğini belirterek söz konusu kararı dikkate almaması üzerine komiserler davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) taşımıştı. Komiserler, AİHM'de Türkiye aleyhine her bir komiser için 100 bin euroluk tazminat davası açmıştı.


aktifhaber

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri