700 milyon dolarlık satranç

BOTAŞ ile sanayiciler arasındaki satrançta kritik günler… BOTAŞ'ın Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) bir yıldır uyguladığı doğal gaz indirimi 30 Ekim'de sona eriyor.

BOTAŞ indirime devam mı diyecek, tamam mı? BOTAŞ'ın indirimi uzatmaması, sanayi gazına yüzde 10 zam anlamına geliyor. Ancak sanayiciler, BOTAŞ'ın 'zam hamlesine', 'ithalat hamlesiyle' karşılık vermeye hazırlanıyor. Bu da devlet bütçesinden 700 milyon doların 'gaz' olup uçması demek.

Türkiye genelinde faaliyet gösteren 263 OSB, yıllık 4.5 milyar metreküp gaz tüketiyor ve yaklaşık 1.5 milyar dolar fatura ödüyor. BOTAŞ, OSB'lere yıllık tüketim miktarı, ödeme performansı ve kaç yıldır gaz kullandığı kriterlerine göre bir yıldır yüzde 9'a varan oranlarda indirimli gaz satıyor.

REKABET YARATIYOR İNDİRİM YÜZDE 10'A ÇIKIYOR

Yıllık 4.5 milyar metreküp gaz tüketen OSB'lere BOTAŞ'ın sunduğu bu indirim, diğer gaz tedarikçisi firmaların da ilave indirim yapmasını sağlıyor. Öyle ki gaz ithalatçısı şirketler, OSB'lere “BOTAŞ ne veriyorsa ben 1 puan altında veriyorum” teklifi sunuyor. Bu da sanayicinin doğalgazı yüzde 10'a varan indirimle almasını sağlıyor.

Ankara Sanayi Odası Başkanı ve Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Başkan Vekili Nurettin Özdebir, indirimin devam etmemesinin sanayiciye büyük haksızlık olacağını söyledi. OSBÜK üyelerinin yıllık 4.5 milyar metreküp gaz tükettiklerine dikkat çeken Özdebir, “Gaz bedelini tıkır tıkır ödüyorlar. Konutlar kışın tüketip, yazın tüketmiyorlar. Oysa biz 365 gün düzenli gaz çekiyoruz. Hiçbir riskimiz yok” dedi.

YÜZDE 10 ZAM DEMEK

Başkan Özdebir, BOTAŞ'ın indirimi sayesinde gaz tedarikçilerinin kendilerine ilave indirim de yaptıklarını belirtirken, “Böylece doğalgazı yüzde 10'a varan oranda indirimli alabiliyoruz. Buna rağmen gaz tedarik şirketlerine de en az yüzde 10 kar kalıyor” dedi. Özdebir, indirimin kalkmasının sanayici gazının yüzde 10 zamlanması anlamına geldiğini söyledi.

İŞTE O HAMLE: KENDİMİZ İTHAL EDERİZ

BOTAŞ'ın indirim sözleşmesini uzatmaması durumunda sanayicinin hamlesi ise hazır. Özdebir, OSBÜK olarak doğalgaz ithalat şirketi kurduklarını belirtirken, bu durumda BOTAŞ'tan aldıkları gaz miktarını düşüreceklerini söyledi. Özdebir, bunun yerine kendi ihtiyaçları için kendi şirketlerinin ithalata başlayacağını açıkladı.
Ancak Özdebir, bunun devletin yılda en azından 600-700 milyon dolar fazladan gaz faturası ödemesi anlamına geleceğini belirtti. Özdebir, “Çünkü Türkiye, al ya da öde yükümlülüğü nedeniyle her yıl kullanmadığı gazın bedelini ödemek zorunda. Eğer biz 4.5 milyar metreküplük gazın en az yarısını kendimiz ithal edersek, devlet bizim tüketmediğimiz bu bölüm için 600-700 milyon dolar ödemeye devam edecek” diye konuştu.

ZİRVEDE MÜJDE BEKLİYORLAR

OSBÜK yönetimi her şeye rağmen, BOTAŞ'ın indirim sözleşmesini uzatma kararı almasını umuyor. Tam da 29-30 Ekim tarihlerinde Van'da IV. OSB Enerji Zirvesi toplanıyor. OSBÜK organizasyonuyla yapılan zirvenin açılışında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, EPDK Başkanı Hasan Köktaş, BOTAŞ Genel Müdürü Fazıl Şenel de yer alacak. Sanayici bu toplantıda indirimi uzatma müjdesinin verilmesini bekliyor.
hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri