60 isim kriz kurbanı

60 isim kriz kurbanı

Adalet Bakanlığı ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) seçilmiş üyelerinin unvanlılara geçmeden önce, aralarında bazı kritik isimlerin de bulunduğu 60 yargıç-savcının ataması konusunda uzlaşma sağladıkları ancak kriz çıkınca bu bölümün ayrı bir kararnameye dönüşemediği anlaşıldı.

Kararname taslağı üzerindeki görüşmeler sırasında İstanbul ve Erzurum krizi çıkmadan önce ana taslakta kalan 60 isim üzerinde daha uzlaşmaya varıldı. Ancak bakanlık kanadı, 24 unvanlı yargıç-savcı konusunda yaşanan kriz üzerine kararnamenin çıkarılmayan bölümlerini tümüyle çekti. Böylece, üzerinde anlaşma sağlanan 60 yargıç ve savcıyı da kapsayan bu bölüm kararname haline dönüşemedi.
HSYK dün de kendi içinde çalışmayı sürdürdü. Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Müsteşar Ahmet Kahraman toplantıya katılmadı. Bakan gelmese bile yerine yedek üye katılabiliyor, ancak mevzuata göre Müsteşar gelmeyince HSYK resmen toplanıp karar alamıyor. Kararnamenin uzlaşılan bölümü ancak Bakan ve Müsteşar'ın katılımıyla yapılacak yeni bir toplantıda imzalanabilir.

Yeni toplantı zor

Ancak yargı kulislerinde bakanlık çevrelerinde sürpriz bir gelişme ve uzlaşma yaşanmazsa, kararnamenin kalan bölümü ve unvanlılar için 12 Eylül'deki referandum öncesinde bir toplantı beklenmiyor. Ergin'in de kararname taslağını referandumdan “evet” çıkması halinde oluşacak yeni HSYK'ya sunma eğiliminde olduğu belirtiliyor. Adalet Bakanlığı, yaz kararname taslağına İlhan Cihaner'in yerine Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı'na Sinop Cumhuriyet Başsavcısı Ömür Topaç'ı koydu. Ancak kendi atama talebi bulunan Cihaner'in atanacağı yeni yer konusunda bakanlık kanadı ile HSYK'nın seçilmiş üyeleri uzlaşamadı. Topaç'ın eşinin noter olarak Erzincan'a atanması da yargı çevrelerinde, “Cihaner'in yerine Topaç atandı” yorumlarına yol açtı. Ancak taslakta önerilen bu atama resmen yapılamadı.

Hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri