Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) hazırlayacağı başka bir tasarıya dahil edileceği için 50-D'li araştırma görevlilerinin kamudaki sözleşmeli personelin kadro düzenlemesinden çıkartıldığını duyurdu.
Bakanlığın yazılı açıklamasına göre, TBMM Başkanlığına 13 Ocak'ta sunulan kamuda çalışan sözleşmeli personele kadro verilmesini içeren Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin görüşmelerine TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediliyor.
Daha önce çalışmanın kapsamına dahil edilen 50-D'li araştırma görevlileri, YÖK'ün hazırlayacağı başka bir tasarıya dahil edileceği gerekçesiyle TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda söz konusu düzenleme kapsamından çıkarıldı.
Bakanlıkça yürütülen çalışmayla kamuda sözleşmeli çalışan yaklaşık 500 bin personelin uzun yıllardır gündemde olan kadro sorunu çözüme kavuşturuldu. Kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeli personelin kadroya geçirilmesi, 6. Dönem Toplu Sözleşme ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Memur-Sen arasında gerçekleştirilen müzakereler sonucunda imza altına alınmıştı.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, reform ihtiyacı varken kamu personel rejimini bozdu ve sıkıntılı bir hale getirdi." dedi.
Kamuda çalışan 458 bin 615 sözleşmeliye kadro verilmesini içeren Devlet Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda devam ediliyor.
CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, teklifin çok önemli bir konuya yönelik olduğunu ancak gerekli özenin gösterilmediğini öne sürdü.
Aynı yerde farklı statüde çalışanlar açısından da devlet açısından da haksızlıklara, hukuksuzlarla, yanlışlıklara sebep olan bir sistem oluştuğunu savunan Kuşoğlu, "2017 referandumuyla kamu personel yönetiminin kurumsal yapısı da önemli ölçüde değişti. Gözden kaçıyor ama Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi, reform ihtiyacı varken kamu personel rejimini bozdu ve sıkıntılı bir hale getirdi. Bu sistemde hizmet, personel ve ücret ilişkisi kurulamadı, birbirinden koptu. Bu konu epeydir hem çalışanlar açısından hem de devlet açısından önemli bir sorundur." diye konuştu.
HDP Mersin Milletvekili Rıdvan Turan, sözleşmeli istihdam modelinin tüm çalışanlar üzerinde olağanüstü bir yaptırım aracı olduğu gerekçesiyle geçmişte eylemler yaptıklarını ve bu eylemlerde şiddet gördüklerini öne sürdü.
Yıllardır ortaya koydukları taleplerinin bir kısmının bugün gündeme geldiğini söyleyen Turan, "Biz bu değişiklikleri, olumlu yanları olmakla birlikte hala güvenceli bir çalışma rejimi olarak tarif edemiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
İYİ Parti Ankara Milletvekili Durmuş Yılmaz, düzenlemenin yetersiz olduğu eleştirisinde bulundu.
Teklifin ihtiyaç sahiplerinin tamamını kapsamadığı için gelecekte yeni sorunlarla karşılaşılacağını iddia eden Yılmaz, "Devletin işini görmek üzere istihdam edilen personelin tamamı aynı statünün sahibi olmalı. Sözleşmeli personel kendisinin devlete olan bağını pamuk ipliğiyle bağlı görüyor, onun için de sürekli kamusal otoritenin üzerinde bu güvenceyi sağlaması için baskı kuruyor. Bir şeyi değiştirelim, 'sözleşmeli' kavramını çıkaralım; devletin işini görecek olanlar tamamen güvenceli ve devlet memuru olsunlar." diye konuştu.
- "Sadece memuriyet güvencesi sağlamayacak"
MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu, sözleşmeli personelden talep edenlerin kadroya geçirileceğini ifade ederek, sözleşmeli personel statüsünde çalışmanın da bir hak olduğunu, farklı sebeplerle kadrolu olmayı tercih etmeyeceklerin de bulunabileceğini söyledi.
Bunun taleple yapılmasının doğru olduğunu vurgulayan Aksu, sözleşmelilerin bir kısmının memuriyete geçmek istemesinin altında ilerleme, yükselme hakkının da bulunması olduğunu kaydetti. Aksu, bu şekilde düzenlemenin sadece memuriyet güvencesi sağlamayacağını, bazı haklar da getireceğini belirtti.
Daha önce 4/C statüsündekilerin intibakıyla ilgili bir sorun olduğunu anlatan Aksu, bu statüdekiler memuriyete geçtiklerinde hizmetlerinin memuriyette geçmiş gibi sayılmasına ilişkin bir değerlendirme yapılabileceğini dile getirdi.
Aksu, teklifi desteklediklerini açıkladı.
AK Parti Ağrı Milletvekili Ekrem Çelebi, AK Parti hükümetlerinin 2002'den bugüne kadar her zaman halkın menfaati, kamunun menfaati neyse onu düşündüğünü söyledi.
Bütün kamu kuruluşlarında sözleşmeden kadroya geçilmesinin çok arzu ettikleri bir düzenleme olduğunu vurgulayan Çelebi, teklifteki düzenlemelere ilişkin bilgi verdi.