5 yeni vakıf üniversitesi kuruluyor

TBMM Milli Eğitim Komisyonu, 5 yeni vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarılarını kabul etti.

Önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da görüşülecek tasarılarla Konya'da Mevlânâ ve Karatay, Kayseri'de Nuh Naci Yazgan, İstanbul'da Medipol ve Mersin'de Toros üniversiteleri kurulacak. Ankara'da açılması planlanan Turgut Özal Üniversitesi ise daha sonraki komisyon toplantısında görüşülecek.



Kanunla Türkiye'deki vakıf üniversitesi sayısı 43'e, toplam üniversite sayısı ise 137'ye çıkacak. Komisyona bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, yükseköğretime olan talep ile arz arasında büyük fark olduğunu, bunun son 30 yılda arttığını kaydetti. Kontenjanların yetersizliği sebebiyle yurtdışındaki üniversitelere talebin arttığına değinen Çubukçu, yabancı ülkelerdeki öğrenci sayısının 50 bin civarında olduğunu belirtti.

Milli Eğitim Komisyonu'nda üniversitelerin isimleri konusunda tartışma çıktı. Medipolitan Eğitim ve Sağlık Vakfı'nın İstanbul'da kuracağı Medipol Üniversitesi isminin Türkçe olmadığını hatırlatan milletvekilleri, Türkçe isim konulmasını istedi. Vakıf temsilcilerinin toplantıda olmaması sebebiyle komisyon kendisi bir isim koymadı. Tasarı Medipol'ün Türkçe bir isimle değiştirilmesi şartıyla kabul edildi. Milletvekillerinin Türkçe isim hassasiyetine katılan Komisyon Başkanı Mehmet Sağlam da, "Bu isim YÖK'ten nasıl geçti hayretler içindeyim. Olmaz böyle şey." dedi. AK Parti Konya Milletvekili Sami Güçlü ise Mevlânâ isminin vakıf üniversitesi yerine bir devlet üniversitesine konulmasının daha doğru olacağını savundu. Ancak bu görüş komisyonda rağbet görmedi. ANKARA ZAMAN

Bakan Çubukçu ile CHP'li Nur Serter tartıştı

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile CHP Milletvekili Nur Serter arasında tartışma çıktı. Çubukçu, yeni hukuk fakülteleri kurulmasına tepki gösteren ve yüksek sesle kendisinden bunun sebebini soran Serter'e, "Şahsıma karşı sert bir üslup kullanıyorsun, bu bakış açısıyla itirazlarının değerlendirilmesi mümkün değil." diye çıkıştı. Çubukçu'nun konuşmasının ardından söz almak isteyen Serter'e Komisyon Başkanı Mehmet Sağlam söz vermedi. Sağlam'ın, "Devletin bakanına bar bar bağırıyorsunuz. Soru sordunuz, cevap verdi, yeterli." demesi üzerine Serter, "Siz de beni paylıyorsunuz, azarlıyorsunuz. Siz kendinizi ne zannediyorsunuz?" ifadesini kullandı. Serter'in "Sizin otoriter anlayışınız sebebiyle toplantıyı terk ediyorum." deyince Sağlam da, "Sizin kibar anlayışınız istediğiniz olmayınca toplantıyı terk etmek. Güle güle..." cevabını verdi.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri