5 bin kişinin kredi kartı tehlikede!

Antalya polisinin, il merkezi ve ilçelerde aylardır süren takibi sonucu, binlerce kopya kredi kartı ile 5 milyon TL dolayında dolandırıcılık yaptığı iddia edilen şebeke çökertildi.

Antalya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, çok sayıda kredi kartı bilgilerinin Antalya'da bir suç örgütünün üyeleri aracılığıyla temin edilmesi ve encoder (kodlayıcı) cihazlarıyla bilgilerin sahte kredi kartlarına kopyalanmasıyla ortaya çıkarılan dolandırıcılık operasyonunda, ele geçirilen malzemeler basına gösterildi.

Antalya Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı ile koordineli olarak dört aydır sürdürdükleri projeli çalışmayla, bilişim suçlarına yönelik Antalya il merkezi ile Manavgat, Aksu ve Serik ilçelerinde 20 adrese eş zamanlı operasyon yapıldığını belirtti.

Operasyonlarda ilk etapta 4 kişinin tutuklandığını, genişletilen soruşturma kapsamında Antalya'da görevli bir polis memurunun da aralarında bulunduğu 11 kişinin daha yakalandığını kaydeden Yılmaz, zanlıların adreslerinde yapılan aramalarda da Türk ve yabancılara ait kredi kartı bilgilerini kopyalamaya yarayan 10 encoder cihazı, zanlılar tarafından kurulan bazı şirketler adına alınan 13 pos cihazı, 5 bin kişinin kredi bilgilerini toplayan belgeler, 220 sahte kredi kartı ele geçirildiğini açıkladı.

Suç örgütü üyesi olduğu iddia edilen bazı zanlıların 20 kez yurt dışına çıkarak, bilgilerin kopyalandığı sahte kredi kartlarıyla bir çok Türk vatandaşının bankalardaki hesaplarını boşalttığı ve alışveriş yaptıklarının anlaşıldığını belirten Yılmaz, şu bilgileri verdi:

''Örgütün adreslerinde birçok malzeme ve silahla ele geçirildi. Suç örgütünün elinde, yabancı ve yerli 5 bin kişinin manyetik kart bilgileri var. 220 sahte kredi kartıyla yurt içi ve yurt dışında harcama yapılmış. Dolandırıcılığın ekonomik boyutuna ilişkin hesaplarımız devam ediyor. İlk hesaplamalara göre, 5 milyon TL'ye yakın bir rakam ortaya çıkıyor. Türkiye'de benzer operasyonlarda kredi kartlarını kopyalamakta kullanılan bu sayıda encoder cihazı bulunmamıştı. Bu operasyonda ilk kez 10 tane birden ele geçirilmesi bizim için de sürpriz oldu.''

Suç örgütü lideri olduğu iddia edilen İ.S'nin polislikten ihraç edilmesi, suç örgütünün üyesi olduğu öne sürülen bir kişinin halen görevde bulunan polis memuru olmasıyla ilgili soruya ise Yılmaz, ''Soruşturma devam ediyor. Suça karıştığı tespit edilenleri her kim olursa olsun adli makamlara teslim ediyoruz. Gözaltındaki memur daha önce çeşitli suçlardan soruşturma geçirmiş ve gözaltına alınmış bir kişidir. Bizim bildiğimiz bir kişidir'' yanıtını verdi.

-''TURİZM VE BANKACILIK SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR''-

Türkiye'de bilişim suçlarına yönelik en fazla operasyon yapan bir kaç ilden biri olduklarını bildiren Ali Yılmaz, şöyle devam etti:

''Bilişim suçları özellikle turizm ve bankacılık sektörünü olumsuz etkileyen suçlardır. Bilişim suçlarına yönelik daha önce 4 operasyon yapılmış, bu suçlamalarla ilgili 89 şahıs yakalanmıştır. Uyuşturucuyla, yolsuzlukla mücadelemiz nasıl devam ediyorsa, bilişim suçlarına yönelik operasyonlarımız da devam edecektir. Başarılı çalışmaları dolayısıyla arkadaşlarımızı kutluyorum.

Bilişim suçlarının, önümüzdeki günlerde interaktif bankacılıkla birlikte artış göstereceğini düşünüyoruz. Biz de bu doğrultuda bilişim suçlarıyla ilgili görevlilerimizi artıracağız, nitelik yönünden de daha iyi olmasını sağlayacağız. Önümüzdeki günlerde sık sık karşılaşacağımız suç türlerinden biri olacağını düşünüyoruz.''

Öte yandan, Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, bir gazetecinin Ergenekon soruşturması kapsamında Antalya'da da gözaltı olduğu haberlerini hatırlatması üzerine ise, ''Bizim bir operasyonumuz yok'' yanıtını verdi.

-OPERASYONDAKİ AYRINTILAR-

Kredi kartı kopyalamada kullanılan en fazla encoder cihazının ilk kez ele geçirildiği Antalya'daki projeli çalışmaya, daha önceki 4 bilişim suçu operasyonu doğrultusunda ''Bil-5'' adı verildi.

Soruşturmayı genişleterek, dört aydır suç örgütünün üyelerinin tespitiyle, faaliyetlerine ilişkin teknik ve fiziki takip yapan polis ekiplerinin il merkezi ve ilçelerde kapsamlı yürüttüğü operasyonda önceki gün, polislik mesleğinden bir süre önce ihraç edilen ve suç örgütünün lideri olduğu ileri sürülen İ.S. (35) ile suç örgütünün eylemlerinde aktif yer aldığı iddia edilen polis memuru M.D. (37), suç örgütünün üyeleri olduğu öne sürülen M.Ç. (29), S.Y. (32), D.Ş. (36), M.B.Ö. (32), U.K. (29), A.A. (38), İ.K. (32), S.A. (38). ve M.L. (36) yakalandı. Operasyonun geçtiğimiz haftalardaki ilk ayağında yakalanan Hakan K. (36), Muharrem U. (46), Sebahattin Y. (19) ve Emirhan İ. (32) ise halen tutuklu bulunuyor.

-POS MAKİNESİNE ÖZEL CİHAZ YERLEŞTİRİLDİ-

AA muhabirinin operasyonun ayrıntılarına ilişkin aldığı bilgiye göre, yakalanan 15 kişinin Türk ve yabancılara ait kredi kartı bilgilerini, suç örgütünün bazı üyelerince paravan olarak kurulan turizm ve tekstil şirketleri ile yurt dışındaki bilgisayar korsanları aracılığıyla elde ettikleri tespit edildi.

Turistler ve Türklere ait binlerce kredi kartı bilgisinin yer aldığı kopya ve sahte kartların zanlılar tarafından, Türkiye'de dikkat çekmemek ve yakalanmamak amacıyla banka ATM güvenliği düşük ülkelerde hesaplardan para çekilerek kullanıldığını belirlendi. Bu yöntem için zanlılardan bazılarının Tayland, Suriye, Lübnan, Ürdün, Brezilya ve Hong Kong'a gittikleri, bu ülkelerde başkalarına ait kredi kartlarında hesapları nakit ve ya alışveriş harcamalarıyla boşalttıkları bildirildi.

Zanlılar arasında bulunan M.B.Ö'nün bu amaçla birçok kez bu ülkelere gittiği tespit edilirken, zanlının, kaldığı otel odasında ve güzellik salonundaki masaj yaptırma görüntüleri de elde edildi.

Suçun ekonomik boyutunun ortaya çıkarılması amacıyla Bankalararası Kart Merkezi'nin de çalışma başlattığı öğrenildi.

Operasyonda basına gösterilen malzemeler arasında 10 encoder cihazı, 13 pos cihazı, manyetik kopya yapan 'şifrematik' cihazları, sahte sürücü belgeleri, sahte kredi kartı oluşturmak için kullanılan 13 dizüstü bilgisayar, 6 bilgisayar, kredi kartı bilgilerini depolamak için kullanılan harici bellekler, 45 klonlanmış çalıntı cep telefonu, ruhsatsız tabanca, gaz tabancası, 20 fişek, yaklaşık 6 bin bandrolsüz CD, kredi kartı bilgilerinin de yazılı olduğu ajanda, kamera ve az miktarda esrar ele geçirildi.

''Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, örgüte liderlik, yöneticilik yapmak, örgütün faaliyetleri çerçevesinde banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması'' suçlamalarıyla sorgulamaları devam eden 1'i polis memuru 11 zanlının yarın adliyeye sevk edileceği bildirildi.

ekotrent

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri