47. Kütüphane Haftası

İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan, kütüphanelerin gelişmesinin, kütüphanelere olan ilgiyle sağlanabileceğini, kütüphanelere olan ilginin de ancak kitaba olan sevgiden geçebileceğini söyledi.

Özcan, İstanbul Valiliği himayesinde, Türk Kütüphaneciler Derneğince Kadir Has Üniversitesinde düzenlenen "47. Kütüphane Haftası" etkinliklerinin açılış töreninde, İstanbul’da valilik olarak kütüphaneciliği geliştirme adına üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını dile getirdi.

"Kütüphanelerin gelişmesi, kütüphanelere olan ilgiyle olur. Kütüphanelere olan ilgi de ancak kitaba olan sevgiden geçer" diye konuşan Özcan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Tarihteki önemli şahsiyetlerin, insanlığa değerli fikirler vermiş olan insanların yanında bulunmayı, onların fikirlerinden istifade etmeyi çok arzulamışızdır. Herhalde bunun da en güzel yolu kitaplardan geçer. Bu insanlar fikirlerini bu kitaplarda ifade ediyorlar. Bir kitabı alıp okumak, bu insanlarla karşılıklı sohbet etmek gibi bir şey. Ben kütüphanelere en büyük katkının, kitabı sevmekten geçtiğini düşünüyorum."

 -KÜTÜPHANE VE İNTERNET-

Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Hasan Bülent Kahraman da günümüzde internetin insanlardaki algısının, internetin işlevini aşacak bir boyut taşıdığını, internetin kitaptan, bilgiden uzaklaşmanın bir aracı olarak görüldüğünü ifade etti.

İnternetin, birden bire insanların hayatına giren ve hayat içinde kontrol edilemeyecek kadar büyük bir güç olduğunu belirten Kahraman, internetin farklı düzeylerdeki kullanımının insanları etkilediğini ve geleneksel denilebilecek alışkanlıklardan kopardığını söyledi.

"İnternet bizde, bilgi ile enformasyon arasındaki bağları ortadan kaldıran bir varlığa dönüştü ve biz kitaplardan elde edilecek nitelikli bilginin, internette dolaşan bir takım malumatla elde edilebileceğini sanmaya başladık" diyen Kahraman, şunları dile getirdi: "Bunda, biz akademisyenlerin kusuru olduğunu kabul etmek lazım. Bugün internet, belki herkese belli düzeyde enformasyon sağlıyor ama dünyanın iyi üniversitelerinde okuyan ve kütüphanelerden yararlanarak mezun olan öğrencilerin, dünyada gördüğü saygınlık ve kabul daha önceki dönemlerden çok daha ileri düzeye erişmiş durumda. İnternetin ve elektronik ortamın, kütüphanelerden uzaklaşmak için değil, kütüphaneleri yeni bir anlayışla hayatımıza katmak için bir fırsat şeklinde değerlendirilmesi gerekir."

-"HALK VE OKUL KÜTÜPHANE SİSTEMLERİ GELİŞTİRİLMELİ"-

Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şube Başkanı Mehmet Manyasda 2011 yılında İstanbul kütüphanelerinin farkındalığını arttırmaya, hedeflerinin merkezine halk, çocuk ve okul kütüphanelerini koyarak çalışmaya devam ettiklerini söyledi.

Halk ve okul kütüphane sistemlerinin geliştirilmesine, toplumun gereksinimlerini karşılayacak düzeyde zengin içerikli ve işlevsel kütüphaneler kurulmasını, buralarda daha fazla kütüphanecilik eğitimi almış kişilerin istihdam edilmesini istediklerini ifade eden Manyas, "Söz konusu kütüphane profesyonelleri gibi kullanıcıların, başta Tekel ve Telekom gibi kurumlardan nakledilen personelin insafına bırakılmayacak kadar öneme sahip olduğunu hatırlatmak istiyoruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder de modern, yaşanabilir ve refah düzeyi yüksek bir kent oluşturma çabası içinde olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin altyapı, imar, şehircilik yatırımlarına ilave olarak sosyal ve kültürel yatırımlara da destek verdiğini belirtti.

1924 yılından itibaren kütüphane hizmeti veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin, 1994 yılından itibaren daha büyük destekle kentteki kütüphane ve kitap sayısını arttırarak, okuyan bir topluma katkı sunmaya devam ettiğini ifade eden Minder, bugün itibariyle 14 sabit, 5 mobil kütüphane, 500 bin kitap ve kitap dışı materyalle halka hizmet sunduklarını kaydetti.

 -"KÜTÜPHANE DOSTU ÖDÜLÜ"-

Konuşmaların ardından, Türkiye Kütüphaneciler Derneğince İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne "Kütüphane Dostu" ödülü verildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesinin ödülünü Kütüphane ve Müzeler Müdürü Ramazan Minder, Türk Kütüphaneciler Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Manyas’ın elinden aldı.

Daha sonra, il genelindeki kütüphanelerden en çok ödünç yayın alan 7-14, 15-30, 31 yaş ve üzeri okurlara ödülleri takdim edildi. İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen, "Bir Kütüphane Düşlüyorum" konulu resim ve kompozisyon yarışmasında dereceye girenlere ödüllerini İstanbul Vali Yardımcısı Feyzullah Özcan verdi. Yılın kütüphane gönüllülerine de plaket sunuldu.

Açılışta, Kadir Has Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerinin çektiği kütüphanecilik ve kitap okuma sevgisini anlatan "Ummadık Taş" adlı kısa metrajlı film de gösterdi.

milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri