Yeni eğitim yılında uygulanmaya başlanacak 4 4 4 sistemine adapte olmaya çalıştıklarını söyleyen Tüm Kırtasiye Sanayicileri İthalatçıları İhracatçıları Toptancıları Derneği(TÜKİD) Başkanı Mehmet Helvacıoğlu, yeni müfredatın sektörün ticaretine olumlu yönde yansıdığını belirtti. Okula yeni başlayacak öğrencilerin (60 - 72 aylık) kayıtlarıyla büyük bir yığılma yaşanacağını söyleyen Helvacıoğlu, ilk defa okula başlayacak öğrenci sayısını bu yıl yaklaşık 230 bin olarak beklediklerini, sektörde 12 - 13 milyon dolarlık bir ticaret sahası oluşacağını dile getirdi.
Helvacıoğlu, bir öğrenciye okul kıyafetleri hariç eğitim gereçleri için ortalama 50 ile 60 dolar arasında harcama yapıldığını belirterek, dernek olarak bekledikleri öğrenci sayısının bu yıl yaklaşık 230 bin civarında olduğunu, yani sektörde 12 milyon dolarlık bir ticaret sahası oluşacağını dile getirdi.
Türkiye kırtasiye sektörünün yaklaşık 4 milyar dolar pazar büyüklüğüne ulaştığını aktaran Helvacıoğlu, Türkiye'de 12 bin 500 kırtasiyeci olduğunu, belirterek "14,5 milyon öğrenci bulunan ülkemizde sektörümüzün sezonluk cirosu yaklaşık 1,5 milyar dolardır. Böyle bir büyüklüğe ulaşmış bir sektörden söz ediyoruz" dedi.
Sektör mensuplarının piyasaya daha kaliteli ve nitelikli ürünler sürmeye başladığına dikkati çeken Helvacıoğlu, 2 Nisan 2011'de yürürlüğe giren tebliğ ve tüketici ürünlerinin güvenlik risklerinin belirlenmesine ilişkin Resmi Gazete'de yayımlanan ve önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek olan tebliğlerin sektörü çok olumlu yönde etkilendiğini belirtti.
Koruma ambalajlı ve geri dönüşümü olabilen ürünler tercih edilmeli
Birincil amaçlarının sağlıklı bir gelecek inşa etmek adına çocukları sağlıksız kırtasiye ürünlerinden korumak olduğunu belirten Helvacıoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"Piyasaya nihai ürün olarak arz ettiğimiz bazı tüketici ürünlerinde, tehlikeli kimyasal maddeleri (Patlayıcı, oksitleyici, çok kolay alevlenir, kolay alevlenir, alevlenir, çok toksik, toksik zararlı, aşındırıcı, tahriş edici, alerjik, kanserojen, mutajen, toksik madde ve müstahzarlar) tebliğlerde belirlenen oranda sınırlandırılmış bir şekilde kullanıp hiçbir şekilde kanserojen içerik barındırmayan materyaller kullanmaktayız."
Velilere uyarılarda bulunan Helvacıoğlu, bilinçli tüketim adına, velilerin bundan böyle sadece gıda ürünlerinde değil kırtasiye ürünlerinde de çok dikkat etmeleri gerektiğini, markalı, barkotlu, son kullanma tarihi belirtilmiş, sertifikalı, koruma ambalajlı ve geri dönüşümü olabilen ürünlerin kullanılması gerektiğine değindi.
Sağlıklı ürün arzıyla ilgili olarak dernek üyeleriyle birlikte çıkan tebliğler konusunda hassas ve dikkatli davranıldığını ifade eden Helvacıoğlu, "Ürünleri piyasaya sürmeden önce akredite olmuş laboratuarlarda test ettirip daha nitelikli daha kaliteli ürünleri piyasaya sürüyoruz" dedi.
Haksız rekabete prim verilmemeli
Hükümet tarafından kanserojen maddeli kırtasiye gereçlerinin piyasalardan temizlenmesi için başlatılan çalışmalarla birlikte 'işin ehline bırakılması'nın daha fazla önem kazandığını savunan TÜKİD Başkanı Helvacıoğlu, kırtasiyecilerin yüzde 85'inin okulların açılış sezonundaki cirolarla geçindiğini ifade etti. Helvacıoğlu, "sektörün yüzde 85'i okul açılış sezonunda elde ettiği ciroyla geçiniyor, sadece 1 haftalık promosyonlu ürünleri satarak bu işten menfaat çıkaran süpermarketler eğitime bir yıl emek harcayıp hizmet eden kırtasiyeci esnafını zor durumda bırakıyor" ifadelerini kullandı.
Kırtasiyede perakendecilerin haksız rekabete prim verilmemesi yönünde beklentileri olduğunu aktaran Helvacıoğlu, "Sadece 1 haftalık promosyonlu ürünleri satarak bu işten menfaat çıkaran süpermarketler eğitime 1 yıl emek harcayan, hizmet eden kırtasiyeci esnafını zor durumda bırakıyor" diye konuştu.
Sektör içerisinde yoğun bir rekabet yaşandığı bilgisini veren Helvacıoğlu, Türkiye'de kırtasiye sektörünün sadece Çin menşeli ürünlerle değil dünya markalarıyla da yarışabilir duruma geldiğini savunarak bu konuda devletin koruyucu uygulamalarının sektör için çok önemli bir durum olduğunu kaydetti.
Sektörde iç denetim beklentisi
Uni Yazı Gereçleri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Levent Artan, son dönemdeki uygulamalar ve TÜKİD'in de desteğiyle sektörde, kırtasiye ile ilgili anlamlı bir farkındalık oluştuğunu ifade ederek, yapılan çalışmaları başarılı ve sektörü doğru yola teşvik eden uygulamalar olarak gördüğünü belirtti.
Bundan sonraki aşamada, sektör içerisinde TÜKİD önderliğinde bir iç denetim mekanizması oluşturulmasının çok faydalı olacağını dile getiren Artan, aksi halde, tüketicilerin, sektöre karşı yaşayabileceği güven eksikliğinin, sektörün bütün mensuplarını olumsuz yönde etkileyebileceğini söyledi.
Kırtasiye sektörünün finansman-vade sorunu
Son dönemde kırtasiye sektöründe ödemelerin vadelerinin uzadığı tartışmaları hakkında da görüş bildiren Onaran ise sektörde vadelerin olması gerekenden çok daha fazla uzadığını ifade ederek, "Güçlü finans yapısına sahip markalar geçtiğimiz dönemde sektördeki iş ortaklarını desteklemek için uzun vadeden kaynaklanan finans yükünü kendileri sırtlandılar. Ancak bu sürdürülebilir bir iş yapısı değil. Kısa bir süre içerisinde sektör olarak daha uygulanabilir bir finans yapısına dönmemiz gerekiyor" diye konuştu.
ISO (Uluslararası Standardizasyon Örgütü) 11540 standardına göre, 14 yaşından küçük çocukların kullanacağı yazı gereçlerinde kapağın yutulması halinde çocuğun nefes almasını sağlayabilecek delikli kapakların bulunması zorunluluğunu hatırlanan Onaran, sektörün sorumluluk gerektiren bir yapısı olduğunu sözlerine ekledi.
Memurlar.net