Cemil Çiçek, zorunlu eğitimi 4+4+4 kademeli olarak 12 yıla çıkaran yasa teklifi için Genel Kurulu işaret etti. Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Nabi Avcı ise CHP ve MHP'nin itirazlarına karşılık Çiçek'e gönderdiği yazıda, "İçtüzük'ün Meclis Başkanı'na Komisyon'un aldığı kararları değiştirme ve hükümsüz kılacak işlem tesis etme yetkisi vermediği" hatırlatmasında bulundu. Çiçek, Aile Bakanı Fatma Şahin ile birlikte katıldığı "Daha Eşit Bir Toplum İçin Ulusal Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizmasının Rolü Uluslararası Buluşması"ndan sonra gazetecilerin 4+4+4 ile ilgili sorusu üzerine, şunları söyledi: "İşin bu noktaya gelmemesi bakımından elimden gelen çabayı gösterdim. Bu dönem maalesef siyaset çok sert geçiyor. Eninde sonunda bir karar alıyorsunuz ve alacaksınız. Ben olabildiğince tarafsız kalmaya ve doğru olanı yapmaya çalışıyorum. Eleştirilecek yanlar olabilir bu da herkesin hakkıdır. Burada dikkat edilmesi gereken husus üsluptur. Üslubumuzu ne kadar doğru kullanırsak eleştirilerin haklılığı da o nispette ortaya çıkmış olur. Doğru olanı yapmaya çalıştım ve çalışacağım. Öncelikle içtüzükte konuyla ilgili hükümler olup olmadığına bakılıyor. İçtüzükte herhangi bir hüküm yoksa onunla ilgili geçmişte uygulama olup olmadığı önem taşıyor. Bunlara dayanarak işlem yapmaya çalışıyoruz. Ancak önceki başkanların yaptığı işlemler yine de gruplar arasında mevcut anlayış farkını ortadan kaldıramıyorsa o takdirde Genel Kurul'da bununla ilgili müzakere açılabilir."
AVCI'DAN SON NOKTA
Nabi Avcı ise Cemil Çiçek'e "İçtüzük'ün Meclis Başkanı'na Komisyon'un aldığı kararları değiştirme ve hükümsüz kılacak işlem tesis etme yetkisi vermediği" hatırlatması yaptı. Meclis'te gazetecilere açıklama yapan Avcı, yasa teklifi ile ilgili Komisyon Raporu'nu Meclis Başkanlığı'na gönderdiklerini hatırlatarak bundan sonraki sürecin Genel Kurul'un takdirinde olduğunu söyledi. Avcı, Çiçek'in kendilerine gönderdiği yazıya cevaplarını ilettiklerini de bildirdi. Kendi imzasıyla gönderdiği 6 sayfalık yazıda, görüşmelerin Anayasa ve İçtüzük hükümleri çerçevesinde gerçekleştirildiğine işaret edildiğini belirten Avcı, şöyle dedi: "İçtüzük'ün 14. maddesinde (Meclis Başkanı'nın görevleri) Meclis Başkanı'na verilen görevler idari ve temsili niteliktedir. Dolayısıyla 14. maddesinin 1. fıkrasının 6 numaralı bendi, TBMM Başkanı'na komisyon kararlarını değiştirmeyi ve hükümsüz kılmayı sağlayacak işlem tesis etme yetkisi vermez. İtirazlarının görüşüleceği nihai merci Genel Kurul'dur." Avcı, teklifin Genel Kurulu'ndaki görüşmelerinde nasıl bir süreç beklediği sorusuna, "Genel Kurulda Meclise daha yakışan bir çalışma düzeni bekliyorum" karşılığını verdi.
TÜRKİYE'NİN AYIBI
TBMM Başkanı Cemil Çiçek "Daha Eşit Bir Toplum İçin Ulusal Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Mekanizmasının Rolü Uluslararası Buluşması" toplantısında "Özellikle töre cinayetleri toplumumuzun gerçekten büyük bir ayıbı. Türkiye'nin tabiri caizse yüz karası" dedi. Çiçek, yeni anayasa çalışmalarında bu konuya çözüm bulunması dileğinde bulundu.
MHP'DEN 2'NCİ BAŞVURU
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, eğitimi 12 yıla çıkaran yasa teklifi ile ilgili TBMM Başkanı Cemil Çiçek'e 2'nci kez başvurduklarını açıkladı. Komisyonun 6'ncı maddeden sonra görüşmelerinin yok sayılması ve yeniden toplanması konusunda daha önce başvurduklarını belirten Şandır, şunları söyledi: "Milli Eğitim Komisyonunda bir içtüzük ihlali yaşandı. Genel Kurul'da bu yasa kabul edilse bile hukuk dışı ve eksik olacaktır. Anayasa Mahkemesinde de usul yönünden eksik olacaktır. İlk başvurumuzdan bu yana Meclis Başkanı Sayın Çiçek'ten bize hiçbir yanıt verilmedi. Biz de yeni bir başvuru yaptık. Yine kaybolup gitmesini engellemek için Gelen Evrak'a kaydettirdik."
CHP'DEN SUÇ DUYURUSU
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Meclis Milli Eğitim Komisyonu'nda zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanun teklifinin görüşmeleri sırasında yaşanan kavga nedeniyle Komisyon Başkanı Nabi Avcı hakkında "görevini kötüye kullanma" ve "gerçeğe aykırı belge düzenleme" suçlarını işlediği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Tanal'ın Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu deliller arasında kavgaya ilişkin fotoğraf ve video kayıtlarını içeren CD, komisyon tutanağı, komisyonda söz hakkı taleplerini içeren 45 dilekçe de yer aldı. Tanal, CHP'li üyelerin yanı sıra MHP'li komisyon üyesi Özcan Yeniçeri'yi de tanık gösterdi. Avcı'yı zorbalıkla fiili durum yaratılmasına göz yummakla suçlayan Tanal, dilekçesinde şöyle dedi: "Komisyon toplantısında gerçek durumla örtüşmeyerek düzenlenen komisyon tutanağı fiili durumla örtüşmemekte, milletvekilleri komisyon salonunda var olduğu halde yok olarak sayılmakta, söz taleplerimiz dikkate alınmadan kavgadan istifade ederek kanun teklifinin maddeleri usulsüz bir şekilde geçirilerek, Divan üyeleri TCK'nın 257. Maddesine aykırı olarak görevi kötüye kullanma ve hakikatle bağdaşmayan tutanak tutarak TCK'nın 204. Maddesinin 2. Fıkrasını ihlal etti."
MEYDANDA GRUP TOPLANTISI
CHP teklifin Genel Kurul'daki görüşmelerinin başlayacağı gün olan 27 Mart Salı günü de meydanlara çıkma kararı aldı. Buna göre Meclis grup toplantısını Ankara Tandoğan Meydanı'nda halkla birlikte yapacak olan CHP, AK Parti'yi halka şikayet edecek. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun katılacağı mitingde CHP, halka 4+4+4 teklifine neden karşı çıktığını da anlatacak.
Sabah