4+4+4 görüşmeleri "küfür"lü, "meyhane"li başladı!

4+4+4 görüşmelerinde CHP'li Kulkuloğlu ile AK Parti'li Çavuşoğlu arasında "küfür" tartışması yaşanırken AK Parti'li Şamil Tayyar'ın "meyhane"li "tweet"i tansiyonu yükseltti

TBMM Genel Kurulu'nda, CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ile AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu arasında, ''küfür'' tartışması yaşandı.

Genel Kurul'da, zorunlu eğitimi kademeli olarak 12 yıla çıkaran kanun teklifinin görüşülmesi için Hükümet ve Komisyon üyeleri yerini aldı.

Bu arada, ayağa kalkan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, Komisyon raporunda, bazı üniversitelerin adlarının değiştirilmesine ilişkin bölümde, ''Alparslan Türkeş'' adının yer almadığını ayrıca, bir kanun tekliflerinin de raporda dikkate alınmadığını öne sürdü. Vural, ''Bizim tekliflerimizi buraya alınmamış. Sadece AKP Grup başkanvekillerinin tekliflerinden bahsediyor. Bu rapor falan değil yok hükmünde'' ifadesini kullandı.

Vural'ın konuşması üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli ise tüm tekliflerin birleştirildiğini ve yeni bir teklif ortaya çıkarıldığını anımsattı. Canikli, ''Birleşime giren tekliflerin bu anlamda bir hükmü kalmaz. Bugüne kadar ki tüm uygulamalar böyledir. Artık harmanlanmıştır teklif. Bu artık yeni bir teklif'' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi de komisyonlarda milletvekillerinin söz hakları bulunduğu ancak ilgili komisyonda bu hakkın kullandırılmadığını ileri sürdü. Hamzaçebi, şöyle devam etti:

''Son gün tutanaklarına bakılırsa bu tespit edilebilir. Komisyon raporunda yer alan açıklamalar, AKP Grubu'nun düşünceleri. Yani CHP'nin görüşleri AKP ile aynı mıdır? '8 yıllık kesintisiz eğitimin amaçlarına ulaştığı söylenemez' diyor. Yani bizim görüşümüz bu mudur? Bizim orada ifade ettiğimiz görüşler farklıdır. '8 yıllık eğitimle gelinen nokta yeterli değildir' deniliyor. Bu bizim görüşümüz mü? Bu komisyon raporu dikkate alınarak görüşmenin yapılması mümkün değildir.''

TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı da Canikli'nin ifadelerinin doğru olduğunu belirterek, ''Komisyon iradesini, kabul ettiği metin üzerinde göstermiştir. Parlamento teamülleri de bu çerçevede işlemektedir. Komisyon raporu bir tutanak özeti değildir'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da Komisyon raporu içerisinde bilgilerin gerçekleri yansıtmadığını öne sürdü.

Komisyon Başkanı Avcı'ya tepki gösteren CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de ''Ben onun yerinde olsam o tutanakları yemem. Tutanaklar hiçbir Komisyon Başkanı'nın vicdanından önemli olamaz. Hiçbir sayısal çoğunluk vicdandan güçlü olamaz. Eğer Komisyon Başkanı'nda vicdanın zerresi varsa'' diye konuştu.

TBMM Başkanvekili Yakut, tartışmaların sürmesi üzerine konuya ilişkin usul tartışması açtı.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, söz alarak, her teklifin dikkate alındığını ve rapora derc edildiğini ifade etti.

"KÜFÜR ETTİN, ÖZÜR DİLE"
Canikli'nin konuşması devam ederken, CHP Kayseri Milletvekili Şevki Kulkuloğlu ile AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu tartışmaya başladı.

Yerinden ayağa kalkan Kulkuloğlu, Çavuşoğlu'na doğru parmağını sallayarak, ''Küfür ettin, özür dileyeceksin'' diye bağırdı.

Kulkuloğlu'nun tepkisinin sürmesi üzerine bazı AK Parti milletvekilleri, arkadaşlarına, ''Bu adamı muhatap almayın'' diye uyarıda bulundu.

Çavuşoğlu'nun da yanıt vermesi üzerine tartışma büyüdü. Çok sayıda CHP ve AK Parti milletvekili ile grup başkanvekilleri, iki grubun sıralarının birbirinden ayıran kısımda tartışmaya başladı.

Kulkuloğlu'nun, ''Özür dileyeceksin'' diye bağırmasına Çavuşoğlu, ''Edepsiz adam'' diye yanıt verdi.

Tartışmasının sürmesi üzerine TBMM Başkanvekili Yakut, birleşime ara verdi.

BİR DE "MEYHANE" GERGİNLİĞİ
Kanun teklifinin görüşmelerine geçmeden usul tartışması sırasında, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce yerinden söz aldı.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın Twitter'a ''Dört artı dört okulları değil meyhaneyi vurdu. CHP vekiller tam kadro Meclis'te'' yazdığını aktaran İnce, ''Bu yazıdan dolayı Şamil Tayyar, CHP grubundan özür dilesin'' dedi.

Bu sırada CHP'liler masalara vurarak Tayyar'ı protesto etti. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, ''Genel Kurul'da Twitter'dan değil kürsüden yapılan görüşlere cevap verilir'' diye konuştu.

CHP'lilerin protestolarını sürdürmeleri üzerine Yakut, ''Sayın Tayyar böyle bir yazı yazdıysa gelip açıklama yapsın'' dedi. Protestoların sürmesi üzerine Yakut, birleşime ara verdi.

İnce'nin verilen arada ''Bunu yazan ş...sizdir'' dediği duyuldu.

Verilen beş dakika aranın ardından usul tartışması üzerinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ''Bu yazılanı kınıyorum'' dedi.

BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da Şamil Tayyar'ın yine Twitter üzerinden özür dilemesi gerektiğini kaydetti.

AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, ''Hiç kimsenin kimseye hakaret etme hakkı yoktur. Biraz önce sayın İnce'nin ifade ettiği ve kendi tüzel kişiliklerini hedef alan bu hakaretleri kabul etmiyoruz, reddediyoruz. Kim olursa olsun, kime karşı yapılırsa yapılsın, hangi ortamda olursa olsun, Twitter ya da başka ortamda bu tür hakaretleri kabul etmiyoruz, reddediyoruz'' dedi.

"DÜNYA İLE TÜRKİYE ARASINDAKİ AÇIĞI KAPATMAK İÇİN"
Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, zorunlu eğitimin 12 çıkarılmasının dünya ile Türkiye arasında meydana gelen stratejik açıklığı kapatmak için gerekli olduğunu bildirdi.

Dinçer, teklifin tümü üzerinde yaptığı konuşmada, zorunlu eğitimin 12 çıkarılmasına ciddi anlamda ihtiyaç olduğunu söyledi. Dinçer, zorunlu eğitimin 12 çıkarılmasının; dünya ile Türkiye arasında meydana gelen stratejik açıklığı kapatmak için gerekli olduğunu ifade etti.

Pek çok ülkede eğitimin farklı şekillerde de olsa kesintili hale getirildiğini belirten Dinçer, dünyanın pek çok ülkesinde kademeli sistemin 6 3 3, 5 4 3, 5 3 4 veya 4 4 4 şeklinde uygulandığını anlattı. Dinçer, ''Aslında eğitim sisteminin önemli olan boyutu sürenin belirlenmesidir. Kademeli hale getirilmesi zaruridir'' dedi.

Okul öncesi eğitimin zorunlu hale getirilmesine temel olarak bakıldığında hiç bir mahsur olmadığını vurgulayan Bakan Dinçer, dünyanın hiç bir ülkesinde okul öncesi eğitimin kanunla zorunlu hale getirilmediğini kaydetti. Dinçer, Türkiye'de yaklaşık 36 bin civarında köy, 44 bin civarında mezra bulunduğunu, okul öncesinin zorunlu hale getirilmesinin buralarda tedbir almayı gerektireceğini ifade etti.

36 ay ile 60 ay arasındaki çocukların okullaşma oranını yüzde yüze çıkarmak için her türlü tedbiri alacaklarını ve çaba sarf edeceklerini belirten Dinçer, okula başlamada üst sınırın 72 ay, alt sınırın 60 ay olacağını bildirdi.

Dinçer, 1997-1998 eğitim öğretim yılında mesleki eğitim oranının yüzde 45 olduğunu, ancak 2000-2001 eğitim öğretim yılında yüzde 38'e kadar düştüğünü, 2010-2011 yılı sonu itibariyle yüzde 48 olduğunu kaydetti.

AK Parti'li Milli Eğitim bakanlarının ne kadar başarılı olduğunun 2003 yılından sonra yapılan çalışmalara bakılarak kolayca anlaşılabileceğini belirten Dinçer, okullaşma oranlarındaki artışın bunun en önemli göstergesi olduğunu bildirdi.

Yeni sistemde bazı uygulamaların Kamu İhale Kanunu kapsamı dışına çıkarılmasının sıkça eleştirildiğini anımsatan Dinçer, ''Bununla ilgili hukuki mevzuatın nasıl yapılacağı düzenlendi. İhaleler şeffaf bir şekilde yapılacak, bunu da tüm kamuoyu görecektir'' diye konuştu.

Yeni sistemin uygulanmasıyla birlikte açığa çıkacak bir öğretmen olmayacağını belirten Dinçer, AK Parti Hükümeti'nin öğretmen kadrosu oluşturma yönündeki yoğun çabalarını herkes tarafından çok iyi bilindiğini söyledi.

Eğitim sisteminin, daha esnek ve daha demokratik bir hale getirilmesine çalıştıklarını anlatan Dinçer, ''Eğitim sistemi demokratikleştikçe ve esnekleştikçe bu ülkede yaşayan herkes hangi etnik ya da dini yapıda olursa hepsi bu demokratikleşmeden faydalanacaktır. İmam hatip okulları da bundan azami derecede yararlanacak'' şeklinde konuştu.

"ÇİÇEK'İ TANIMIYORUZ"
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce de teklifin tümü üzerinde şahsı adına söz aldı.

Kanun teklifinin daha komisyon aşamasında ''sakat'' hale geldiğini savunan İnce, ''Çankaya'da oturan zat, AKP'nin Cumhurbaşkanı olmasa, bu teklifi elinin tersiyle iter ama Cumhurbaşkanı olacak, milletin Cumhurbaşkanı olacak. AKP'nin sıcak siyasetini yüreğinde hissetmeyecek. Anayasa Mahkemesi sizin mahkemeniz olmasa oradan da döner'' diye konuştu.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in uygulamalarını eleştiren İnce, şöyle devam etti:

''Sayın Çiçek evrak memurudur. Bu saatten itibaren Çiçek'i tanımıyoruz artık CHP grubu olarak. İl il geziyor. Neymiş? 'Yeni Anayasa İçin Türkiye Konuşuyormuş.' Meclis'te zorbalık hüküm sürmüş, milletvekilleri tekmelenmiş, Meclis Başkanı gıkını çıkaramıyor. Gözünü koltuk doyursun. 30 yıldır milletvekilisin. Herşey oldun. Ne olmayı bekliyorsun daha? Bir kere devlet adamı ol, frak giymeyle Meclis Başkanı olunmaz. Meclis Başkanı milletvekillerinin hakkını, hukukunu savunacak.

8 kesintisiz yıllık eğitimin zararlarını ortaya koyan bir rapor var mı? 15 yıl olmuş bu sisteme geçileli. 10 yılı size ait neden düzeltmediniz? Yeni sisteme harcanacak para nereden bulundu?''

Bazı illerin valilerinin, kanun teklifini protesto etmek için Ankara'ya gelmek isteyen öğretmenlere izin vermediğini öne süren İnce, ''Öğretmeleri Ankara'ya bırakmayan valilere sesleniyorum; gün gelir hesap döner. Devletin, milletin valisi olun'' dedi.

AK Parti milletvekillerine de seslenen İnce, ''Gün gelecek sizi ne sayısal çoğunluğunuz ne de sırtınızı sıvazlayan Obama kurtaracak'' ifadesini kullandı.

Nazım Hikmet'in, ''Bulutlar Adam Öldürmesin'' adlı şiirinden dizeler okuyan İnce, ''Size çakma bir ustanın değil gerçek bir ustanın sözleriyle yanıt vermek istedim'' şeklinde konuştu.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerin görüşülmesine geçildi.

Verilen aranın ardından Hükümet ve Komisyon'un yerine oturmaması üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, birleşimi bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

 Habertürk

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri