Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda AK Parti milletvekilleri ile CHP'li milletvekilleri arasında kavga çıktı. Yaşanan büyük arbedeye rağmen kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi bölünmüş olarak 12 yıl çıkaran kanun teklifi kabul edildi.Eğitimde 4+4+4 düzenlemesinin görüşüldüğü Milli Eğitim Komisyonu’nda büyük gerginlik yaşandı. AK Partililer 100 civarında milletvekili ile olası bir işgale karşı kürsü önünde barikat kurdu.
CHP milletvekillerinin oturacak yer bulamaması üzerine kavga çıktı. Ak Parti'li ve CHP'li milletvekilleri birbirlerini yumruklarken, CHP'li Altay dengesini kaybederek yere düştü.
Komisyonda, önceden gelen Ak Parti milletvekilleri koltuklara oturarak, toplantının açılmasını beklemeye başladı. Toplantı salonuna gelen CHP milletvekilleri, oturacak yer olmadığını görünce, CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, “komisyon işgal edilmiş” diye bağırdı.
CHP milletvekillerinin salona girmemesi nedeniyle tartışma büyüdü. Bu arada, Ak Parti milletvekilleri ve Komisyon Başkanı Nabi Avcı, kameramanların dışarıya çıkmasını istedi.
KAMERANLAR SALON DIŞINA İTİLDİ
Toplantı salonun girişinde bekleyen CHP'li milletvekilleri çıkmalarını engelleyince, bazı Ak Parti milletvekilleri kameramanları iterek salondan çıktı.
Yumruklaşma sırasında, CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, dengesini kaybederek yere düştü. Altay'ın yerde, Ak Parti milletvekilleri tarafından tekmelendiği iddia edildi.
Bazı Ak Parti milletvekillerinin kavga sırasında, “12 saat kitap okursanız böyle olur” dediği duyuldu.
Gerginlik sürerken, Komisyon Başkanı Nabi Avcı'ya sert bir cisim fırlatıldı. Cismi eline alan Avcı, basın mensuplarına, gösterdi.
Kavga devam ederken, komisyon uzmanı kanun teklifin maddelerini okumaya devam etti. “Söz istiyoruz” diye bağıran muhalefet milletvekilleri, “Kahrolsun faşizm”, “AKP diktatörlüğü sona erecek”, “Gün gelecek, devran dönecek, AKP halka hesap verecek” diye slogan attı.
İNCE: PARLAMENTER DEMOKRASİ FİİLEN SONA ERMİŞTİR
CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundaki kavgayı değerlendirirken, “Parlamenter demokrasi fiilen sona ermiştir. Bu iş bitti” dedi.
İnce, TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonundaki kavganın ardından, CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ve milletvekilleriyle birlikte TBMM'de basın toplantısı düzenledi.
“Yere düşmüş arkadaşımıza tekme atan bir ş....siz vardı” ifadesini kullanan İnce, “Hangi mahkeme ne yapıyorsa yapsın. İnsanlıktan nasibini almamış mahluklar” diye konuştu. İnce, şöyle devam etti:
“AKP'liler, 'bizim çoğunluğumuz var, sizi konuşturmayız, gerekirse döveriz' diyorlar anlayacağınız. Milletvekili dövüyorlar, gazeteci dövüyorlar. Burada bizim can güvenliğimiz de kalmadı. Yüreği olan herkese sesleniyorum; CHP burada. Bunlara ezilmeyeceğiz, pes etmeyeceğiz. Parlamenter demokrasi fiilen sone ermiştir. Bu iş bitti.”
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi ise “Bugün çoğunluğun zorbalığının TBMM ve Türk milletinin tarihine geçirildiği gündür. Bugüne kadar ben AKP'nin eğilimini 'otoriter eğilim, otoriter rejim' olarak tanımlıyordum ama otoriter rejim AKP'yi tanımlamakta artık yetersiz kalmıştır, onun da ötesine geçmiştir. CHP bu teklifin peşini bırakmayacaktır” dedi.
CHP milletvekilleri daha sonra, “kahrolsun faşizm” şeklinde slogan attı.
KAVGA SÜRERKEN OYLAMAYA DEVAM EDİLDİ
Komisyonda hareketlilik sürerken teklifle ilgili maddelerin oylamasına devam edilmesi dikkat çekti. Yaklaşık yarım saat süren oylama sonucu teklif Komisyon'da kabul edildi.
AVCI: KAFAMA BUNU ATTILAR
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı Nabi Avcı, olaylı görüşmeler sırasında CHP'li milletvekillerin komisyonu çalıştırmak istemediğini söyledi. Avcı, görüşmeler sırasında kendisine atılan bir bant kesiciyi de kameralara gösterdi.
MECLİS BAŞKANI ÇİÇEK YORUM YAPMADI
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Anayasa Platformu Türkiye Konuşuyor Toplantıları'nın 7'ncisi için bulunduğu Antalya'dan ayrılırken havalimanında Milli Eğitim Komisyonu'nda yaşanan gerginlikle ilgili "Ak Partili ve CHP'li milletvekilleri arasında arbede yaşanıyormuş?" sorusu üzerine, "'Muş' üzerine bir açıklama yapmam. Gerçeği bilmem lazım" dedi.
KILIÇDAROĞLU: "DEMOKRASİ TARİHİ AÇISINDAN KARA BİR LEKE"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda yaşanan olayları "Demokrasi tarihi açısından kara bir leke" olarak değerlendirdi.
Kılıçdaroğlu, akademisyenlerle yaptığı toplantının ardından, TBMM'de 4+4+4 sistemi görüşmelerinde yaşanan kavga ve yasa teklifinin 30 dakika içerisinde geçirilmesini değerlendirdi. Kılıçdaroğlu henüz konuyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmadığını, Salı günü ayrıntılı değerledirmede bulunacağını belirterek şunları söyledi:
"Grup Başkanvekillerimize söz verilmedi. Zaten yapılan yasa dışı bir iş. Parlametoya niçin diyoruz biz bu... Demokrasi tarihimiz açısından bir kara lekedir bu. Bir milletvekiline, hani diyorlar ya 'milli irade, milli irade'. Halkın seçtiği milletvekili bırakın konuşsun. 'Yok efendim konuşmasın. Konuşursa dayak atarız.' Tanklarıyla toplarıyla gelsinler. Konuşacağız."
CHP TBMM GRUBU OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI
CHP TBMM Grubu, Meclis Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu'nda 4+4+4 yeni eğitim modelinin kabul edilmesi üzerine olağanüstü toplandı.
CHP Meclis Grubu'nun, Grup Başkanvekili Muharrem İnce’nin başkanlığında gerçekleştirdiği olağanüstü toplantı sona erdi. Basına kapalı olarak gerçekleşen toplantı sonrasında herhangi bir açıklama yapılmazken, toplantıda kanun teklifinin yasalaşmaması için nelerin yapılabileceği konusunda görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.
TEKLİFTE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER
Meclis Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu’nda yarım saatte oylanarak kabul edilen 4+4+4 yeni eğitim modeli teklifinde bazı değişiklikler yapıldı. İkinci kademede öğrencilere sunulacak seçimlik derslerin belirlenmesinde yetki Milli Eğitim Bakanlığı’na verilirken çocukların okula başlama yaşını bir yaş erkene çeken madde ise aynen kaldı.
Meclis Milli Eğitim, Gençlik, Kültür ve Spor Komisyonu’nda zorunlu eğitimi kademelendirerek 12 yıla çıkartan ve kesintisiz eğitime son veren 26 maddelik yeni eğitim modeli teklifinde değişiklikler yapıldı. En önemli değişiklik ismi “ortaokul” olarak yeniden düzenlenen ikinci kademe okullardaki seçmeli derslerle ilgili maddede oldu. “İlköğretim ikinci kademe okullarında ortaöğretimi destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur” maddesi şöyle değiştirildi:
“İlköğretim kurumları; dört yıl süreli ve zorunlu ilkokullar ile dört yıl süreli zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullardan oluşur. Ortaokullarda lise eğitimini destekleyecek şekilde öğrencilerin yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik dersler oluşturulur. Ortaokullarda oluşturulacak program seçenekleri bakanlıkça belirlenir.”
Maddedeki değişikliğin gerekçesi, “Ortaokullarda oluşturulacak farklı programlar arasında tercihe imkan verilmesi ve bakanlığa bu amaçla yetki verilmesi amaçlanmıştır” şeklinde ifade edildi.
İLKOKUL VE ORTAOKUL GELİYOR
Teklifte “ilköğretim kurumlarının ilköğretim birinci kademe ve ilköğretim ikinci kademe” olarak ifade edildiği madde de değiştirildi. İlkokul ve ortaokul toplum tarafından daha iyi bilindiği için kademe yerine ilkokul ve ortaokul ifadeleri getirildi. Aynı maddede, “İlköğretim ikinci kademe okulları, ilköğretim birinci kademe okullarıyla veya ortaöğretim kurumlarıyla birlikte de kurulabilir” deniliyordu. Ancak bu düzenleme, "ilköğretim 1’inci sınıf ile 8’inci sınıf öğrencilerinin birlikte eğitim görmesinin sakıncalarından bahsedilirken ilkokul öğrencileri ile lise öğrencilerinin birlikte eğitim görmesi ne kadar sağlıklı olur” eleştirisine neden olunca, söz konusu madde “imkan ve şartlara göre ortaokullar, ilkokullarla veya liselerle birlikte de kurulabilir” şeklinde değiştirildi.
ÜNİVERSİTEYE MADDİ DESTEĞE VERGİ İNDİRİMİ
Teklife üniversitelere yapılacak eğitim yardımları ile ilgili de yeni bir madde eklendi. Buna göre, devlet üniversitelerinin faaliyetlerinin devam ettirilmesi ve desteklenmesi amacıyla kurulan ve fiilen bu çerçevede faaliyette bulunan vakıflardan; Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınanlara makbuz karşılığında yapılan bağışların da devlet üniversitelerine ve ileri teknoloji enstitülerine yapılan bağışlarda olduğu gibi gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri tarafından beyannamelerinde bildirdikleri gelirlerden ve kurum kazançlarından indirilmesi sağlanacak.
YAŞ TARTIŞMASI GENEL KURUL’A BIRAKILDI
Komisyon, 4+4+4 yeni eğitim modeli teklifinin en tartışmalı maddelerinden biri olan okula başlama yaşını değiştirecek maddede ise bir değişikliğe gitmedi. Zorunlu eğitime başlama yaşını bir yıl öne alarak 60-72 ay arası 6 yaşındaki çocukların zorunlu eğitim kapsamına alınmasını düzenleyen madde aynen kaldı. Bu maddede yapılacak değişikliğin Genel Kurul çalışmalarına bırakıldığı öğrenildi.
Radikal