Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 18 ülkeden eğitim sendikası temsilcisinin katıldığı ve üç hafta süren programın sertifika töreninde yaptığı konuşmada, fikir ve tecrübe paylaşımında bulunmayı amaçladıklarını söyledi.
Eğitim-Bir-Sen ve Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi tarafından düzenlenen “4. Uluslararası Sendikacılık Eğitimi Sertifika Programı” sona erdi. Genel Merkez’de gerçekleştirilen sertifika töreninde konuşan Ali Yalçın, ortak noktada buluşarak iyilikleri toplumun tamamına yaymak gibi bir gayelerinin olduğunu belirterek, hayatta her şeyin bir konuşma şekli, bir dili olduğunu, sendikacılığın da evrensel bir dile sahip olduğunu kaydetti.
Emeğin ortak bir dil, dünyanın her tarafında geçerli bir ortak konuşma şekli olduğunu söyleyen Yalçın, “Bizi bir araya getiren şey aslında aynı mücadeleyi veriyor olmamızdır. Ortak noktada buluşarak iyilikleri toplumun tamamına yaymak gibi bir gayemiz vardır, olmalıdır” şeklinde konuştu.
Ülkelerimiz farklı olabilir ama mücadelemiz aynıdır
Eğitim-Bir-Sen olarak birçok uluslararası çalışma gerçekleştirdiklerini ancak uluslararası sendikacılık eğitimi boyutuyla dördüncü eğitim programını yaptıklarını belirten Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hepimiz farklı ülkelerdeniz fakat ortak bir faaliyeti yürütüyoruz: Emek mücadelesi. Bir araya gelip sendikal tecrübe paylaşımında bulunmak, iyi örnekleri çoğaltmak ve bunları hayata getirmek sendikalarımızı daha da güçlü yapacaktır. Düşüncelerimiz, kültürlerimiz, coğrafyalarımız, ülkelerimiz farklı olabilir ama aynı işi yapıyoruz, emek mücadelesi veriyoruz. Ten rengimiz farklı olabilir ancak ter rengimiz aynı, göz rengimiz farklı olabilir ancak gözyaşımızın rengi aynıdır.”
“Ülkelerinizdeki tecrübeyi bizimle paylaşmanız son derece kıymetlidir. Şimdiye kadar 71 farklı eğitim sendikasından arkadaşımızla Eğitim-Bir-Sen olarak bu eğitimleri gerçekleştirmiş durumdayız” diyen Yalçın, “Bu programlarımız devam edecek. Bizler sivil kuruluşlarız, emek örgütlenmeleriyiz. Bizler nefes alıp veren kısımları olmalıyız ülkelerin. Bu çalışmalarımız ve iletişimimiz hız kesmeden devam etmelidir” ifadelerini kullandı.
Tekin: Sendikal hareket belki de en önemli uluslararası faaliyet özelliğini alacak
Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yusuf Tekin, emek ve sendikal hareketin önümüzdeki dönemde en önemli uluslararası faaliyet özelliğini almasının mümkün olduğunu ifade ederek, “Bundan belki 10 yıl öncesine kadar sadece bizim ulusumuz, coğrafyamızı ilgilendiriyor dediğimiz birçok şey bugün bütün dünyayı ilgilendiren konular hâline geldi. Bundan belki 10 yıl sonra emek ve sendikal hareket dünyadaki belki de en önemli uluslararası faaliyet özelliğini alacak. Bu tür etkinliklerin bundan sonra zorunlu olarak artacağını tahmin etmek zor değil. Bu eğitim sonrasında da iletişiminizin devam etmesini temenni ediyorum” diye konuştu.
Aslan: Farklı ülkelerin sendika temsilcilerinin bir araya getirilmesi çok büyük bir hizmettir
Eğitimciler adına bir konuşma yapan Prof. Dr. Onur Ender Aslan, farklı ülkelerin sendika temsilcilerinin bu şekilde bir araya getirilmesinin çok büyük bir hizmet olduğunu düşündüğünü kaydederek, şöyle konuştu: “Bu hizmet, mazlum ve mağdur milletlerin bir merkezi olarak Türkiye’yi gösteriyor. Bu yüzden bu toplantının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Sendikacılar hem birbirleriyle deneyim paylaşımı yapıyorlar hem hocalarımızdan bilgi alıyorlar hem de Türkiye’de sendikacılık ve devlet sistemi nasıl çalışıyor, onu görüyorlar.”