Eğitim-Bir-Sen ve Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 4/C'li çalışanlara yönelik ekonomik bazı düzenlemeler yapıldığını ancak bu statünün halen kendilerini rahatsız ettiği belirterek, "4/C'lerin talepleri biran önce yerine getirilsin. Toplu sözleşmede mutabık kaldığımız konu bayram öncesi mümkünse kamuoyuyla paylaşılsın" dedi.
Genel Başkan Ali Yalçın, 3. Dönem Toplu Sözleşme hükümleri çalışmaları kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndaki toplantının ardından Cihan Haber Ajansı'na açıklamalarda bulundu.
Toplantıda toplu sözleşmede kazanım olarak elde ettikleri maddeleri bir takvime bağladıklarını söyleyen Yalçın, şöyle konuştu: “Başlıklar teker teker ilgili bakanlıkların bürokratlarıyla tartışıldı. En önemli başlık 4/C statüsünde olan kamu görevlilerinin 4/A, 4/B statüsüne alınması. 4/C’ye ilişkin kamuya alındıktan sonraki süreçte belli düzenlemeler yapıldı. Aile yardımı ve bazı seyyanen iyileştirmeler gibi ekonomik anlamda düzenlemeler yapıldı. Çalışma süreleri uzatıldı. Fakat bu geçici personel statüsü 4/C çalışanlarını hep huzursuz ediyor. Bizi de rahatsız ediyor”
Bayramdan önce açıklansın
4/C statüsünde çalışanların kadro beklentisinin bir an önce sonuçlanması için çağrıda bulunan Yalçın, “4/C ile alakalı gündem toplumun da gündeminden düşsün. 4/C’lerin talepleri biran önce yerine getirilsin. Toplu sözleşmede mutabık kaldığımız konu bayram öncesi mümkünse kamuoyuyla paylaşılsın ve bu anlamda 4/C’lerin kadro beklentisi de 4/B statüsüne geçme beklentisi de bir an önce sonuçlanmış olsun” dedi.
Ya işçi ya memur olsun
Yalçın, taşeron işçilerin kamuda istihdamına ilişkin ise şunları söyledi: “Kamuda çalışma türleri açısından 4/A, 4/B, 4/C,4/D ve şimdi taşeronlara ilişkin özel personel statüsü diye yeni bir statü olarak bir de 4/E ekleniyor. Dolayısıyla bu kadar fazla statünün doğru olmadığını, kamuda ya 4/A ya da 4/D’li yani ya memur ya da işçi statüsünde bulunmasının doğru olduğunu o yüzden yeni bir statü oluşturmanın, 4/E statüsü oluşturmanın uzun vadede yine ulaşacağımız bir sonucu beraberinde getireceğini ifade ettik. Çünkü 4/C statüsüne alınanlarla alakalı bu temel talep devam etti. 4/B sözleşmeli olarak alınan kamuda 100 binlerce insan vardı ve bunların kadroya alınması 4/C, 4/A statüsüne geçirilmesine ilişkin verdiğimiz mücadele sonrasında bir miktar sonra bakıldı ki bu olmuyor. Bir memnuniyetsizlik söz konusu ve 4/A statüsüne alındı. O yüzden ilerde uğraşacağımız sorunlar üretmeyelim. Baştan ya 4/A'ya alalım ya da 4/D'ye alalım. Ya işçi olsun ya da memur olsun dedik.”
Üniversiteli işçiler
4/C ile beraber üniversiteli işçiler konusunun da gündeme alınması gerektiğine dikkati çeken Yalçın, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Kamuda üniversiteli işçiler, dolayısıyla memuriyet işi yapan ama işçi kadrosunda bulunan insanlar var. Bunların çalıştıkları işe uygun olarak kadrolarının da oluşturulması ve aktarılması gerekiyor. Temel ücret grupları burada var, belediyede çalışanlara ilişkin talepler var, fiili hizmet zammı konusu, yıpranma konusu var. Buna ilişkin talepler işçilerin yıllık izinlerin kesintisiz sayılması konusu yine aynı şekilde bu taleplerin tamamı masada görüşüldü. Ve sonuçlandırılması gereken kısa bir takvim söz konusu. O yüzden Çalışma Bakanlığı'na da toplantıda ele aldığımız bütün başlıkları bir an önce sonuçlandırması ve bayram öncesi müjdeyi vermesini tavsiye ediyorum.”