3G'ye tam 1 milyar euro

Günün flaş ihalesi sonuçlandı. A tipi lisans Turkcell'in oldu. B tipi lisans da kurayla sahibini buldu. Bu firma da Vodafone oldu.

Üçüncü nesil cep telefonu ihalesi 3G tamamlandı. Turkcell A, Vodafone B, Avea da C lisansını kazandı. GSM operatörleri toplam KDV ile birlikte Hazine'ye ödeyecekleri para 1 milyar 70 milyon euro oldu.

Uzmanlar kriz ortamında yapılan bu ihalenin ve ortaya çıkan sonucun başarı olduğunu vurguladı.

3G ihalesinde A lisansı Turkcell'in oldu. Turkcell KDV hariç 358 milyon euro vererek ihaleyi kazandı. A lisansı en çok aboneye hizmet veren lisans olma özelliğini taşıyor.

3G ile neler değişecek?
3G'nin hayatımıza girmesiyle artık cep telefonundan görüntülü konuşma yapabileceğiz. Cepten internete bağlanmak da ADSL'den bile hızlı olacak.

Vodafone Türkiye Telekomünikasyon Politikaları Başkanı Dr. Esen Sirel Ongun, "İnternete ADSL gibi geniş banttan bağlanılacak. Film ve müzik klipleri 'cep'e çok daha hızlı indirilebilecek.

İnteraktif oyunlar yayılacak, video mesajlaşma gerçekleşebilecek" dedi. 3G ile veri indirme ücretlerinin mevcut GPRS tarifelerine göre daha ucuz olması bekleniyor. Operatör arasındaki rekabetten de yine tüketici karlı çıkacak.
Bant genişliği ne kadar fazla olursa abone ve veri taşıma sayısı o kadar fazla oluyor. A lisansını alan Turkcell için bu çok önemli.

B lisansı ihalesine Vodafone ve Avea girdi. Aynı miktarı önerilince kura sonucu 250 milyon euroya Vodafone kazandı. C lisansı ihalesi tek Avea katıldı. Avea 214 milyon euro ile ilaheyi kazandı..

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nda (BTK) yapılan ihale, Turkcell, Vodafone ve Avea şirket yöneticileri ile BTK Genel Başkan Yardımcısı Orhan Öge başkanlığındaki komisyon üyelerinin katılımıyla başladı.

Önce kapalı zarflar açıldı

A lisansı için yapılan ihalede operatörlerin kapalı teklif zarfları açıldı. A lisansı için Vodafone 298 milyon euro, Turkcell 287 milyon euro, Avea 285 milyon önerdi.

A lisansı 358 milyon euro ile Turkcell'in

Daha sonra sözlü artırmaya girildi. Artışlar 10 milyon euro ve katları şeklinde oldu. Vodofone açık artırmadan çekildi.

Avea 348, Turkcell 358 milyon euro önerdi. Avea teklifi artırmayıp ihaleden çekildi. Böylece A lisansı 358 milyon euro ile Turkcell'in oldu.

B lisansı 250 milyon euro bedelle Vodafon'nunx

Şimdi 3G ihalesi B lisansı için Avea ve Vdofone'nun teklif zarfları açıldı.

Vodafone ve Avea B lisansı için 250 milyon euro önerdi. (KDV hariç)

İki şirkette sözlü artırmaya katılmadı. İkisi de aynı miktarı sundu. İhale komisyonu B lisansını kura ile belirlenmesine karar verdi.

Kura sonucu B lisansı Vodafone'nun oldu. Böylece Vodafone KDV hariç 250 milyon euro ile B lisansının sahibi oldu.

C lisansı 214 milyon euro ile Avea'nın

C lisans ihalesi için Avea 214 milyon euro önerdi. Tek katılımcı olduğu için ihale Avea'nın oldu. Böylece 3G ihalesi tamalanmış oldu.


www.internethaber.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri