3,5 aylık hayatına bir ömürlük hastalık sığdırdı

Ümit bebek, 24 haftalıkken dünyaya 'merhaba' dedi. Sadece 510 gramdı. Ailesi ona bu ismi yaşam ile ölüm arasında geçirdiği 3,5 aylık yoğun bakım sürecinde verdi.

Minik bebek, onlarca ciddi sağlık problemi atlattı. Beyin kanaması geçirdi, solunum sorunu yaşadı.



Kan düşüklüğü sebebiyle 10 kez kan takviyesi aldı. Bağırsak enfeksiyonunu atlattı derken bu kez ciddi göz rahatsızlığı baş gösterdi. Şimdi 2 kilo 40 gram olan Ümit, bir insanın belki de yaşam boyu göremeyeceği rahatsızlıkları kısacık ömrüne sığdırdı.

Anne Sakinur Sarıtaş, 3,5 ay sonra 2 kilo 40 gram olan bebeğini kucağına aldığında, "Allah'a şükürler olsun. Hastaneye her gelişimde onun yaşaması için dua ettim." diyor. Ümit bebek, Türkiye'de her yıl dünyaya gelen 130 bin prematüre bebekten sadece biri. Tıp dünyası erken doğanları (24 hafta ile 37 hafta arasında) böyle isimlendiriyor. Bu tip bebekler erken dünyaya geldikleri için gelişimlerini tam olarak gerçekleştiremiyor. Birçok rahatsızlıkla karşı karşıya kalıyorlar. Özellikle bin gramın altında doğan bebeklerde hayatta kalma şansı daha da azalıyor. 1500 gramdan düşük olanlara mamayla beslenen çocuklarda bağırsak hasarına ve doku ölümlerine sebep olan bağırsak enfeksiyonu olan NEC hastalığı görülebiliyor.

28 Şubat'ta dünyaya gelen Ümit, Esenler Özel Avicenna Hastanesi yenidoğan yoğun bakım kliniğindeki doktorların özverili bakımı sayesinde hastalıklarını yenmeyi başardı. Ümit'in kendini çok kısa sürede topladığını anlatan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Hacıhasanoğlu, "Hastanemizde 11 aydır yatan bebekler var. Daha uzun yatıyorlar. Bu durum Ümit'te yaşanmadı. Artık dışarıdan takip edilecek." dedi. Ümit'in hastane serüveni geçtiğimiz cumartesi mutlu sona erdi. Doğduğundan beri kendisini emziremediği için büyük ızdırap çeken annesinin kucağında evinin yolunu tuttu. ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri