300 bin kayıp öğrenci aranıyor

Puanı hesaplanan LYS adaylarının sayısındaki ciddi azalma tartışma yarattı. Eğitim uzmanları '300 bine yakın aday nereye kayboldu' derken ÖSYM dün 'hata yok' dedi

Üniversiteye  giriş sınavının sonuçları açıklandı ve 3 Ağustos'a kadar sürecek tercih dönemi başladı. Ancak puan hesaplamasında yanlış yapıldı iddiaları büyük tartışma başlattı. 871 bin 313 adayın girdiği LYS'de özellikle TM ve TS puan türlerinde 180 barajını aşıp puanı hesaplanan aday sayısındaki büyük düşüş eğitim uzmanlarının dikkatini çekti. Ortadaki tablo, iki yıl arasında puanları hesaplanan öğrenci sayıları arasında 200 ila 300 bin aday gibi bir fark ortaya koydu Bir başka veri 2011 LYS'de  TM bölümünden sınava giren ve MF puanı hesaplanan aday sayısı 89 - 103 bin iken bu yıl bu rakam 4 bin - 26 bin aralığına düştü. İddialar, 'Bazı puan türlerinde adayların puanlarının hiç hesaplanmadığı ya da hesapta yanlış baz alındığı yönündeydi. Bu nedenle 100 bin adayın başarı sırasının değişebileceği öne sürüldü. ÖSYM dün bu iddialara yanıt verdi:  İddialar üzerine sınav sonuçları yeniden incelenmiş olup, puan ve başarı sırası hesaplamalarında herhangi bir hata bulunmadı. Adayların sonuç bilgilerinde herhangi bir değişiklik söz konusu değildir.'

DEMİR İSTİFA ETMELİ
Eğitim- Sen Merkez Yürütme Kurulu şu açıklamayı yaptı: İki sınav arasındaki barajı aşan aday sayılarındaki uçurum, iddiaları güçlendirir nitelikte. Bu nedenle ÖSYM derhal açıklama yapmalı, şayet iddialar doğruysa ÖSYM Başkanı Ali Demir derhal görevinden istifa etmeli.

ÖSYM açıklamasına itibar edin
EĞİTİM Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer ise iddialara ilişkin açıklamasında ÖSYM'yi savundu. Özer, 'Yanlış varsa mutlaka üzerine gidilmeli ve düzeltilmelidir. Ancak yanlış bilgi içeren açıklamalarla öğrenciler bulunmadığının belirlendiğini bildirdi. Öğrencilerimiz de ÖSYM'nin yaptığı açıklamaya itibar etmeli, ÖSYM de bu tür haberlerin oluşmaması için çok daha dikkatli olmalıdır' dedi.

Genel başarı bu kadar düşmedi
Turgay Polat (Bahçeşehir Üniversitesi Rektör Danışmanı)
Bu yıl bazı puan türlerinde tercih hakkı kazanan aday sayısında inanılmaz bir düşüş var. Biz bir hata vardır demedik. Ama ÖSYM'ye bu kadar düşüşün gerekçesini sorduk. Bu sadece 'sınav çok zordu' diyerek cevaplanamaz.  Şöyle bir sonuç var ortada: Geçen yıl MF türünde 375 bin aday tercih hakkı kazanmış yani 180 baraj puanını aşmış. Bu yıla bakıyoruz MF'de tercih hakkı kazanan aday sayısı 245 bin. TM'de geçen yıl tercih hakkı kazanan aday sayısı 645 bin iken bu sayı 400 bine düşmüş. Yine TS puan türünde 609 binden 310 bine inmiş. Yine başarı sıralarına baktığımızda MF'de 2900 başarı sırası olan adayın TM'de 30 binlerde olması gerekiren 270 bininci olmuş. Geçen yıl lisede TM okuyup MF puanı hesaplanan aday sayısı 130 bin iken bu sayı bu yıl 12 bin olmuş. Arada büyük bir tutarsızlık var. Bu kadar büyük düşüş olmaz. Çünkü başarı ortalamaları bu kadar düşmedi.

93 - 94 doğumluların zekalarını ne etkiledi
Prof. Deniz Ülke Arıboğan LYS tartışmalarını Twitter'dan şöyle eleştirdi:  t Toplam 1.8 milyon genç üniversite yarışına giriyor. Alileleriyle birlikte etkilenen insan sayısı 5-6 milyon. Beceriksizlik tolere edilir mi? Geçen yıllarda sınava girenlerin % 75-80'i barajı geçerken bu yıl % 51'i geçememiş. t ÖSYM herhangi bir hata bulamamış olduğuna göre 1994-1993 yılları arasında doğanların zekalarını etkileyen astrolojik bir bulgu olmalı:) t  Puanı yanlış hesaplamadıysanız, barajı yanlış yere kurdunuz,barajı doğru kurduysanız soruları zor sordunuz. Bir şey yaptınız işte sonuç belli!

ANKARA

Akşam 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri