30 milyon liralık sağlık skandalı

İstanbul'da, ameliyatlarda kullanılan ilaçlar üzerinden devleti 30 milyon lira zarara uğrattıkları iddia edilen, aralarında 10'u beyin cerrahı 15 doktorun da olduğu 35 kişi gözaltına alındı.

Doktorların, anlaştıkları medikal şirketlerin isteği doğrultusunda özellikle pahalı ilaçları ameliyatlarda kullandığı iddia ediliyor.

SAĞLIK Bakanlığı ve İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'ne, bazı medikal şirketlerin, kamu ve özel hastanelerde görevli doktorlarla birlikte ameliyatlarda kullanılan ilaçlar üzerinden yolsuzluk yaptıklarına dair ihbarlar geldi. İddialarla ilgili olarak görevlendirilen müfettişler, aylar süren çalışmanın ardından bir rapor hazırladı.

Telefonla dinlendiler

Sağlık Bakanlığı, müfettişlerin hazırladığı raporla birlikte Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Savcılık, rapordaki iddiaların araştırılması için Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne talimat verdi. Ekipler, bir yıl önce raporda adı geçen doktor ve medikal şirket sahiplerini telefon ve fiziki takibe aldı.

Polisin yaptığı tespitlere göre yedi medikal şirket, Sosyal Güvenlik Kurumu'nda (SGK) bir müdürle rüşvet karşılığı anlaştı. SGK'da bağlantıyı kuran yedi medikal şirket, bazı kamu ve özel hastanedeki ameliyatlara giren doktorlarla temasa geçti. Doktorlar, medikal şirketlerin isteği doğrultusunda benzer özellik taşıyan ilaçlardan pahalı olanları ameliyatlarda kullandı.

Komisyonun sırrı

Doktorlar kullanılan pahalı ilaçlar karşılığında medikal şirketlerden yüklü miktarlarda komisyon aldı. Ayrıca doktorlar, anlaştıkları medikal şirketlerden, ameliyatlarda kullanılması gerekenden çok fazla ilaç siparişi verdi. Ameliyatlarda kullanılmayan ilaçlar kullanıldı gibi gösterilip medikal şirketlere iade edildi. Medikal şirketler de bu ilaçları tekrar hastanelere sattı. Ekipler, bir yıl süren çalışmada devletin 30 milyon lira zarara uğratıldığını belirledi.

35 kişi gözaltında

Üsküdar Cumhuriyet Savcılığı'nın talimatıyla dün sabah saatlerinde aralarında hastanelerin de bulunduğu 30 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Kamu ve özel hastanede görevli 10'u beyin cerrahı 15 doktor, yedi medikal şirket sahibi, SGK'da görevli bir müdür ve hastanelerde görevli hemşirelerin de aralarında bulunduğu 35 kişi gözaltına alındı.

Hürriyet


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri