Bu aralar kimi görsem yana yakıla çocuğuna, kendisine ya da kardeşine çıkarılan borçtan bahsediyor. Türkiye'de 2012'den bu yana yeni bir sistem devrede. Genel Sağlık Sigortası (GSS) adı verilen sistem toplumun önemli bir bölümüne borç çıkardı. GSS açısından çalışanlar, emekliler ve bunların eşleri ile 18 yaşından küçük bakmakla yükümlü oldukları çocuklar için bir sorun yok. Ama çalışmayan ve 18 yaşını doldurmasına rağmen eğitim hayatı devam etmeyen gençler, sistemle ilgili işlem yaptırmayanlar en yüksekten borç ile karşı karşıya. Borç yükü artınca hükümet bu borçları sildirme ve azaltma yönünde adım attı.
GELİR TESTİ BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Gelir testine hiç gitmeyenlere borçlar yazıldı. Oysa testten belki de daha az prim çıkacak ya da hiç çıkmayacaktı. O yüzden gelir testine gitmek önemli. Testte aile içinde kişi başına düşen gelir asgari ücretin 3'te 1'inden az ise primleri devlet ödüyor ve tüm sağlık hizmetlerinden faydalanabiliyor. Çıkan borçlar da siliniyor. Aksi halde tavandan borç çıkmaya devam ediyor. Bugüne kadar GSS ile ilgili hiç işlem yaptırmamış olanlar için son tarih 30 Eylül 2015. Bu tarihe kadar kaymakamlıklara giderek gelir testi yaptırmak gerekiyor. İkinci tarih 30 Kasım 2015. Bu tarih ise borcu olanlar için faizlerden kurtulup kalan miktarı taksitlendirmek isteyenleri ilgilendiriyor. Başvurular SGK müdürlüklerine yapılıyor.
NE KADAR ÖDENİYOR?
KİMLER GİDECEK?
KİMLER MUAF?
KARARI BEKLEYİN
Bakanlar Kurulu yaptığınız işin hizmet alımı yoluyla yapılmayacağını açıklarsa o görevde taşeron çalıştırılmayacak. Bu yüzden Bakanlar Kurulu kararını bekleyelim.
EMEKLİ ETMEZ
Zorunlu GSS primi ödeyenler sağlık yardımı alabilirler ancak ödenen bu primler emeklilikte geçerli değildir. O yüzden bu günleri saydıramazsınız.
BELGEYİ GÖTÜRÜN
Öğrenci olduğunuzu gösterir bir belge ile SGK müdürlüğüne giderek ibraz edin. Gerekli güncelleme yapılacak ve öğrencilik döneminizdeki GSS borcunuz ortadan kalkacaktır.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM
25 yıl 57 yaş ve 5900 gün şartlarınız var. Eğer askerliği sigortadan önce yaptıysanız 4 ay borçlanarak 56 yaşında 5825 günle emekli olursunuz.
İşe giriş tarihine göre 60 yaşında ve 7 bin prim günü ile emekli olabilir. Çalışıp primini tamamlaması ve yaşını doldurması gerekiyor.
Faruk Erdem-Sabah