3. köprüye Çin talip oldu

Çin'de bulunan Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çinliler 3. boğaz köprüsünün ihalesine 'ister yüklenici olarak, ister Türk firmalarıyla ortak olarak girmek ya da finansman desteği sağlamak istiyorlar' dedi

Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Çin'de yaptığı temaslar çerçevesinde dün Çin Ticaret Bakanı Chen Deming ile görüştü. Görüşmeden sonra bir açıklama yapan Çağlayan, Çinlilerin 3. boğaz köprüsüne talip olduklarını söyledi. Üç gün önce Çin'in Ankara Büyükelçisi'nin konuyu kendisine ilettiğini bildiren Çağlayan şöyle devam etti:
“Serbest piyasa pazarımız açık, piyasamız açık, bu konuda bir engel yok. Ben de 'Buyrun, kapımız açık' dedim. Bu konuda zaten ihale standartları ve şartları belli. Yani, bir engel gözükmüyor. Boğaz köprüsünün ihalesine ister yüklenici olarak, ister Türk firmasıyla ortak girmek ya da finansman desteği sağlamak istiyorlar.”

Tavuk ayağı döviz kaynağı
Çağlayan, 27-28 Eylül'de Pekin'de gerçekleştirilecek Karma Ekonomik Komisyon toplantısı öncesinde yapılan bu görüşmenin bir uzlaşı ve ön hazırlık niteliği taşıdığını söyledi.
Dünyadaki tavuk ayağı tüketiminin yüzde 90'ının Çinliler tarafından gerçekleştirildiğini belirten Çağlayan, Türkiye'nin kuş gribi riski nedeniyle Çin'e doğrudan yapamadığı tavuk ayağı ihracatını Singapur ve Vietnam üzerinden gerçekleştirdiğini, bunun da maliyetleri artırdığını, Çin'e yapılan 15 milyon dolar civarındaki ihracatın 40 milyon dolara çıkarılmasının hedeflendiğini anlattı.

Her Çinli beş zeytin yese...
Çağlayan Türkiye'nin Çin halkına fındıktan sonra zeytin ve zeytinyağını da tanıtacağını, bu pazarın oluşturulması için Zeytinyağı Tanıtım Grubu'nun Çin'de çalışmalar yapacağını da belirtti. Çağlayan bu çalışmanın olumlu sonuçlanmasının getirisini şöyle anlattı: “Her Çinli beş zeytin yese ve 50 gram zeytinyağı tüketse 1.5 milyarlık Çin'de tüketimi varın siz hesaplayın.”
Çin Eximbankı'nın Halk Bankası ile ortak bir anlaşma yaparak kredi vermesinin söz konusu olduğunu ifade eden Çağlayan, kredi tutarının 500 milyon dolardan başlamasının söz konusu olduğunu dile getirdi.
Çağlayan, Çin'in Chery ve Geely otomobil markalarının, Türkiye'ye yatırım konusunda bazı illerde çalışmalar yaptığını da kaydetti.
Gümrüklerin karşılıklı sıfırlanması ile Türkiye'nin Çin'e olan ticaretinin ikiye katlanacağını, Çin'in ihracatının yüzde 27'sini AB ülkelerine yaptığını kaydeden Çağlayan, “Gümrüklerin kalkmasıyla Türkiye Çin'in AB'ye açılan kapısı olacak. Türkiye'den Avrupa'ya maliyetleri düşürerek açılacaklar” dedi.

Tütünde durum
Türkiye'nin Çin'e 100 milyon doların üzerinde tütün ihraç edebileceğini vurgulayan Çağlayan şöyle devam etti:
“Sigara içmediğim için tiksinerek bahsediyorum ama tütün ticarette çok önemli bir ihraç maddesi. Daha önce mavi küf hastalığı nedeniyle Türk tütünü Çin'e pazarlanamıyordu artık bu hastalık Türkiye'de kalmadı.” diye konuştu.
2007'den sonra Türk firmalarının Çin'e 2.7 milyar dolar tutarında 51 adet gemi siparişi verdiğini belirten Çağlayan, ekonomik kriz sonrasında fiyatlar düştüğü için Türk firmalarının siparişlerini iptal etmek istediğini Çin Ticaret Bakanı'na aktardığını anlattı. Çağlayan, Deming'in bu konuda tarafları bir araya getirmeye çalışacağını söylediğini belirtti.

Milliyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri