3 Büyük şehir MMEKA'ya emanet

Başkent'i de aldı, devlete 8 günde 6.1 milyar dolar kaynak sağladı

Boğaziçi ve Gediz Elektrik Dağıtım bölgelerinin ihalelerini toplamda 4 milyar 910 milyon dolarla alan MMEKA, dün de Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz şirketi olan Başkent Doğalgaz Dağıtım ihalesini 1.2 milyar dolarlık bedelle kazandı. Kazancı-Karamehmet ortaklı MMEKA böylece, devletin kasasına 8 günde 6.1 milyar dolarlık gelir sağlamış oldu


Başkent Doğalgaz Dağıtım'ın yüzde 80 oranındaki hissesinin özelleştirme ihalesi, dün yapıldı. İhaleye, MMEKA, Aksa Doğalgaz, Yıldızlar SSS Holding, Fernas İnşaat, Akfen Holding, Genpa Telekomünikasyon ve Limak Yatırım olmak üzere 7 şirket katıldı. İhalenin kapalı zarfla elemesiz olarak yapılan ilk turunda 475 milyon dolar fiyat verilirken, daha sonra yapılan üç elemeli turda sırayla, Genpa, Yıldızlar ve Aksa Doğalgaz elendi. Elemeli turlarda son oluşan fiyat 1 milyar 99 milyon dolar olurken, açık artırma başlangıç tutarı 1 milyar 208 milyon dolar olarak belirlendi. Açık artırmanın ilk turunda Limak, Akfen ve Fernas şirketleri çekilirken, MMEKA, 1 milyar 210 milyon dolarlık teklif verdi. İhale Komisyonu Başkanı Ahmet Aksu, MMEKA'ya son fiyatlarını sorarken, şirket tekliflerini 1 milyon dolar artırarak, 1 milyar 211 milyon dolar olarak açıkladı. Teknik olarak sonuçlanan ihale, EPDK, Rekabet Kurulu ile Özelleştirme Yüksek Kurulu onaylarının ardından tamamlanacak.


SORUMLULUĞUMUZU BİLİYORUZ
İhale sonrası açıklama yapan MMEKA Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kazancı, bu ihaleyi aylardır heyecanla beklediğini kaydederek, 'İstanbul, İzmir ve Ankara'nın, Türkiye'nin en büyük şehirlerinin elektrik ve doğalgaz dağıtımını aldık. Bunun sorumluluğunun bilincindeyiz. Elimizde sihirli değnek yok ama en hızlı, en iyi ve en kaliteli hizmeti vereceğiz' dedi.

BU FİYATLAR, İSTİKRARIN GETİRİSİ
Kazancı, Türkiye'de 20 civarındaki doğalgaz dağıtım şirketini sıfırdan oluşturarak, hiç doğalgaz almamış yerlere gaz götürdüklerine dikkat çekerek, 'Doğalgazda çok büyük tecrübelerimiz vardı. Onları Başkent Doğalgaz'a yansıtacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın. En hızlı şekilde devirleri gerçekleştirip halkımıza hizmet etmeye çalışacağız. Son dönemde mevcut hükümetin kararlılığı ve istikrarlı politikası ile özelleştirme hızlı şekilde gerçekleşti. Bu anlamda verdiği sözleri tutan hükümete, Başbakan'a her şeyden önce bir vatandaş olarak çok teşekkür ediyorum. Geçen hafta ve bu ihalede oluşan fiyat, istikrarın getirisi' diye konuştu.

% 20'si için mahsuplaşılacak
BAŞKENT Doğalgaz'ın iptal edilen ilk ihalesinde 1.6 milyar dolarlık fiyat oluşurken, Kazancı, ihalede, eski fiyata yakın bir fiyat oluşmamasını değerlendirdi. Kazancı, 'O fiyat doğru olsaydı, şirketi birisi alırdı. Demek ki doğru değil' dedi. Başkent Doğalgaz'ın BOTAŞ'a olan borcu yanında, Büyükşehir ve EGO'dan da 400 milyon TL'lik alacağı var. Kazancı, bu borç ve alacaklar için, 'Şirketin Botaş'a olan borcu ihale bedelinden düşülecek ve diğer alacaklar da mahsuplaşılarak çözülecek' dedi. İhalede şirketin yüzde 80'i satılırken, Büyükşehir Belediyesi, yüzde 20'lik kısmı da satmayı planlıyor. Kazancı, hisselerin yüzde 100'ünü almak için Belediye Meclisi ile oturup konuşarak mahsuplaşma yapacaklarını söyledi.

Halka arz için çok erken
MMEKA şirketine, elektrik dağıtım ihalelerinde gösterdiği başarının ardından İMKB'den halka arz daveti gelirken, Mehmet Kazancı, 'Şu anda bunun için erken. 8 günde 7,5 milyon aboneyi ilgilendiren teklif verdik. Öncelikli olarak bu hizmeti vermeyi düşünüyoruz. Halka arz da iyi bir finansman aracı olabilir ama şu an böyle bir şey gündemimizde yok' dedi. Kazancı, yapılacak diğer elektrik dağıtım ihalelerine katılıp katılmamaya da önümüzdeki süreçte karar vereceklerini bildirdi.

Peşin ödenecek
ORTAĞI Mehmet Emin Karamehmet'e de teşekkür eden Kazancı, 'Ortağımın çok iyi koku alma duyusu var. Riski seviyor. Yaptıklarıyla da herkes tarafından takdir ediliyor. Başkent Doğalgaz'da da en iyi fiyatı vererek, verdiği cesaretle almamızı sağladı. Ortağım finansman konusunda Türkiye'deki duayenlerden birisi. En iyi metodolojiyi ortaya koyacaktır. Ağırlıklı olarak yurtdışı olacağını tahmin ediyorum' dedi. Kazancı, ihale bedelini, şartname gereğince peşin ödeyeceklerine de dikkat çekerken, yapılacak yatırım tutarı üzerinde çalıştıklarını söyledi. Kazancı, devrin ardından yatırımları hızlı şekilde yapacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin ikinci büyüğü
BAŞKENT Doğalgaz Dağıtım'ın yüzde 100'ünün satışına yönelik ilk ihale 2008 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış ve en yüksek teklif 1 milyar 610 milyon dolarla Global Yatırım-Energaz ortaklığından gelmişti. Şirketin ihale bedelini ödeyememesi üzerine ihale iptal edilirken, şirketin yüzde 80'inin satışı için yetki Özelleştirme İdaresi'ne verildi. İhalede elde edilen gelirden, belediyenin BOTAŞ ve Hazine'ye olan borçları ödenecek ve kalan tutar belediyeye kalacak. Türkiye'nin ikinci büyük doğalgaz dağıtım şirketi olan Başkent Doğalgaz A.Ş, 2037 yılına kadar geçerli olan 30 yıllık doğalgaz dağıtım lisansına sahip. 1,2 milyon abonesi bulunan şirket, geçen yıl, 2,1 milyar metreküp doğalgaz satışı yaptı.

Gece, heyecandan uyuyamadı
İHALE boyunca büyük heyecan yaşayan ve elini yüzüne kapatarak ihale sonucunu bekleyen Mehmet Kazancı, ihalenin ardından açıklama yapmadan önce lavaboya giderek ağzını çalkaladı. Heyecanına hakim olamayarak uzun süre konuşamayan Kazancı, basın açıklaması sırasında da yine ağzını çalkalamak için izin istedi. Kazancı, dün gece heyecandan uyuyamadığını ve oruç tuttuğu için de sürekli ağzının kuruduğunu söyledi.

Akşam

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri