26 lidere İran mektubu

Başbakan Erdoğan, İran ile varılan uranyum takas anlaşmasına destek için uluslararası çabalarını artırdı.

Bu amaçla 26 ülkenin liderine mektup gönderen Başbakan, dün yaptığı açıklamada, "İran nükleer programı ile ilgili attığımız adım bir diplomasi zaferi olarak görülüyor. Uluslararası camia da bu girişime destek olmalı." dedi.




İran'la geçtiğimiz hafta yapılan uranyum takası anlaşmasının dünya kamuoyunda yeterince anlaşılamaması üzerine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başlattığı telefon trafiğine mektup diplomasisiyle devam ediyor. Erdoğan, bu amaçla 26 ülkenin liderine mektup gönderdi. Başbakan, mektubunda nükleer silaha karşı olduğunun altını çizerken, İran için 'diplomasi ve müzakere'nin gereğine vurgu yaptı.

Erdoğan'ın mektup gönderdiği, BM Güvenlik Konseyi daimi ve geçici üyeleri, P5 + 1 ülkeleri Türkiye'ye komşu ülkeler ile bölge ülkelerini, kapsayan 26 ülke şunlar: "Almanya, Avusturya, Azerbaycan, BAE, Bahreyn, Bosna, Bulgaristan, Çin, Fransa, Gabon, Gürcistan, Irak, İngiltere, Nijerya, Japonya, Katar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Meksika, Oman, Suudi Arabistan, Suriye, Rusya, Uganda ve Yunanistan."

Başbakanlık'tan yapılan açıklamada, "Başbakan mektubunda, Türkiye'nin nükleer silahlara ilkesel olarak karşı çıktığını, bölgenin bu tür silahlardan tamamen temizlenmesi gerektiğini ifade etmiştir. Diplomasi ve müzakere masasının hâlâ en etkili yol olduğunu vurgulayan Başbakan, Türkiye'nin aklıselim, sağduyu, adil yaklaşım ve hukukun üstünlüğünü savunan politikalarına devam edeceğini dile getirmiştir." denildi.

İstanbul'da dün görüştüğü BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ile de konuyu ele alan Başbakan Erdoğan, ortak basın toplantısında, İran'ın yarın Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'na mektup göndereceğini söyledi. Tahran'ın 1 ay içinde 1200 kg'lık az zenginleştirilmiş uranyumun Türkiye'ye teslime hazır olduğunu ifade eden Erdoğan, "İran nükleer programı ile ilgili attığımız adım bir diplomasi zaferi olarak görülüyor ve uluslararası camia da bu girişime destek olmalı." dedi.

Başbakan, takas anlaşmasına ilişkin ABD Başkanı Barack Obama'ya mektup yazmıştı. Erdoğan, anlaşma ile İran'ın nükleer programına ilişkin dosyanın kapanmadığını; ancak çözüm için kapının aralandığını vurgulamıştı. Brezilya ve Türkiye'nin İran ile imzaladığı takas anlaşması çerçevesinde Tahran, bir seferde bin 200 kilogramlık az zenginleştirilmiş uranyumu Türkiye'ye emanet etmeyi ve ön bir şey talep etmemeyi kabul etmişti.

ZAMAN

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri