24 Kasım Anketi

Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK'un, 24 Kasım Öğretmenler Günü ile ilgili yaptığı basın açıklamasıdır.

Türk Eğitim-Sen, 24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla bir anket çalışması gerçekleştirdi. Anketin ilk bölümünü bugün açıklıyoruz. Türkiye genelinde 3 bin 65 öğretmen üzerinde uygulanan anketten ortaya çıkan sonuçlar, ülkemiz gerçeklerine ışık tutmakta ve öğretmenlerin hangi koşullarda çalıştıklarını gözler önüne sermektedir.

 

 

ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 41.5'İNİN GELİRİ, AİLE VE ÇOCUK YARDIMI DAHİL MAAŞI VE EK DERS ÜCRETLERİ İLE BİRLİKTE 1501-2000 TL'DİR

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 41.5'i aylık gelirinin aile ve çocuk yardımı dahil maaşı ve ek ders ücretleriyle birlikte 1501-2000 TL, yüzde 38.8'i 1201-1500 TL, yüzde 14.8'i 2000 TL'nin üzerinde, yüzde 2.5'i 501-1000 TL, yüzde 2.3'ü e 1001-1200 TL arasında olduğunu belirtmektedir.

 

ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 75.1'İ AYLIK GELİRİNİN HARCAMALARINI KARŞILAMAYA YETMEDİĞİNİ SÖYLEMEKTEDİR

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 75.1'i aylık gelirinin harcamalarını karşılamaya yetmediğini, yüzde 24.8'i de aylık gelirinin harcamalarını karşılamaya yettiğini söylemektedir.

 

ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 67.8'İ SON BİR YIL İÇİNDE BANKA KREDİSİ ÇEKTİ

Öğretmenlerin yüzde 67.8'i son bir yıl içinde banka kredisi çektiğini ifade ederken, yüzde 32.1'i son bir yıl içinde banka kredisi çekmediğini belirtmektedir.

 

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 73.3'Ü TÜKETİCİ KREDİSİ KULLANIYOR

Son bir yıl içinde banka kredisi çeken öğretmenlere, bankadan aldıkları kredi türünü sorduk. Buna göre öğretmenlerin yüzde 73.3'ü tüketici kredisi, yüzde 15.9'u konut kredisi, yüzde 6.4'ü taşıt kredisi, yüzde 4.3'ü de avans hesap kredisi aldığını söylemektedir.

 

ÖĞRETMENLERİN BÜYÜK KISMI EŞİYLE MADDİ KONULAR NEDENİYLE TARTIŞIYOR

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 58.2'si eşiyle maddi konular nedeniyle ara sıra tartışma yaşadığını, yüzde 16.3'ü eşiyle maddi konular nedeniyle her zaman tartıştığını söylemektedir. Eşiyle maddi konular nedeniyle tartışmadığını söyleyenlerin oranı sadece 25.3'tür.

 

ANKETE KATILAN ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 93.1'İ ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNİN SAYGINLIĞINI KAYBETTİĞİ GÖRÜŞÜNDE

Öğretmenlerin yüzde 93.1'i öğretmenlik mesleğinin saygınlığını kaybettiğini, yüzde 6.9'u ise öğretmenlik mesleğinin saygınlığını kaybetmediğini düşünmektedir.  

 

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 57.6'SI ÇALIŞMA ORTAMINDAN MEMNUN DEĞİL

Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 57.6'sı çalışma ortamından memnun olmadığını, yüzde 42.4'ü de çalışma ortamından memnun olduğunu belirtmektedir.

 

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 84.3'Ü KADROLU ÖĞRETMENLİK DIŞINDAKİ ÖĞRETMEN İSTİHDAMININ HUKUKA VE İNSAN HAKLARINA AYKIRI OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYOR

Öğretmenlerin yüzde 84.3'ü “kadrolu öğretmenlik dışındaki öğretmen istihdamı hukuka ve insan haklarına aykırıdır” derken, yüzde 15.6'sı kadrolu öğretmenlik dışındaki öğretmen istihdamının hukuka ve insan haklarına aykırı olmadığını söylemektedir.

 

ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 60.8'İ 24 KASIM'DA MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÇUBUKÇU'DAN ÖĞRETMENLERİN SORUNLARINDAN EN AZ BİRİNİN ÇÖZÜLDÜĞÜNE İLİŞKİN MÜJDE VERMESİNİ İSTİYOR

Öğretmenlere 24 Kasım öğretmenler gününde Milli Eğitim Bakanı Nimet ÇUBUKÇU'dan ne yapmasını istediklerini sorduk. Buna göre öğretmenlerin yüzde 60.8'i Bakan Çubukçu'dan öğretmenlerin en önemli sorunlarından en az birinin çözüldüğünün müjdesini vermesini istemektedir. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 34.8'i Bakan'dan öğretmenlik mesleğinin özlük haklarının iyileştirilmesine yönelik mesajlar vermesini, yüzde 2.2'si emekli öğretmenleri hatırlamasını ve onlara sahip çıkmasını, yine yüzde 2.2'si de her yıl başka bir ilde ve okulda kutlamalara katılması istemektedir.

Anket sonuçları ile ilgili açıklama yapan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail KONCUK şunları söyledi: “Anket sonuçları Türkiye'de yaşanan ekonomik dar boğazın bir aynasıdır. Bugün öğretmenlerimiz geçim telaşına düşmüştür. Aylık gelirleri ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaktır. Banka kredileriyle günü kurtarmaya çalışmaktadır. Ekonomik kaygılar nedeniyle geleceğe güvenle bakamamaktadır. Durum böyleyken, siyasi erk'in ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın kutsal bir meslek olan öğretmenliğe sahip çıkması ve öğretmenlerimizi en azından ekonomik sorunlarını çözmesi gerekmektedir. Mutsuz, umutsuz, geleceğe güvenle bakamayan, Milli Eğitim Bakanlığı'ndan destek göremeyen öğretmenlerle Türk milli eğitiminin çağdaş hedefleri yakalaması mümkün değildir.”

http://www.turkegitimsen.org.tr/haber_goster.php?haber_id=2069

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri