21 üye İsrail'i şiddetle kınadı

İstanbul'da yapılan Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Zirvesi'nin sonuç bildirgesinde İsrail hariç 21 üye ülke Gazze gemilerine yapılan saldırıyı şiddetle kınadı.

Bunun sebebi de İsrail'in konferansın üyesi olması ve kendisine yönelik bir kınamayı kabul etmemesi. Sonuç bildirgesi üzerinde bütün üyelerin uzlaşması gerekiyor. Daha önce yapılan açıklamalarda sonuç bildirgesinde kınamanın yer almaması ancak Gazze olaylarına gönderme yapılmasının beklendiği belirtiliyordu.

Dönem başkanlığını bugün Kazakistan'dan devralan Cumhurbaşkanı Gül'ün başkanlık açıklamasında İsrail hariç 21 bir üye ülke Gazze'ye yardım gemilerine yapılan saldırıyı sert bir dille kınadı.

AİGK sonuç bildirgesinde, terörü önleyici tedbirlere, uluslararası ilişkilerde bölgesel işbirliğinin ve silahsızlanmanın önemine ve sorunların barışçıl yollarla çözümüne atıfta bulunuldu.



FİLİSTİN KONUSUNA DEĞİNİLDİ


Bildiride ayrıca Filistin konusuna da değinilecek ve iki devlet temelinde çözüme vurgu yapıldı. Ortadoğu halklarının barış ve güvenlik içinde yaşamasına vurgu yapıldı. Uyuşturucu trafiğinin terörle olan bağlantısına değinildi.



Cumhurbaşkanı Gül'ün ise kapanış oturumunda toplantı başkanı olarak “uluslararası vicdanın sesini temsil eden” bir konuşma yaptı. Gül, şu ana kadar zirve kapsamında Gazze konusunda liderler arasında yapılan görüşmelerde konuşulanları ve yapılan açıklamaları toparlayıcı bir konuşma yaptı.

hürriyet

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri