2025 te Düzen Nasıl Olacak?

ABD Ulusal İstihbarat Konseyi'nin 2025 Öngörüsüne Göre Mali Kriz Yeni Düzenin Miladı.

ABD Ulusal İstihbarat Konseyi'nin 2025 öngörüsüne göre mali kriz yeni düzenin miladı. Buna göre 2025'te ABD askeri-politik gücünü önemli oranda yitirecek. Türkiye ve Endonezya yeni güç odakları olacak. Gıdanın ve suyun azalıp, silahın bollaşacağı dünya ise 'büyük tehlikelere' gebe.
ABD istihbarat kuruluşlarını bünyesinde toplayan Ulusal İstihbarat Konseyi, varolan mali krizin ulaşacağı boyutları da değerlendiren, "Küresel Eğilimler: 2025" başlıklı bir analiz hazırladı.


Raporda, gelecek 20 yılda ABD'nin ekonomik ve siyasal gücünün azalacağı, dünyada "tehlikelerin üreyeceği" ve gıda ile su kıtlaşırken, silahın bollaşacağı öngörüsü yer aldı. Rapora göre, gelecek 20 yıl "risklerle dolu olacak".

Yayım zamanı olarak, seçilmiş başkan Barack Obama'nın görevi devralmasının öncesinin tercih edildiği rapor özetle şu öngörüleri içeriyor:

2. Dünya Savaşı sonrası inşa edilen bugünkü uluslararası sistem, 2025'te tanınmaz duruma gelecek, servetin Batı'dan Doğu'ya tarihsel transferinin yapıldığı ve devlet olmayan unsurların giderek daha etkili olduğu bir sistem olacak.

ABD Doları zayıflayacak, "eşitler arasında birinci" durumuna gelecek.

Çin ve Hindistan, ABD ile birlikte çok kutuplu bir dünyada lider olacak. Rusya'nın potansiyeli belirsiz. Fakat Türkiye ve Endonezya'nın yükselişi gözlenecek.

İran ise dine dayalı yönetimden ayrılabilmesi durumunda yeni dünya düzeninde merkezi bir oyuncu durumuna gelebilecek.

Petrole dayalı enerji sistemi bitecek. "Güneş ve rüzgar" gibi yenilenebilir enerji kaynakları kullanılacak.

Su, gıda ve enerji kıtlığı, çatışmaları körükleyecek. *Stratejik güç mücadelesi ticaret, yatırım ve teknolojik yenilikler alanına kayacak.


www.haberler.com

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri