2019'da kamuda 60 milyarlık tasarruf

Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, 2019'da kamuda 60 milyarlık tasarruf, 16 milyar TL'lik gelir artırıcı önlem alacaklarını söyledi. Tasarrufun yaklaşık 31 milyarı yatırımlardan sağlanacak

Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın da vurguladığı kamuda tasarruf tedbirlerinin detayları Yeni Ekonomi Programı'yla ortaya çıktı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 2019'da tasarruf ve gelir artırıcı önlemlerle 76 milyar liralık kamu kaynağı oluşturulacağını açıkladı. Albayrak'ın açıklamalarına göre, bu rakamın 60 milyar TL'si tasarruflardan, 16 milyar TL'si ise gelir artırıcı önlemlerden gelecek. Tasarruf kısmının yarısını da yatırımlar oluşturuyor.

MEGA PROJELER DIŞ FİNANSLA YAPILACAK

İhalesi yapılmamış veya ihalesi yapılmış ancak henüz başlamamış projeler askıya alınacak. Mega projeler doğrudan yabancı yatırım yoluyla uluslararası finansman ile yapılacak.

YENİ BİNAYA İZİN YOK

Kamu hizmeti sunumuyla doğrudan ilişkisi olmayan makam aracı, lojman ve sosyal tesislere yönelik harcamalar sınırlandırılacak. Kamuda yeni idari hizmet binası yapımına ve kiralanmasına izin verilmeyecek. KİT'ler, verimlilikleri artacak ve kamu maliyesine yükleri azalacak şekilde yeniden yapılandırılacak. Döner sermayeli işletmeler, açık, şeffaf ve hesap verebilir bir yapıda çalışacak.

KAMU MALİYESİ DÖNÜŞÜM OFİSİ

Tasarruf tedbirlerinin uygulanması, yenilerinin eklenmesi ve gelir artırıcı önlemlerin tespiti için diğer bakanlıklardan temsilcilerin de katıldığı Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisi kuruldu. Bu ofisle uygulamanın kalıcı hale getirilerek takibi amaçlanıyor.

TEŞVİKLER GÖZDEN GEÇİRİLECEK

Tüm teşvikler gözden geçirilerek bütçe ve makroekonomik hedeflerle uyumlu hale getirilecek. Geçici kaynaklara karşılık, kalıcı harcamalar oluşturulmayacak.

YAPILANDIRMAYA SON

İstisna, muafiyet ve indirimler kademeli olarak kaldırılacak. Vergi, prim ve diğer kamu alacaklarına ilişkin yapılandırmaya gidilmeyecek. Vergi Veri Analiz Merkezi kurularak tahsilatta etkinlik artırılacak.

LÜKS ÜRÜN LİSTESİ GÜNCELLENECEK

Lüks ve ithal yoğunluğu yüksek ürünler listesi güncellenerek vergi düzenlemesi yapılacak. Özelleştirme portföyünde bulunan varlıkların ekonomiye kazandırılmasında yeni modeller kullanılarak ekonomik katma değer bazlı planlamaya geçilecek.

TAPUDA GERÇEK DEĞER ZAMANI

Taşınmaz değerleme sistemi kurularak gayrimenkul envanteri tamamlanacak. Tapu harçları ve emlak vergileri gerçek değerler üzerinden alınacak. İmar planı revizyonları ile oluşan değer artışlarından kamuya gerçekçi oranda pay alınması ve artışların adaletli paylaşımı sağlanacak. Kamu maliyesine olan yükü azaltmak amacıyla sosyal güvenlik sistemi yeniden düzenlenecek. Farklı veri kaynaklarını toplayan Vergi Veri Analiz Merkezi'yle kayıt dışı ekonomi önlenecek.

ENFLASYON İÇİN YENİ KOMİTE

Finansal güvenlik ve istikrarın sürdürülebilmesi için Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi (FİKKO) kurulacak.

TARIMDA ERKEN UYARI SİSTEMİ

Tarım ürünlerinde arz ve rekolte tahminlerinin sağlıklı yapılabilmesine imkan veren bir erken uyarı sistemi oluşturulacak. Gıda ürünlerinde fiyat dalgalanmasının büyük veri ve ileri analitik yöntemler kullanılarak yakından takip edileceği Ürün Gözetim Mekanizması hayata geçirilecek.

KİRADA ÜFE YERİNE TÜFE DİKKATE ALINACAK

Kira artış oranına dair üst sınır, döviz kuru ve emtia fiyatlarındaki gelişmelere duyarlılığı yüksek olan üretici fiyatları yerine tüketici fiyatlarına göre belirlenecek.

NEREDEN TASARRUF EDİLECEK?

31 milyar TL Yatırımlar

13.7 milyar TL Teşvikler

10.1 milyar TL Sosyal güvenlik

2.5 milyar TL Mal ve hizmetler

2.7 milyar TL Diğer alanlar SABAH

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İlgili Haberler

Bakan Albayrak 'Yeni Ekonomi Programı' açıkladı

GÜNDEM Haberleri