2016 Hoca Ahmet Yesevi Eğitim-Sosyal Bilimler Kongresi

Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği, 01-04 Aralık 2016 tarihleri arasında Türk bilim hayatına ve Türkiye ile Türk dünyası arasındaki kültürel işbirliğine katkı sunmak amacıyla “2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı Anısına Uluslarara

Türk Eğitim-Sen ve  Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği, 01-04 Aralık 2016 tarihleri arasında Türk bilim hayatına ve Türkiye ile Türk dünyası arasındaki kültürel işbirliğine katkı sunmak amacıyla “2016 Hoca Ahmet Yesevi Yılı Anısına Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi” düzenliyor. Kongreye 180’i Türk dünyasından olmak üzere toplam 450 bilim adamının yanı sıra UAESEB’e üye kuruluşların başkan ve başkan yardımcıları, YÖK üyeleri ve siyasi parti temsilcileri de katılıyor.

Kongre saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı İsmail Koncuk’un açılış konuşması gerçekleştirdiği kongrede; YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman, BBP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Gürhan, MHP Antalya İl Başkanı Mustafa Aksoy,  Kazakistan İlim ve Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Maira Amantaeva,  Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Genel Başkan Yardımcısı Mirza Caferzade, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Orhan Volkan, Makedonya Ufuk Derneği Genel Başkanı Elvin Hasan da protokol konuşmaları yaptı.

Türkiye Kamu-Sen, Türk Eğitim-Sen ve UAESEB Genel Başkanı İsmail Koncuk konuşmasında, birliklerinin zaman içerisinde sosyal ve kültürel alanda bugünden daha ileriye taşınmasını temenni ederek bu anlayışın pekiştirilmesi için üniversitelere büyük görev düştüğünü anlattı.

Hedeflerin büyütülmesi gerektiğini söyleyen Koncuk, “Türk dünyası asla ihmal edilebilecek bir alan değildir. Elbette yönümüz Avrupa, gelişmiş dünya olmalı ama biz kimlerle beraber yürüyebileceğimizi, kimlere rahat sırtımızı döneceğimizi iyi düşünerek, bütün politikalarımızı da bunun üzerine inşa etmek zorundayız.” diye konuştu.

22 ülkeden 480 konuşmacının katıldığı kongrede 77 oturum gerçekleştirileceğini dile getiren Koncuk, kongreye bin 48 başvuru yapıldığını ancak komisyonlarının bunlardan 418'ini kabul edebildiğini ifade etti. Koncuk, kongrenin istişare ve eğitim bakımından önemli olduğunu aktardı.

YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mehmet Şişman da yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, Avrupa'da yükseköğrenim alanında öğrenci sayısı yönünden ikinci ülke olduğun belirterek, “Elbette sorunlarımız var ama YÖK olarak, önümüze öncelikli olarak kalite konusunu koyduk.” dedi.

Türk dünyasının, kendi tarihi, kültürü ve değerlerinden beslenen sosyal model ve teoriler üretmek zorunda olduğuna değinen Şişman, “ithal eden değil, ihraç eden bir millet” olmak gerektiğini bildirdi.

Protokol konuşmalarının ardından Pir-i Türkistan: Hoca Ahmet Yesevi başlıklı açılış oturumu gerçekleştirildi. Oturumu Prof. Dr. Özkul Çobanoğlu yönetti. Açılış oturumunda Prof. Dr. İsmail Yakıt “Hoca Ahmet Yesevi’ye Göre İlahi Aşkın Anatomisi”, Prof. Dr. Nadim Macit “Hoca Ahmet yesevi’yi Anlamak”, Prof. Dr. Sebahat Deniz de “Ahmet Yesevi’den Nabi’ye Şiirle Öğreten Bilge Şahsiyetler” isimli bildirileri sundular.

Uluslararası Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi’nde 9 ayrı salonda belirlenen konu başlıkları altında 77 ayrı oturum gerçekleştiriliyor.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri