2014’te 3 sandık olabilir

Başbakan Erdoğan, ABD temaslarını ve Türkiye’deki gelişmeleri beraberindeki genel yayın yönetmenlerine değerlendirdi.

Başbakan Recep Tayyip ErdoğanWashingtontemaslarını ve Türkiye'deki gelişmeleri genel yayın yönetmenlerine değerlendirdi. Türkiye'ninWashington Büyükelçiliği'nde yapılan toplantıda Erdoğan, 2014'te halkın önüne 3 sandık gelebileceğini ve özel güvenliği statlar ile üniversitelerden çekeceklerini açıkladı.

İşte röportajdan detaylar...

* Çözüm süreci gündeme geldi mi? ABD'nin yaklaşımı nasıl?

Taktir ettiklerini ve dikkatlice izlediklerini ve ancak AK Parti'nin gerçekleştirebileceğini söylediler. Hemen hemen ayrı düştüğümüz bir konu olmadı... Serbest ticaret için bile olumlu tavır takındılar... Ön çalışmaları şu an sürdürüyoruz... 2 yıllık bir süreç olacak bu. Belki daha fazla sürecek. Göreceğiz.

* Sayın Cumhurbaşkanı yeni Anayasa konusunda umutsuz olduğunu söyledi. Siz de umutsuz musunuz?

Açıkçası ben de umudumu yitiriyorum. Başkanlık sisteminin tartışmaya açılmasını istiyoruz. Neyi kabul ettiniz ki, bunun bu kadar tartışmaktan kaçınıyorsunuz? Başkanlık olursa hangi zihniyet tasfiye olur.  Herhalde kendi zihniyetlerinin tasfiye olmasından endişe ediyorlar. Şayet sonuç alınmazsa, C planı olur,  biz kendi taslağımızı sunacağız.

* Peki AK Parti kendi teklifini verir mi?

Bizim 326 milletvekilimiz var. Meclis'te gizli oylamaya sunarız. Biliyorsunuz kapalı oylama olacak.  Belki arada parti baskısına rağmen civanmertler çıkar... Olur olur olmaz olmaz... Kıyamet kopmaz ama olmazsa.. Bugünkü Anayasa ile de hizmet sunarız.

* 330 oy çıkarsa referanduma gider miziniz?

Referanduma gideriz sayıyı bulabilirsek... 2014'te 3 seçim gelebilir...
* Yaz aylarında Meclis çalışacak, refenandum bu sene olur mu?
Eğer Meclis Başkanı "Bu iş bitti" derse evet bu sene de yapabiliriz.


ÖZEL GÜVENLİĞE SON

* Futbolda son günlerde şiddet olayları korkutucu hale geldi?

Klüpler, federasyon  ve medya birlikte çalışın... Biz de hükümet olarak üstümüze düşeni yaparız. Bir de stadlardan ve üniversiteden özel güvenliği çıkartacağız. Çünkü danışıklı döğüş oluyor.

* Not artışı hakkında ne düşünüyorsunuz?


Yıllardır kızıp duruyorduk. Batmış Yunanistan'ı bile bizden üste çıkardılar. Bir tanesinin sözleşmesini bile fesh ettik... Not artışı inşaallah fon girişlerini artıracak.. Havaalanı, Kanal İstanbul, Galataport, Haydarpaşa Port gibi...


NARGİLEYE YASAK GETİRECEĞİZ

Galataport'a verilen rakamı düşük bulanlar oldu?

Ağzı olan konuşuyor. Bundan önceki fiyat yarısıydı süre 49 yıldı... Burada süre 30 yıl... İstanbul Modern dahil değil... Antrepo 4 de dahil değil... Emsal 1 buçuk. Öncekinde 2 idi.. Şu an daha yüksek yani...

* O bölgede nargileceiler de var...

Nargile de yasağa alınıyor... Alkol reklamı da aynı şekilde yazılı medyada da olmayacak



GAZZE TASVİP GÖRDÜ

* Gazze için ABD Dışişleri Bakanı Kerry 'gitmemeniz' için bir açıklama yapmıştı...
 
(Gülerek) Evet ama tam aksine tasvip gördü. Biliyorsunuz Kerry'e önce Bülent Bey sonra ben uygun cevabı verdim. Buradaki konuşmalarda barış açısından girişimimize destek verildi.
 
* Mahmut Abbas, "Bu aşamada Gazze ziyareti barışa hizmet etmez" açıklamasını yaptı.

Abbas böyle bir ifade kullanmaz... Beraber gideriz demişti...


ARINÇ GÜLEN'LE GÖRÜŞTÜ

* Havaalanında Fethullah Gülen ile görüşme konusunda "Gökten ne yağar da yer kabul etmez" demiştiniz...
 
Bülent Bey gezinin ilk gününde vekaleten Fethullah Gülen ile görüştü... İnsani bir ziyaret oldu. Geçmişe dayalı kardeşlik ve dostluk ilişkimiz var. Öteden beri bazı çevrelerin olumsuz dedikodu ve spekülasyonlarını bertaraf etmek için yapılmış bir görüşmedir. Biz görüşmek istedik onlar da kabul gösterdiler.


MUHALİFLERE LOJİSTİK DESTEK VERMEYE DEVAM EDECEĞİZ

* Suriye konusunda somut ne tür gelişmeler oldu?

En somut yanı 'Esedsiz Suriye'. Cenevre sonrası bir adım atılacaksa Esed'siz bir süreç olacak. Muhalefetin güçlendirilmesi konusunda da herhangi bir sıkıntı yok. Şu anda Suriye 283 füze kullandı. Bunlar noktasal atışlardır. Karada güçleri yok. Tank top atışı ve füzeyle güçlerini gösteriyorlar. Sarin denilen kimyasal silah kullandıklarının da tespiti var. Tüm bunların uluslararası kamuoyuna duyurulması ve Esed'in yanlızlaştırılması söz konusu olacak. 'Rusya madem Esed'in avukatı değilim' diyor. Daha ne kadar yanında duracak görmek lazım. Göreceğiz... Bu seyahatin ardından Rusya başta olmak üzere Suudi Arabistan vs. bölgesel sehayatlar planlıyorum...

* Obama yönetiminin bir ay öncesine göre farklı bir yerde durduğunu düşünüyor musunuz?

Daha kararlı gördüm. Ama askeri bir adım konusunda onlar da düşünmüyorlar. Cenevre sürecinde beklediğimiz neticeyi alabilirsek o zaman çok daha farklı kararların alınması mümkün olur.

* Askeri operasyon ihtimali var mı halen?

- Süreç içerisinde yazılı ve görsel medyamız dahi Beşar'a karşı durmadılar. Hatta beraber hareket edenler var. Bu ülkenin Başbakanı'na 'katil' yakıştırması yapan anamuhalefet liderine karşı medya daha fazla yayın yapmalıydı... Biz olmasaydık ne olacaktı? Bu katliamlar olmayacak mıydı? Yazılı ve görsel medyamız ana muhalefet ve yavru muhalefet zihniyetini ademe mahkum etmeliydi... Suriye muhalefeti milli egemenlik mücadelesi veriyor. Biz elimizden gelen lojistik desteği veriyoruz. Vermeye de devam edeceğiz. Açık kapı politikamızı da sürdüreceğiz.. 300 bin insan şu ana kadar ülkemizde barınıyor. Muhalif kanadın yanında yer aldık ve almaya da devam edeceğiz. Demokrasinin zaferi olacaktır. Ama aşırı uçlara da müsaade etmeyiz. Suriye halkının bir bedel ödemesini de istemeyiz... Kimlerin ne gibi oyun oynadığı sizlerin de malumudur. Ama halk egemenliğini er ya da geç ilan edecektir...

* Cenevre Konferansı'na ilişkin beklentiniz nedir? Seçim yapılması vs. öneriliyordu...

Bu biraz mümkün değil. Şam ve Humus'un belirli bölgelerinde sadece Esed etkin... Nasıl bir seçim olacak? Esed Saray'da mı yapacak? Lazkiye'de etkinlik kurmak istiyorlar. Orada da Beyat Türkmenleri söz konusu... Banyas katliamı da onlara gözdağı vermek içindi...



KUZEY IRAK KARARIMIZIN ARKASINDAYIZ

* Irak konusu gündeme geldi mi? Kuzey Irak'tan petrol sevkıyatı konusunda bir gelişme var mı?

Kuzey Irak'taki varlığımızdan rahatsızlık söz konusu değil. Petrolün sevkıyatı konusunda bir anlaşmazlık vardı. Irak anayasasının Kürtlere tanıdığı yüzde 17 yasal paylarını ödeyeceğiz dedik... Bu sözleşmenin bir özelliği daha var. TPAO Exxon Mobil ile bir anlaşma imzaladı... Yerel yönetimlerle de tabii olarak imzalanır. Aldığımız kararların arkasında olmaya devam edeceğiz.

BUGÜN GAZETESİ GENEL YAYIN YÖNETMENİ :ERHAN BAŞYURT

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri