2011 sınav maratonu pazar günü Yükseköğretime Giriş Sınavı YGS ile başlıyor. Şu saatten sonra artılarını, eksilerini tartışmanın ve moral bozmanın bir manası yok. İşte bu yüzden, bu zorunlu yarış öncesi, sınav anı ve sonrasında neler yapılması gerekiyor, onlar üzerinde durmak istiyoruz.
Son günler, ders çalışma yerine, disipline olmak için harcanırsa çok daha iyi olur. İşte bu yüzden, sadece adaylara değil, yakınlarına da önerilerimiz var.
Sınav yerini gördünüz mü?
Eğer hâlâ sınava gireceğiniz yeri gidip görmediyseniz, önümüzdeki birkaç gün içerisinde bu işi mutlaka aradan çıkartmalısınız. En kolay geliş-gidiş trafiğini sorun, soruşturun. Daha da önemlisi gireceğiniz sınıfı, hatta oturacağınız sırayı gidip görün. Bu ziyaret, sınav heyecanınızı önemli ölçüde azaltacaktır.
Bu arada resimli ve TC kimlik numaralı bir kimlik kartınız yoksa bu hafta içerisinde onu da mutlaka elde etmelisiniz.
Peki, bu arada başka neler yapabilirsiniz? Örneğin geçen yılın YGS sorularına göz atmanızda yarar var. Hatta gerçekten sınavdaymışçasına bir odaya kapanıp 3 saat hiç yerinizden kalkmadan soruları çözmenizde sonsuz yarar var. Bu en azından artılarınızı, eksilerinizi görmenizde size bir durum tespiti yapacaktır.
Söz konusu deneme sınavından sonra, doğru, yanlış ve boşlarınızın bir analizini yapın. Örneğin yanlış işaretlediğiniz seçenekler, bilgi eksikliğinden mi kaynaklanıyor yoksa işlem hataları ya da soruyu doğru anlayamamanızdan mı?
Boş bıraktığınız her soruya da yine bu gözle bakın. Bilgi eksikliği mi yoksa ürkeklik mi? Boş bırakmak doğru mu, yanlış mı? Eğer hiç bilmiyorsanız boş bırakmak doğru ama iki seçeneğe indirdiyseniz şansınızı mutlaka denemeliydiniz diyenler çok olacaktır.
Uyku ve yemek düzeni
Önümüzdeki beş gün içerisinde hasta olma, moralinizi bozma, uyku ve yemek düzeninizi değiştirme ya da vitamin veya enerji veren farklı alışkanlıklar edinme gibi bir lüksünüz yok. Çünkü değişim adına atacağınız her adım vücut kimyanızı altüst etmekle kalmayacak, sınava girme ve kazanma şansınızı da riske sokacaktır. Bu yüzden, bugüne kadarki alışkanlıklarınız ne ise onları değiştirmeyin. Farklı yollara da başvurmayın. Her yıl on binlerce adayın bu yüzden çok büyük sıkıntılar yaşadığını özellikle hatırlatmak isteriz.
Bu aşamada kesinlikle puan hesabına girmeyin. Barajı aşmak zaten çok kolay. 100 üzerinden 15 almanız yeter de artar. Hedefiniz olabildiğince yüksek puan almak olsun. Ama kesinlikle şu kadar net, şu kadar puan gibi hedefler koymayın. Çünkü soruların zorluk derecesini bilmiyoruz. Çok kolay da olabilir, çok zor da! Yani böylesi sıralama sınavlarında sadece sizin ne yaptığınız değil, başkalarının ne yaptığı da çok önemli!
Herkese yer var
Geçen yıl 100 binin üzerinde kontenjan boş kaldı. Vakıf üniversiteleri gibi devlet üniversiteleri de kontenjanlarını dolduramadı. Bunun anlamı, eğer ille de üniversiteye girmek istiyorsanız, bu artık hiç de zor değil.
Önemli olan istediğimiz üniversite ve istediğimiz fakülte diyorsanız, bu da o kadar kolay değil. Bu sistemde bırakın kazanamayanları, kazananların yüzde 70’ten fazlası istediği üniversite ve istediği fakültede okuyamıyor.
Eğer ille de şu mesleği kazanmak istiyorum diyorsanız, B planı olarak şimdiden para biriktirmeye ya da ek kaynak yaratmaya çalışın. Çünkü vakıf üniversitelerinden biri olmazsa, diğeri mutlaka istediğiniz alanda öğrenim görme olanağı sunacaktır.
Sınavda değişiklik var mı?
YGS, LYS sisteminde önemli bir değişiklik yok. En önemli değişiklik olağanüstü güvenlik önlemleri olacak. Geçen yıl KPSS sorularının çalınmış olması ÖSYM’yi ciddi bir şaibe altında bıraktı. Bu da onları aşrı güvenlik önlemleri almaya yöneltti. Sınav öncesinde ve sınav esnasında can sıkıcı boyutlara ulaşacak olan güvenlik önlemleri canınızı hiç sıkmamalı. Örneğin kesinlikle yanınızda telefon götürmeyin, başınız ağrır. Teslim edecek yer bulamayıp ortada kalabilir. Bu da kaybolması anlamına gelebilir.
Bu olasılık bile tam da sınav öncesi moralinizin altüst olmasına yeter de artar...
Özetin özeti: Yüzüp yüzüp kuyruğuna geldiniz. Şimdi artık sınav zamanı. Her ne kadar dışarıdan gazel okumak kolay diye karşı çıksanız da sakin olun. Hiçbir olasılık dünyanın sonu anlamına gelmez...
Abbas GÜÇLÜ-Milliyet