2 günlük TEOG maratonu başlıyor

TEOG-Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş birinci dönem ortak sınavları 25-26 Kasım 2015 tarihlerinde yapılacak.

174 bin 427 öğrenci'nin gireceği TEOG sınavları için heyecan başladı.

Sınav olan okulların diğer öğrencileri iki gün tatil yapacak

 

Öğrenciler Türkçe, matematik, fen bilimleri, inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil sınavlarına girecek. Her dersten 20'şer soru yöneltilecek ve 40 dakika süre verilecek. 09.00-12.00 saatleri arasında olacak sınavların yapıldığı okullarda diğer sınıflar tatil olacak. Kopya çektiği tespit edilen öğrencinin sınavı iptal edilecek. Sonuçlar 2016 Ocak ayında açıklanacak.

 

En geç 5 gün içinde itiraz

Sorulara, cevap anahtarlarına ve sonuçlara yapılacak itirazlar; soruların ve cevap anahtarlarının yayımlanmasından itibaren en geç 5 takvim günü içinde Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün internet sayfasından yapılacak. İtirazların incelenmesi için bankalara 20 TL yatırılması gerekiyor.

NUSAYBİN'DE MAZERET SINAVI

Güneydoğu Anadolu bölgesinde ise yaşanan sokağa çıkma yasakları sınavları da etkiledi. Nusaybin'de öğrenciler Bakanlık kararıyla mazeret sınavlarına katılacak. Nusaybin İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri "2 bin 700 civarında öğrenci sınavlara katılacak. Güvenlik sorununun bulunduğu bir ortamda eğitimden bahsetmek mümkün olmaz. Sorunun çözümü için bakanlık ile iletişime geçildi ve gerekli öneriler yetkililerle paylaşıldı. Bakanlık, TEOG'a gireceklerin mazeret bildirmeksizin 12-13 Aralık'taki mazeret sınavlarına katılması yönünde karar aldı ve valilikçe de bu karar onaylandı. Öğretmenler müfredatın yetiştirilmesi için çalışıyor" dedi.

İki öğretmenden biri mobbinge uğruyor

ÖĞRETMENLER Günü nedeniyle yapılan anket çalışması, okullarda yaşanan psikolojik şiddetin boyutlarını ortaya koyuyor. Buna göre, her iki öğretmenden biri meslek hayatı boyunca mobbinge uğruyor. Yüzde 37.7'si birkaç ayda bir, yüzde 14.4'ü her gün mobbing görüyor. En vahim sonuç ise, mobbinge uğrayanların yüzde 65'inin yasal haklarını bilmemesi, yüzde 59'unun ise kabullenme, geri çekilme gibi yöntemlerle yıldırmayı durdurmaya çalışması. Eğitim-Bir-Sen'in 12 ilde 2 bin 39 öğretmenle yaptığı "Öğretmenlerin Yıldırma Algısı ve Tecrübeleri" araştırmasında dikkat çeken veriler şöyle:

Yüzde 45.7'si yıldırmaya maruz kaldığını belirtiyor. Yüzde 72 ile yıldırmanın en çok olduğu il Sakarya. Yüzde 48.7 ile en çok liselerde yaşanıyor. Ortaokulda yüzde 47, ilkokulda yüzde 41, okul öncesinde yüzde 33. Önleyici politikanın olmadığını düşünenlerin oranı yüzde 75.7.

 

TECRÜBESİZ ÖĞRETMEN HEDEFTE

 

Yıldırma yöntemi olarak yüzde 34.7 ile en çok "ders verilmemesi ve disiplin soruşturması açılması" tehdidi gösterildi. Bunu yüzde 34 ile "amirlerim ya da meslektaşlarım tarafından okulda istenmediğimin sözle ya da davranışla ifade edilmesi", yüzde 33 ile "okulda istenmediğim", yüzde 33.6 ile "disiplin cezası", yüzde 32 ile "savunma hakkının engellenmesi", yüzde 31'le "amirlerin bağırması, azarlaması, hakaret etmesi", yüzde 26'yla "onur kırıcı şakalar yapılması" gibi yöntemler izledi.

 

Yıldırmayı en çok yüzde 50.9 ile yöneticiler, yüzde 25.8 ile meslektaşlar, yüzde 12.9 ile veliler, yüzde 5.8 ile öğrenciler, yüzde 2.6 ile hizmetliler yapıyor. Yüzde 46.2 ile en çok 1-5 yıllık öğretmenler üzerinde uygulanıyor. Yıldırmaya maruz kalanlar yüzde 21.6 ile en çok arkadaşlarından yardım istiyor. Yüzde 19'u yıldırma karşısında bir şey yapmazken, yüzde 13'ü tayin istiyor. Öğretmenlerin yüzde 46.5'i çalışma hayatları boyunca 2-5 defa yıldırmaya maruz kaldığını ifade ediyor.

Gülseven ÖZKAN/ Gamze KOLCU

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri