Muğla'nın Milas ilçesinde 2 bin 400 yıl öncesiyle tarihlenen batıl inanç sembolleri bulundu.
Çoğunluğunu Karya uygarlığında kutsal kabul edilen Zeus ve Poseidon tanrılarına bağlılığı anlatan çift yüzlü balta ve mızrakların oluşturduğu semboller arasında, çocuk, köpek, balık, ayak ve asker çizimleri bulunuyor.
Muğla Anıtlar Kurulu Başkanı ve Hekatomnos Anıt Mezarı Bilim Kurulu Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Abuzer Kızıl, yüzyılın arkeolojik keşfi olarak nitelendirilen Hekatomnos Anıt Mezarı'nda üç yüze yakın batıl inanç sembolleri bulunduğunu söyledi.
2010 yılında bulunan anıt mezar ve çevresinde her geçen gün yeni bulgulara ulaşıldığını belirten Kızıl, "Kurtarma kazılarında mezarı çevreleyen Mermerler üzerinde çoğunluğunu dönemin tanrıları olan Zeus ve Poseidon'a bağlılığı anlatan çift yüzlü balta ve üçlü mızrak, çocuk, balık, asker, köpek, ayak izi gibi çizimler bulduk" dedi.
Kızıl; Karya Satrabı Hekatomnos'un mezarının anıtsal nitelikte olması nedeniyle kendi döneminde inanç ve çekim merkezi olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Karya uygarlığının en önemli anıtsal yapıtı olan bu mezar, Hekatomnos'un ölümünün ardından inanç merkezi ve dolayısıyla çekim alanı haline gelmiş. Hekatomnos Anıt Mezarı'nda kendi döneminde kutsal bir alan olması nedeniyle 2 bin 400 yıl öncesi batıl inançların izini bulduk. Mezarın çevresinde üç yüze yakın batıl inanç sembolü var.
Dönemin tanrılarına bağlılık sembollerinin yanı sıra çocuk, balık, asker, köpek, ayak izi çizimleri bulunuyor. Tanrılarına bağlılıklarını ifade, bazı vücut hastalıklarına tedavi umuduyla ayak izi, çocuk sahibi olmak amacıyla çocuk, nüfuz sahibi olmak amacıyla asker çizimleri bulunuyor. Çeşitli hayvanların da burada tasvir edildiğini görüyoruz. Bu çizimleri koruyacağız."
Hekatomnos Anıt Mezarı'nın Unesco Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alması için çalışmaların devam ettiğini ifade eden Kızıl, mezar ve çevresindeki Milas Evi yapılarının Kültür ve Turizm Bakanlığınca yürütülen Arkeopark Projesiyle ziyaretçilere açılacağını aktardı.