1982 Anayasa'sına ilk tepki Deniz Baykal'dan gelmişti

Rektörlerin Genelkurmay Başkanı karşısında esas duruşta beklediği, 'hayır' demenin suç olduğu darbe ortamında hazırlanan 1982 Anayasa'sına ilk tepki Deniz Baykal'dan gelmişti. İşte 1982 Anayası'nın hazırlandığı ortam:

 

İhsan AYDIN'ın haberi

Ülke TV'nin 'Hafızaları tazeleyen programı' Arşivci, anayasa değişikliğinin tartışıldığı şu günlerde arşivleri açtı ve yürürlükteki 1982 Anayasa'sının nasıl hazırlandığını araştırdı.

Darbe yönetiminin oluşturduğu Milli Güvenlik Konseyi ve onun oluşturduğu Danışma Meclisi'nin hazırladığı 1982 anayasasına 'hayır' demenin yasak olduğu dönemde Evren'e göre göre hayır diyenler ASALA'dan  ya da komünistlerden direktif alıyorlardı.

1982 Anayasa'sına en önemli itirazı ise CHP'li Deniz Baykal yapıyordu. Baykal, anayasanın ikinci sınıf demokrasi olduğunu belirtiyor ve 1982 Anayasası için betonarmesi yanlış diyordu.

Tahir Aytekin'ın hazırlayıp sunduğu Ülke TV'nin 'Hafızaları tazeleyen program'ı Arşivci'de 12 Eylül 1980 darbesinin ardından hazırlanan 1982 Anayasası'na giden yol anlatıldı.

82 ANAYASASI

Askerin yönetime el koyduğu bir ortamda 23 Eylül 1982 tarihinde Danışma Meclisi tarafından ve 18 Ekim 1982 tarihinde Milli Güvenlik Konseyi tarafından kabul edilen, halkoyuna sunulmak üzere 20 Ekim 1982 tarih ve 17844 sayılı Resmî Gazetede yayınlanan, 7 Kasım 1982 Pazar günü yapılan ve 'Hayır' demenin hayinlikle bir tutulduğu bir ortamda halkoylaması sonucu % 91,17 oranında kabul oyu ile kabul edilen, bu kez tekrar 2709 sayılı Kanun olarak 9 Kasım 1982 tarih ve 17863 mükerrer sayılı Resmî Gazetede yayınlanan 1982 Anayasası'na giden süreç pek de demokratik değildi.

1982 Anayasa'sına giden yolda Milli Güvenlik Konseyi yönetime el koymuş, siyasiler tutuklanmıştı.

DENETLENMEYEN YASALAR

12 Eylül 1980'den 7 Kasım  1983'e kadar Türkiye'yi 5 generalden oluşan Milli Güvenlik Konseyi yönetti. Konsey yasama, yürütme ve yargı erklerine el koydu. TBMM boşaltıldı, parlamenterler gözaltına alındı. Yürürlükteki anayasa rafa kaldırılarak yeni kanunlar çıkartıldı. Bu kanunlar hiçbir mekanizma tarafından denetlenmedi.

“BİR SAĞDAN, BİR SOLDAN ASILDI” ADELETİ

REKTÖRLER ESAS DURUŞTA

1982 Anayasa'ya giden yolda yönetime el koyan Genelkurmay Başkanı Org. Kenan Evren'in rektörlere demokrasi ve özerklik dersi verdiği sahneler ise demokrasi adına utanç vericiydi. İp gibi dizilmiş, hazırolda bekleyen rektörlere adeta fırça atan Kenan Evren, üniversitelerin denetlenmesi gerekliliğinden bahsederek hangi branşta ne kadar eleman yetiştirilmesi gerektiğine devletin karar vereceğini vurguluyordu.
Evren'in konuşması sırasında rektörlerin bazılarının yüzlerindeki ifade se bilim adamlarının asker karşısında yaşadığı sıkıntıyı ortaya koymaya yetiyor. 

Türkiye'nin oligarşik bir yönetim sürecine girdiği dönemde  ülkede 650 bin kişi gözaltına alındı. 250 bin kişi yargılandı. 7 bin kişi idam cezası istendi 517 kişiye idam cezası verildi. 50 kişinin idam cezası infaz edildi.

Evren bu cezalarla ilgili adateleni sağlandığını şu cümlelerle ifade ediyordu;  “Sağcı solcu yok mümkünse bir sağcı bir solcu, iki sağcı iki solcu…”

Basına ciddi bir baskı uygulandı, gazeteciler yargılandı ve ağır cezalar aldı.

MGK bir Kurucu Meclis oluşturarak yeni anayasayı oluşturması için görevlendirdi. Kurucu Meclis, Milli Güvenlik Konseyi ve Danışma Meclisi'nden oluşuyordu. Danışma Meclisi ise 160 üyeden oluşuyordu, bunlardan 40'ı doğrudan doğruya MGK tarafından seçilmiş 120'si ise her ildeki valilerin önerdiği adayların MGK tarafından seçilmesiyle oluşturulmuştu.

BAYKAL: BETONARME HESAPLARI YANLIŞ

Anayasa sürecinin hazırlanmasında Deniz Baykal “İkinci sınıf demokrasi bize yakışmaz. Anayasa parlamentoyu milli iradeden kopartıyor” diyor ve asıl sorunun normal siyasi yaşayışta ortaya çıkacağını savunuyordu. 

Baykal aynı tarihte Milliyet gazetesine verdiği röportajda ise “Bu anayasanın betonarme hesapları yanlış” diyordu.

HAYIR DİYENLER TUTUKLANDI

Halkoylamasına gitmeden önce Kenan Evren'in anayasayla ilgili görüşlerini eleştirmeyi yasaklayan bir madde çıkartılmıştı. Evren'e göre Anayasaya 'hayır' diyenler  ASALA örgütü ve komünist radyolardan direktif alanlardı. Anayasaya 'Hayır' kampanyası başlatan 50 kişi ise tutuklanmıştı. 

Haber7

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri