Vatandaşlık ve oturma izni müjdesi alabilmek için Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Bursa mitingine katılan, ancak bekledikleri müjdeyi alamayan Ahıskalılara müjdeli haber Balıkesir'den geldi.
Ahıska Türkleri olarak yaklaşık dört yıldır vermiş oldukları vatandaşlık mücadelesinde neticeye ulaştıklarını ifade eden İnegöl Ahıska Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Taş, Davutoğlu’nun Balıkesir’de mitinginden Ahıska Türklerine vatandaşlık müjdesi geldiğini söyledi.
Ahıska kökenli vatandaşların yoğun olarak yaşadığı İnegöl’ün Alanyurt bölgesinde bir kahvehanede Ahıska Türkleriyle bir araya gelen Dernek Başkanı Mehmet Taş yaşanan süreci anlattı.
600 AİLE KARS'A YERLEŞTİRİLECEK
Ukrayna’dan gelenlerle ilgili yaşanan sıkıntıyı sık sık gündeme getirdiğini belirten Mehmet Taş, “Ukrayna’dan 600 ailenin iskanlı göç olarak Kars’a yerleştirilecek. Orada TOKİ’nin konutları hazır. 300’erli 2 grup halinde aileleri getirecekler. Buradaki vatandaşlıkları da 2’şer, 3’er bin gruplar halinde onaylanacak. Hatta dün Ukrayna’dan gelecek 300 ailenin ve vatandaşlık bekleyen 2 bin 100 Ahıskalının vatandaşlığı onaylanarak Resmi gazete’de yayımlandı. Bu bizim beklediğimiz bir müjdeydi, ama Bursa’da bu açıklama yapılsaydı, bir bayram havasına dönüşecekti. bugün de burada insanlarımızı toplayarak bununla ilgili bilgi verelim istedik. Ben buradan cumhurbaşkanımıza, başbakanımıza, konuyla alakalı emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Şuna eminim ki bizleri çok iyi tanıyan dışişleri bakanımız, Türk ve İslam topluluğuna çok önem veren bir başbakanımız olduğunu biliyoruz. Bu da bizim için bir şanstır. Allah birlik ve beraberliğimizi bozmasın” diye konuştu.
17 BİN AHISKALIYA VATANDAŞLIK VERİLECEK
Taş, “Türkiye genelinde vatandaşlıklık bekleyen 17 bin kişilik bir liste var. Bunların vatandaşlık talebi 2’şer, 3’er bin kişilik gruplar halinde onaylanacak ve Resmi Gazete’de yayımlanacak. Şu anda Resmi Gazete’de çıkan 2 bin 100 kişinin içinde İnegöl’den kaç kişi var tam bilemiyoruz. Vatandaşlığı onaylananlara zaten mektuplar gelecek. Bundan sonra işimiz çok daha kolay olacak” şeklinde konuştu.
AHISKA TÜRKLERİ KİMDİR
Ahıska Türkleri, Gürcistan’ın Ahıska bölgesinden gelen Türk kökenli Müslüman nüfusuna verilen addır. Rusların bu bölgeye verdiği coğrafî isim, Meshetya'dır. Bundan dolayı Meshet Türkleri olarak da adlandırılırlar.
SÜRGÜN
Ahıska Türkleri, 1944 yılında Stalin tarafından iki saat içinde tren vagonlarına doldurularak, gidecekleri yere kadar aşağı dahi inmemek koşulu ile kapalı tren vagonlarında Orta Asya'ya sürülerek Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan’a yerleştirildi. Bu sürgünün Stalin'in Karadeniz kıyılarını Türklerden temizleme operasyonunun bir parçası olduğu Sovyetler Birliği dağıldıktan sonra açıklanan arşivlerde ortaya çıkmıştır. Aynı kaderi paylaşan Kırım Tatarları ve Ahıska Türklerinin bu hazin sürgününde binlerce insan yolda öldü.
Ahıska Türklerinin sürgünü ve dönüş
FERGANA OLAYLARI
Sovyetler Birliği'nin son yıllarında, Özbekistan’ın Fergana vadisinde yaşayan Meshet ya da Ahıska Türkleri, 1989 yılında, etnik bir gerilim sonrasında büyük bir şiddete uğradı. Bu trajedinin ardından bölgedeki nüfus tamamen göç etmek zorunda kaldı.
GERİ DÖNÜŞ
Azerbaycan, 1989 yılında Özbekistan'ın Fergana vadisindeki şiddetden kaçan Ahıska Türklerinin bir kısmını kabul etti ve topraklarına yerleştirdi. Fakat Ermenistan ve Dağlık Karabağ'dan kaçan ve kovulan büyük Azeri nüfusla ilgili sorunları yüzünden bu göçü 1993 yılında durdurdu.
Gürcistan, 1990'larda etnik olarak Gürcü kökenli Meshileri nüfusu ülkeye yerleştireceğini duyurdu. Bu karar, Samtshe-Cavaheti bölgesinde yaşayan Ermeni nüfus arasında tepkiye yol açtı.
Türkiye, Ahıska Türklerinin kendi topraklarına yerleştirilmesini talep etmektedir. Öte yandan Türkiye, az sayıdaki Ahıska Türk nüfusunu ülkenin doğusuna yerleştirdi. Rusya Federasyonu'nun Krasnodar bölgesine yerleştirilen Ahıska Türkleri, Rus Kazakların Türk karşıtı tepkileriyle yüz yüzedir. Rusya'daki Ahıska Türklerinden 15.000 kadarı ABD'nin çeşitli kentlerine yerleştirilmiştir.
1999 yılında Gürcistan, Avrupa Konseyi’ne üye olurken Ahıska Türklerinin geri dönüşleriyle ilgili yükümlülük üstlenmiştir. Buna göre Gürcistan, 1999’dan itibaren üç yıl içinde Ahıskalıların dönüşlerini başlatacak ve 12 yıl içinde yani 2011 yılında dönüş işlemini bitirecektir. Eğer Gürcistan süre sonunda yükümlülüğünü yerine getirmezse Ahıska Türkleri, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne dava açabilecek ve bu yolla vatanlarına dönmeyi talep edebileceklerdir. Ama üste beliritilen sorunlar ve engeller yüzünden herhangi bir geri dönüş gerçekleşmedi.
Gürcistan Ahıska Türklerinin geri dönüşüne şartlı izin vermiştir. Şartlardan birincisi, geleceklerin sadece Ahıska bölgesine değil tüm Gürcistan topraklarına yerleşmeleridir. Tiflis bu şartı, Ahıskalıların bölgeden 91 bin kişi çıkmasına karşın bugün dönecek olan rakamın çok olması ve bölgenin bunu kaldıramayacağı savına bağlamaktadır. İkinci şart, Türklere verilecek kimliklerde Türk ve Müslüman yazmayıp Gürcü ve Hıristiyan yazacaktır. Gürcistan’ın bu şartının altında ise bölge halkının aslında Türk olmayıp, Meshi denen Gürcüler olduğu, zamanla ve zorla Osmanlılar tarafından Müslüman yapılarak Türkleştirildikleri savı yatmaktadır.
Beş ilçe ve 200 köyden meydana gelen Mesheti bölgesinde şu an daha çok Gürcüler ve Ermeniler yaşamaktadır. 100'e yakın köy ise Türklerin sürgününden günümüze hala boştur.
Haziran 2002’de Krasnodar’da bulunan Ahıska Türkleri seslerini duyurabilmek için açlık grevi yapmışlardır. Krasnodar'da yaşayan 12 bin Ahıska Türkü, 'yasa dışı mülteciler' olarak adlandırılmakta ve yeni bir sürgüne gönderilmeleri istenmektedir.
Gürcistan parlamentosu uzun bir çalışma sonrasında 2007 yılında Ahıska Türklerinin Gürcistan’a dönmelerini ön gören bir yasayı kabul etti. Ancak çalışmalar yeterli olmamakta, yerlerinden zorla sürülen bu insanların mal ve mülkleri derhal asıl sahiplerine iade edilmesi gerekirken Gürcistan hükümeti, onların malları ve mülkleri yerel Ermeni ve Gürcü halkın eline geçtiği gibi, ekonomik gerekçeler göstererek engeller çıkarmaktadır. Herhangi bir geri dönüş gerçekleşmediği gibi, malları ve mülkleri elinde bulunduran yerel Gürcü ve Ermeni halkı karşı çıkmaktadır.