14 milyar dolar sıcak para geldi

Merkez Bankası'nın yüksek faizlerine hücum eden uluslararası yatırımcılar referandumun hemen öncesinde Türkiye'ye 3 milyar dolar getirdi. Para girişi hâlâ sürüyor. Borsa her gün rekor kırıyor, dolar daha da düşüyor

Sıcak para diye tabir edilen, faize, borsaya gelen döviz miktarı bu yılın sekiz ayında 13.8 milyar dolara ulaştı. Artan para girişiyle birlikte borsa 68 bin puanı aşarken, dolar/TL karşısında son iki yılın en düşük seviyesi olan 1.40'a kadar geriledi. Merkez Bankası'nın açıkladığı ödemeler dengesi verilerine göre referandumun hemen öncesinde Türkiye'ye ağustos ayında giren sıcak para miktarı 3 milyar doları buldu. Merkez Bankası'nın yüksek faizlerine gelen sıcak para aynı zamanda TL'yi değerlendirerek ihracatçıların şikayetlerine neden oldu.

FAİZ % 7.70'İN ALTINA İNDİ
Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası'nın yıllık toplantılarında gelişmekte olan ülkelere para girişi sürecini değiştirecek karar çıkmaması, devam eden yoğun para girişi,euro/dolar paritesinin 1.40 seviyesine yaklaşması, büyüme ve bütçe büyüklükleri açısından önemli taahhütler içeren Orta Vadeli Program'ın desteği ile Türk Lirası, dolar karşısında değer kazanmayı sürdürdü. Dolar, dün TL karşısında 2 yılın yeni en düşüğü olan 1.4050 seviyesini gördü. ABD ve Japonya'daki piyasaların tatil olmasına rağmen yükselişini daha çok iç gelişmelere bağlı sürdüren İMKB-100 Endeksi 68 bin 999 puanla günü yeni rekorla tamamladı. Öte yandan gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 7.70'in altına gerileyerek Ekim 2009'da bu yana en düşük seviyeleri gördü.
Sabah

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

EĞİTİM Haberleri