115 ülkenin renkleri buluştu

Heyecanla beklenen 7. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, dün Ankara Kızılcahamam'daki programla başladı. 115 ülkeden gelen 700 gencin katıldığı açılışa ilgi büyüktü

Asya Termal Tesisleri'ndeki törende bir konuşma yapan Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, "Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne girişi için rekor oy alabiliyorsak, dünyanın dört bir yanındaki çelişkilerde arabuluculuk ve barış rolü üstlenebiliyorsak, Avrupa Birliği sürecinde müzakereleri yürütebili-yorsak bunda bu salondaki inancın büyük rolü var." dedi.



Katılımcılara Başbakan Tayyip Erdoğan'dan getirdiği selamı ileten Bağış, bu tabloyu izleyip de duygulanmamanın mümkün olmadığını söyledi. Olimpiyatları '115 ülkenin kültürüyle ve rengiyle temsil edildiği, gönül vermiş inançlı ve kararlı insanların bir araya geldiği muazzam bir uluslararası organizasyon' olarak niteleyen Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü: "Güzel dilimiz Türkçe üzerinden bir kardeşlik kuran herkesi yürekten kutluyorum. Bir zamanlar kendi ülkemizdeki farklı dilleri bile serbestçe konuşmakta zorluk çeken ülkemiz bugün kendi dilini 115 ülkede öğretir hale gelmiş. Birileri, 'bana ne' demedi, 115 ülkeye gitti, sıkıntılara, zorluklara katlandı, dilimizi öğretmek için yıllarca sabırla çaba sarf etti. Emeği geçenlerin önünde saygıyla eğiliyorum."

Tertip Komitesi ve Meclis Milli Eğitim Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Sağlam da dünyanın dört bucağında, adı sanı duyulmadık ülkelerde Türkçe için emek veren ve alın teri döken öğretmenleri 'kahraman' olarak niteledi. Bu öğretmenlere Türkiye olarak minnet borcumuz olduğunu ifade eden Sağlam, olimpiyatların amacını şöyle özetledi: "Bunların hepsi Türkçe'nin evrensel bir dil olması için. Olimpiyatların temel amacı Türkçenin, dünya çapında, sevgi ve barış dili olduğu kadar bilim ve edebiyat dili olması." Sağlam, öğrencilerin hepsinin ülkelerinin şampiyonu olarak olimpiyatlara katıldığını sözlerine ekledi.

Açılış programında, olimpiyatlara katılan 700 öğrenci tek tek salonu selamladı. Dün ayrıca kompozisyon, genel kültür test sınavları, sunum ve şiir yarışmalarının grup elemeleri gerçekleştirildi. Bugün de kompozisyon yarışmasının ikinci aşaması, öğretmen bilgi yarışması ve koro çalışmaları yapılacak.

Öğrenciler Ankara'nın gönlünü fethetti

Olimpiyata katılan öğrenciler dün Ankara'da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Sırasıyla, Meclis Başkanı Köksal Toptan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün ziyaret edildi. Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi üyesi Prof. Dr. Şerif Ali Tekalan ile bir grup öğrenci, önce TBMM Başkanı Toptan'a konuk oldu. Şiirler okuyup şarkılar söyleyen gençler, yarışma öncesi ilk sınavını Meclis Başkanı'nın önünde verdi. Heyet, öğlen yemeğinde ATO'nun misafiriydi. Aygün öğrencilerle sohbet etti. ATO Meclis Başkanı Nuri Gürgür, olimpiyatların geleceğin dünyasının inşasında çok önemli olduğunu belirterek, "Yapılan işler siyasi, ekonomik, diplomatik ve kültürel açılardan köprü görevi görüyor. Takdir edilecek çalışmalar." dedi. TBB başkanlığına yeniden seçilen Özok da heyeti makamında ağırladı. Öğrencilere hitaben şöyle konuştu: "Türkçe konuşmanız, şarkılarınız, beni çok duygulandırdı. Sizleri yetiştiren öğretmenlere, o gizli kahramanlara özellikle teşekkür ediyorum." TOBB ETÜ Üniversitesi'nde yapılan ziyarette ise Hisarcıklıoğlu, öğrencilere büyük ilgi gösterdi, hediyeler verdi.

BAŞSAVCI YALÇINKAYA, ÇOCUKLARIN TÜRKÇESİNİ BEĞENDİ

Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen öğrenciler, Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya'yı da makamında ziyaret etti. Edinilen bilgiye göre, yaklaşık 45 dakika süren görüşme neşeli geçti. Öğrencilerin dilini beğenen Yalçınkaya, Türkçeyi nasıl öğrendiklerini sordu. Farklı milletlere mensup gençler, Türkçeyi ülkelerindeki Türk okullarında öğrendiklerini anlattı. Yalçınkaya'nın gelecekte hangi mesleği tercih edeceklerini sorduğu yabancı konuklarından farklı cevaplar aldığı öğrenildi. Başsavcı'nın, hukukçu olmayı isteyip istemediklerini sorduğu, Tanzanyalı bir öğrencinin ise, 'hukuk okumanın çok bilgi gerektirdiğini' söylediği belirtildi.

zaman

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri