11 gümrük memuru açığa alındı

Ambarlı Gümrüğü'nden 100 konteyner kontrol edilmeden yurda sokuldu. Olayın ortaya çıkmasının ardından 11 gümrük memuru açığa alındı

Nihat ULUDAĞ

İstanbul Ambarlı Gümrük Müdürlüğü'ndeki "kırmızı hat"tan geçiş yapan 100 konteynerin kontrol edilmeden yurda sokulduğu belirlendi. 11 gümrük muayene memuru açığa alınırken kaçak olarak yurda sokulan konteynerlerdeki yükün içeriği araştırılıyor.

İstanbul Gümrüğü'nde son yılların en büyük kaçakçılık soruşturması başlatıldı. Gümrükler Genel Müdürlüğü müfettişleri, Ambarlı Gümrüğü'nde 2013 yılından 2015 Nisan ayına kadar yapılan tüm ithalat işlemlerini mercek altına aldı. Müfettişler incelemeleri sırasında "kırmızı hat" üzerinden ithalatı yapılan 100 konteynerdeki yükün mühürleri açılıp kontrol edilmeden yurda sokulduğunu belirledi.

Konteynerler ile ilgili olarak limandaki özel işletme firmasına ödeme yapılmadığını da tespit etti. Konteynerlerden bazılarının 10 dakikada geçişini tamamladığı da ortaya çıktı. 11 gümrük muayene memuru müfettişler tarafından hemen açığa alındı.

O KONTEYNERLERDE NE VARDI?

Riskli bulunan firmaların ithalat işlemlerinin sistem tarafından otomatik olarak gönderildiği hatta "kırmızı hat" deniliyor. Bu hat üzerinden yapılan ithalatlarda hem evraklar hem de ithal edilen ürünler, gümrük muayene memurları tarafından fiziki olarak denetleniyor.

Müfettişler şimdi kaçak olarak sokulan konteynerledeki yükün tespiti için çalışma başlattı. Konteynerlerde zehirli ayakkabı, kullanım tarihi geçmiş mama gibi insan sağlığını tehdit eden ürün olup olmadığı araştırılıyor. Bu yıl Türkiye'de zehirli ayakkabı olarak ifade edilen ve kanserojen madde içerdiği tespit edilen ürünlerin gümrüklerden geçtiği tespit edilmiş ve günlerce süren bir operasyon başlamıştı. Türkiye'de mağaza zinciri olan bir şirketin söz konusu ayakkabıları sattığı tespit edilmiş ve ceza kesilmişti.

5 KİŞİ GÖZALTINDA

Buhar olan konteynerlerle ilgili 11 gümrük memuru açığa alınırken, kaçak kumaş operasyonunda da 5 kişi gözaltına alındı.

KAÇAK KUMAŞLARA EL KONDU

İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü'ne bağlı ekiplerce yapılan inceleme sonucunda Ambarlı Limanı'ndan antrepoya sevk edilmek üzere işlem gören beyan harici eşyalar ile antrepo ve şüpheli firmaların şehir içindeki depolarında yapılan aramalar sonucu elde edilen yüksek vergili kaçak kumaşlara el konuldu.

AMBARLI'DA İKİNCİ OPERASYON

İstanbul'da gerçekleştirilen bir başka operasyonda 102 milyon lira değerinde kumaş kaçakçılığı ortaya çıkarıldı. Gümrük Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Müdürlüğü ekipleri, 2013 ve 2015 yılları arasında, yurtdışından Ambarlı Limanı'na R.D. firmasına ait olarak getirilen yüksek vergili tekstil ürünlerinin düşük vergili ürünlermiş gibi beyan edilerek konteynerler içerisinde bir antrepoya sevk edildiğini tespit etti.

65 MİLYON LİRALIK VERGİ KAYBI

Ekipler ayrıca, eşyaların kaçak yollarla antrepodan çıkarıldığı, yurda kaçak olarak sokulan ürünlerin yerine düşük vergili tekstil ürünlerinin gümrük kontrolüne sunulduğu ve bu yöntemle ticari eşya kaçakçılığı yapıldığını belirledi. Söz konusu ürünlerin gümrüklenmiş değerinin 102 milyon lira olduğu anlaşıldı. Bu olayda devletin vergi kaybının 65 milyon lirayı bulduğu hesaplandı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri