11 Eylül faciasının geç farkedilen mirası: Kanser

Tonlarca asbestos, çarpan uçaklardaki jet yakıtı ile yanan bilgisayar ve kabloların açığa çıkardığı zehir, enkaz kaldırmada çalışan gönüllüleri zehirlemiş olabilir

 

New York'ta, 11 Eylül saldırılarının ardından İkiz Kuleler'in enkazında çalışan acil kurtarma görevlilerinden beşinin kansere bağlı ölümleri, burada çalışanların kanser hastalığı riskiyle karşı karşıya oldukları endişesini arttırdı.

Üç ayda beş ölüm
Dünya Ticaret Merkezi kulelerinin yıkılmasının ardından toz ve kimyasal maddeler arasında aylarca gönüllü temizlik çalışması yapan binlerce kişinin sağlık durumundan endişe ediliyor. Üç ay içinde kanser hastalığı nedeniyle beş polis ve itfaiye eri yaşamını yitirdi. Bu kişilerin ortak yönü, yıkılan İkiz Kuleler'in enkazında temizlik ve kurtarma çalışmalarında görev almış olmaları. Bunlardan üçü, geçen ay dört gün içinde hayatını kaybetti. Bunlardan beyin tümörü nedeniyle ölen 41 yaşındaki polis memuru Robert Grossman da diğerleri gibi yıkıntı alanında haftalarca çalışmıştı.

Son ölümler nedeniyle, Kongre'ye yönelik, 11 Eylül'den bu yana çeşitli hastalıklara yakalanan acil kurtarma görevlilerine federal yardım sağlama konusunda bir düzenlemeyi kabul etmek konusundaki baskılar arttı. Yılın sonuna kadar 10 milyar dolarlık bir fonun, muhtemelen Dünya Ticaret Merkezi enkazında çalıştığı için kanser, solunum yolu rahatsızlıkları ve diğer hastalıklara yakalanan yüzlerce kişiye sağlanması umuluyor.

Aralarında polis, itfaiyeci, inşaatçıların bulunduğu 70 binden fazla gönüllü, ABD'nin her bölgesinden New York'a gelerek, artık “Sıfır Noktası” diye anılan, İkiz Kuleler'in enkazında, çoğunluğu aylarca, zehirli toz ve kimyasalların arasında çalışmıştı; 1.8 milyon ton enkazda, iki uçaktan saçılan 90 bin litre jet yakıtı, ikiz kulelerin yapımında kullanılan bin ton aspestos, eriyen bilgisrayarlardan kaynaklanan kurşun, merküri ve yanan kablolardan çıkan kimyasalların içinde. Henüz enkaz temizleme çalışmaları nedeniyle kaç kişinin öldüğüne ilişkin resmî bir açıklama gelmedi. New York sağlık departmanı 817 acil kurtarma çalışanının öldüğünü kaydetti ancak bunun kaçının doğrudan bu çalışmalara bağlı yaşamını yitirdiği belirlenemedi. 9/11 Health Now organizasyonundan Claire Calladine, “Buz dağının sadece ucunu görüyoruz.” diyerek, şu an yüz kişide tesbit edilen kanser vakalarındaki artışın devam etmesinden korktuklarını söylüyor.

http://taraf.com.tr/haber/43883.htm

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri