100 binlerce kişi köyüne döndü

İstihdam verileri tarımdaki artışı ortaya koyuyor. Artışın sebebi krizle 700 bin kişinin köyüne dönmüş olması

İşsizlik ordusuna her ay yeni 100 binler eklenirken, bir umutla köyden kentlere ve metropollere akın edenler tekrar memleketlerine dönmeye başladı. İstihdama ilişkin veriler söz konusu dönüşü açıkça ortaya koyuyor.
Ekim ayı itibariyle tarımda istihdam edilenlerin sayısı bir önceki yıla göre 384 bin kişi arttı. Bu artışın etkisiyle bu dönemde tarımın toplam istihdamdaki payı bir önceki yılın aynı ayına göre 1 puan artarak yüzde 25.9'dan yüzde 26.9'a yükseldi.
Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker'e göre ise son bir yılda 724 bin kişi köyüne döndü.
Köylerde de üreticiler üretemez hale gelmiş olmasına rağmen kentlerde işsiz kalanlar köylerine geri dönüyor. Dönüşteki en büyük etken, işsizlerin “en azından köyde kira ve su parayı vermeyiz” düşüncesi...
Bu gerçeği göz ardı eden tarım bakanı köylüleri basına verdiği demeçlerle eleştiriyor. Bütün köylülerin çiftçi olarak görülmesinin yanlışlığına işaret eden Bakan, bu sebeple tarımdaki en önemli sorunun köylülük olduğuna işaret ediyor. Eker: ”İki karış toprağı olan bir köylünün buraya ne ekerse eksin ihtiyaçlarını karşılaması mümkün değil. Bü yüzden araziyi ekerken 'Devlet benim ürünümü işe yaramasa da alsın, bana paramı versin, ben de onunla hem oğlumu evlendireyim' diye düşünüyor. ”
Tarıma dua edilsin
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kriz ortamında işsiz, gelirsiz kalan bir kısım yurttaşın geçinmek üzere tarımda çalışmaya başladığını, tarımın sosyal riski azalttığını belirterek, eleştiri yerine destek gelmesi gerektiğini belirtti. 2008 yılında tarımda istihdamın azalmasının durmuş göründüğünü kaydeden Bayraktar, “Henüz yılın tamamı için istihdam rakamları belirlenememekle birlikte ekim ayı itibariyle açıklanan verilere göre, 2008 yılında tarımsal istihdam yılın özellikle ilk aylarında azalırken ağustostan itibaren artmaya başlamıştır” dedi. Bayraktar açıklamasını şöyle sürdürdü: “2008 yılının ilk üç ayında tarımda 1 milyon kişiye yakın istihdam kaybı yaşanmış, bu kayıp haziran ve temmuz aylarında da devam etmiştir. Ancak ağustos ayından sonra tarımda çalışanların sayısı artmaya başlamış, bu artış ekim ayı itibariyle 664 bine ulaşmıştır. Bu eğilim devam ederse, yıl sonu itibariyle yılın ilk aylarında tarımı terk eden 1 milyon kişi yerine aynı sayıda kişi tarıma dönmüş olabilecektir. Kriz ortamında tarımsal istihdamda çözülme durmuş görünüyor. Buna karşılık basında da yer alan haberlerde de gözlendiği gibi işini kaybeden insanlar köyüne dönüyor. İşsiz, gelirsiz kalan bir kısım insanımız geçinmek üzere tarımda çalışmaya başlamaktadırlar.”
Değişmesi gereken tablo
Bayraktar, “Enflasyonun yüzde 10 dolayında seyrettiği ve üretici maliyetlerinin yüzde 33-42 oranlarında arttığı bir dönemde ürün fiyatlarının gerilemiş olması çiftçilerimizin durumunu açık olarak ortaya koymaktadır.” diyerek, üretime devam edebilmek için bu tablonun düzeltilmesi gerektiğini dile getirdi.

www.evrensel.net

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

KAMU PERSONELİ Haberleri